"Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayı" sona erdi
İnsan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen anız yangınının önüne geçilmesi amacıyla Batman`da yapılan "Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayı" sona erdi.
Batman Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batman Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Batman Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 25-27 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılan "Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayı" sonuç bildirgesi okunarak sona erdi.
Batman'da bir otelin toplantı salonunda yapılan çalıştayın son oturumuna; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, 16 üniversite, 8 araştırma ve enstitü, 3 TİGEM işletmesi, 2 tarımsal araştırma ve yayım merkezi, 7 ilçe kaymakamlığı yetkilileri ile STK temsilcileri katıldı. Yapılan son oturumda sonuç bildirgesi okundu.
"Çalıştayda konuşulanları kitapçık haline getireceğiz"
3 gün devam eden çalıştayın bugün son bulduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, "25, 26 ve 27 Ekim'de ilimizde gerçekleştirdiğimiz 'Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayı'nın bugün kapanışını yaptık. 3 gün boyanca ülkemizin değişik illerinden gelen hem Çevre Şehircilik Müdürlükleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, üniversitelerimiz ve bir takım STK'lardan gelen temsilcilerimiz, 'Ülkemizde anız yangınlarını nasıl önleyebiliriz?' ile ilgili çok değerli fikirlerini bize sundular. Biz bu fikirlerimizi aldık. Bunlar gruplar tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Bunları kitapçık haline getireceğiz." dedi.
Bu çalıştayın bir sonraki yıl Osmaniye'de olacağını söyleyen Kiyas, "Bir sonraki çalıştayımızı Osmaniye iline yaptığımızda bu fikirlere ilave yeni fikirler ortaya çıkacak. Oluşturulacak politikalarda bu çalıştayımız dikkate alınacak. Yeni tedbirler alınacak ve anız yangınlarında ciddi düşüşlerin meydana geleceğini düşünüyoruz. Çalıştayımızla ilgili sadece burada durmayacağız. Bir gönüllü ekip kuracağız. Ekibimiz, gerek bakanlıklar nezdinde gerekse çiftçiler nezdinde bir takım girişimlerde bulunacak. Çiftçilerimizin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve politikaların oluşturulmasıyla ilgili çaba ve çalışmalarımız devam edecektir." şeklinde konuştu.
Sonuç bildirgesinde belirtilen hususlara da değinen Kiyas, şunlar aktardı: "Sonuç bildirgesinde insan sağlığı, toprak üzerindeki etkileri, hukuki açıdan etkileri, dünyadaki anız yangınlarının ne durumda olduğuyla ilgili görüş ve öneriler çıktı. Makine desteklerinden, hastane ile ilgili tedbirler, dini açıdan tedbirler, doğrudan gelir destekleri, diğer destekler, oluşturulacak yeni çevre konularıyla ilgili mevzuatlar gündeme geldi. Bunlarla ilgili görüşler ortaya çıktı. Bu görüşler kitaplaştırılacak ve kamuoyuyla paylaşılacak."
"Çalıştay 2018'deki anız yangınlarının son olmasına vesile olacak"
Çalıştayla sonuç bildirgesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, 3 gün devam eden çalıştayın; Batman, bölge ve tün Türkiye'de faydalarının görüleceğini aktardı.
Güneş, "Anız yangınlarıyla ilgili 3 gün süren çalıştay bugün son buldu. Bu çalıştayı olumlu karşılıyoruz. Gelecek yıl da Osmaniye'de bu konuyla ilgili çalıştay yapılacak. Çalıştay, 2018'deki anız yangınlarının son olmasına vesile olacak. Katılımcılar olarak şimdiye kadar anız yangınlarıyla ilgili büyük eksikliklerin olduğunu ve çalıştay ile ilgili eksikliklerin giderileceğini düşünüyoruz. Anız yangınları son bulana kadar bu tür çalışmaların yapılacağı bizlere söylendi." ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik - İLKHA)