• DOLAR 32.476
  • EURO 34.727
  • ALTIN 2432.899
  • ...
Ne ılımlı ne radikal İSLAM İSLAM`DIR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber Haber Mekezi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi`nin ‘Ilımlı İslam` çıkışına düşünür ve alimlerden tepki geldi. Gazetemize konuyla ilgili açıklamalardan bulunan Moritanyalı alim ve düşünür Muhammed b. El-Muhtar Eş-Şankiti ile İTTİHAD`UL ULEMA (Alimler ve Medreseler Birliği) üyesi Mehmet Beşir Varol hoca, bu projenin tek bir merkezden yönetildiğini ifade etti.

“ILIMLI DENİYOR AMA VASAT ALİMLER ZİNDANDA”

Suudi prensin yaptığı açıklamanın Batıya dönük bir mesaj olduğunu, içeride herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, çünkü vasat davranan alimlerin hala zindanda olduğunu belirten Moritanyalı alim Muhammed b. El-Muhtar Eş-Şankiti, “Suudi`nin bu açıklamaları, Batı`ya yönelik bir mesajdı. Kendi içerisinde ciddi çelişkiler barındırıyor. Bugün onların deyimiyle ‘Ilımlı İslam` ile ilgili açılım yapılacağını söylüyorlar, fakat öte yandan siyasi olarak, ilmi olarak bu anlamda mutedil bir çizgide olan birçok alim ve siyasetçi Suud zindanlarında tutukludur. Eğer onların deyimiyle ‘Ilımlı İslam` istiyorlarsa, neden Selman El-Avde hapistedir? Avde`nin hanımı kısa süre önce trafik kazasında hayatını kaybetti ve çocuklarına bakacak kimse yok. Bu çocukların dışarıya gitmelerine de engel olundu. Türkiye`ye geleceklerdi ancak Suud izin vermedi. Bunu nasıl izah edecekler?

Muhammed b. El-Muhtar Eş-Şankiti

Ali Handan el Ömeri isimli bir âlim de zindandaki âlimlerden biridir. Ayrıca siyasi olarak da bu çizgiyi savundukları için zindanda bulunan birçok şahsiyet ve cemaat var ki, Suudilerin bunlara tahammülü yoktur. Mesela Hazm ismindeki bir cemaat üyeleri de zindandadır. Doktor Muhammed Kahtani, Abdullah Hamid ve diğerleri gibi. Bu şekilde hem dini hem de siyasi açıdan vasat çizgiyi savunanlara karşı bu operasyonlar ve baskılar yapılırken, kalkıp böyle bir iddiada bulunmak ne kadar makuldür? Bu da gösteriyor ki bu tür söylemler dışarıya yöneliktir.” diye konuştu.

“SUUDİ`NİN AŞIRI FİKİRLERİ İSLAM ALEMİNİN DOKUSUNU BOZDU”

Suudi`nin aşırı fikirleri İslam âleminin ana akımını temsil eden Sünnete uygun vasat dokusunu bozduğunu ve kutuplaştırdığını söyleyen Şankiti, “Çünkü Suudi`nin İslam âlemine yaydığı anlayış çok aşırı ve uç bir anlayıştır. Biz, Ehli Sünnet vel Cemaattik. Ancak şu an cemaatsiz bir Ehli Sünnet olduk. Biz artık Ehli Sünnetiz diyoruz, vel Cemaati söyleyemiyoruz. Çünkü bizi toplayacak bir şemsiye bırakmadılar. O şemsiye altında her türlü anlayış kendini ifade ediyordu. Ancak Suudilerin İslam âlemine yaydığı fikirler maalesef bu şemsiyeyi ortadan kaldırdı. Suudi`nin aşırı fikirleri İslam âleminin ana akımını temsil eden Ehli Sünnet vel Cemaatin dokusunu bozdu ve onları kutuplaştırdı. Bu nedenle Suudilerin bu söylemi aynı zamanda bir itiraf mahiyetindedir. Bu manada biz Suudilerin samimi olmalarını bekliyoruz. Eğer gerçekten vasat çizgideki Müslümanlara ve ana akım olan Ehli Sünnet vel Cemaate karşı bozucu fikirlerden vazgeçmek anlamındaysa bu olumlu bir şeydir. Ancak bu da sözle olmaz, pratikte görmek gerekir. Ancak Suud`un gerek Mısır gerek dünyanın diğer kesimlerinde vasat İslami hareketlere karşı tavrı, bu konudaki samimiyetlerini sorgulatmaktadır.” dedi.

Molla Mizgin

“BU PROJELER TEK BİR MERKEZDEN YÖNETİLİYOR”

İslam`da bu tür tanımların olmadığına vurgu yapan İTTİHAD üyelerinden Mehmet Beşir Varol hoca, “İslam`ın ılımlısı veya radikali yoktur. Bu söylemler bilinçli kullanılıyor ve bunlarla Müslümanların kafası karıştırılmak isteniyor. Özellikle bu tür batıl projeler tek bir merkezden yönetiliyor. Bu merkezin adı da siyonizmdir. İslam, Allah`ın Cebrail (a.s) aracılığı ile iki dünya serveri Hz. Peygamber efendimize iletilen Kur`an-ı kerimdir. Bunun yanında Peygamber efendimizin hayatında tatbik ettiği bütün uygulamalardır, yani Kur`an ve sünnettir. Son yıllarda sıkça kullanılan, ‘radikal İslâm, ılımlı İslâm, Arap İslam`ı ve Türk İslâm'ı` gibi ifade ve kavramların ciddi, ilmî ve fikrî sayılabilecek hiçbir tarafı yoktur. Her türlü katılığı, kabalığı, zulmü, zorbalığı, haksızlığı ortadan kaldırmayı gaye edinen İslâm'ı ılımlaştırma çabaları siyonizm odaklı bir projedir. "Ilımlı İslâm" tabiri aklî, ilmî ve fikrî hiçbir dayanağı olmayan sığ bir söylem ve iddiadan ibarettir.” diye konuştu.

“EMPERYALİSTLER, İSLAM ALEMİNDE BİR UYANIŞIN OLMASINI İSTEMİYOR”

Asıl amacın bu safsatalarla Müslümanların ayağa kalkmalarını önlemek olduğunu belirten Varol hoca, “Başta Siyonizm ve emperyalistler Müslümanları bu tür safsatalarla uğraştırarak ayağa kalkmalarının, birlik içinde hareket etmelerinin önüne geçiyor. İşgalci emperyalistler, İslam aleminde bir uyanışın olmasını istemiyor. Çünkü İslami bir uyanış yaşanırsa kendi iktidarları, statükoları sarsılacak ve sömürü düzenleri bozulacak, zulüm sistemleri ortadan kalkacak ve insanlık yeniden adalet arayışına girecek. Bu uyanışın olmaması için özellikle "Ilımlı İslam" projesini bazı medya organlarının desteği ile halka empoze etmeye çalışıyorlar. Ama küfür ne yaparsa yapsın Allah nurunu tamamlayacaktır. Bizlere düşen görev bu hile ve desiselere karşı uyanık olup hakkı söylemektir.” İfadelerini kollandı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir