• DOLAR 32.569
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2421.893
  • ...
Bugün Keşmir`in "Kara Gün"ü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş/Doğruhaber

1947 yılında İngiltere sömürgeliğinden kurtulup bağımsızlıklarını elde eden Pakistan ve Hindistan, bu tarihten itibaren bugüne dek sürecek Keşmir sorunu ile karşı karşıya kaldı. Halkının büyük çoğunluğu Müslüman olan Keşmir`in yönetimi bir oldubitti ile Hindistan`a bırakıldı

BATININ TÜM STRATEJİSİ SORUN/LAR OLUŞTURMAK ÜZERİNE KURULU

Yeryüzünde neredeyse tüm coğrafyalarda yaşanan sınır sorunlarının en büyük müsebbibi başını İngiliz, Fransız ve ABD`nin çektiği Batı aklıdır. İngiliz/Batı aklı çekildiği her yerde gerisinde sınır problemleri bıraktı. Kuveyt`ten çekildiklerinde Basra sorunu; Suriye`den çekildiğinde Hatay sorunu; Irak`tan çekildiğinde Musul-Kerkük sorunu Ortadoğu coğrafyasına bırakılan mayınlardı. Şüphesiz benzer sorunlar/mayınlar Afrika`da da Asya`da da halkların arasına bırakıldı. Keşmir sorunu da batı emperyalizminin halkları biribirine kırdırmak için atıl bıraktığı sorunlardan biridir. Maalesef Hint devleti bu işgali sürdürerek Batı emperyalizminin yarım bıraktığı sorunu katmerleştirmiştir.

SORUNUN MÜSEBBİBİ İNGİLİZ AKLIDIR

1947`de Pakistan ve Hindistan, İngiltere`den bağımsızlıklarını elde ettiklerinde, Keşmir halkı tercihini Müslüman Pakistan`dan yana kullandı. Fakat İngilizler sorunun kalıcılığını sağlama adına prensliklerin olduğu bölgelerde referandum sonucunun yanısıra prensin tercihinin de alınması gerektiğini şart koşmuşlardı. O yıllarda Keşmir`i Mihrace Hari Singh yönetiyordu. Sing`in ülkeyi para karşılığı Hindistan`a verip İngiltere`ye kaçmasıyla bu sorun doğdu. Halk Pakistan`a bağlanmak istediği halde prensin vekâleti Hindistan`a satması yüzbinlerce Müslümanın katledilmesine neden oldu…

1947 yılının Ekim ayında Pakistan`a bağlı güçler Keşmir`in bir bölümünü ele geçirdi ne var ki Hint Birlikleri`nin Srinagar`ı ele geçirmesi ile Keşmir Vadisi, Jamnu ve Ladakh bölgeleri Hint işgalinde kaldı. İşte Keşmir iradesinin yok sayıldığı o işgalin başladığı güne yani 27 Ekim tarihine, Keşmirliler “Kara Gün” diyor. 

Gün dolayısıyla dünyada çeşitli ülkelerde ve Keşmir'in her iki tarafında çeşitli gösteriler düzenleniyor. Ayrıca Jammu Keşmir'de Müslümanlar tepki olarak  dükkânlarını kapatarak işgali protesto ediyor.

BM`YE RAĞMEN İŞGAL SÜRÜYOR

Keşmirliler, işgal sorununu 1 Ocak 1948'de Birleşmiş Milletlere taşıdı. BM Güvenlik Konseyi 5 Ocak 1948`de "Keşmir halkının kendi kaderini tayin hakkı bulunduğunu ve tarafsız bir plebisit yapılması" kararını aldı. Ne var ki bu plebisit kararı günümüze değin halen yapılamamıştır.

Keşmir meselesinden dolayı Hindistanve Pakistan 3 kez savaştılar.  1948 savası sonrasında oluşan ve bugün de varlığını koruyan ateşkese göre, Keşmir bölgesinin üçte birlik kesimi Pakistan kontrolünde(Azad Keşmir), üçte ikilik kesimi ise Hindistan(Jammu Keşmir) kontrolündedir.

Halkının %87`si Müslüman olan Keşmir`de işgal karşıtı direniş örgütleri mücadelelerine devam etmektedir.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir