• DOLAR 32.575
  • EURO 35
  • ALTIN 2449.144
  • ...
Sabahçı-öğlenci modeli geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), TEOG`un yerine getireceği LGS sistemiyle birlikte okullarda tam gün eğitim modelini kısmen iptal edecek. 2019 yılına kadar okullarda sabahçı-öğlenci modelini kaldırmayı planlayan Bakanlık, yeni sistemde bunu iptal edecek. Bakanlık, yapacağı yeni düzenlemeyle çok tercih edilen bazı okulları tam günden çıkarıp ikili eğitime geçirecek. Önceki gün ayrıntılarını duyurduğumuz “TEOG`un yerine LGS geliyor” haberinin yankıları sürerken, LGS`ye bağlı olarak MEB, yeni bir düzenlemeyi de okullara getirecek. Geçtiğimiz yıllarda Başbakan Binali Yıldırım, okullarda 2019 yılına kadar tam gün eğitim modeline geçileceğini duyurmuştu. Ancak yapılan incelemeler sonucunda yeni sınav modeli LGS ile tam gün eğitim modeli iptal edilecek.

MAHALLESİNDEKİ OKULA GİDEBİLECEK

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) modelinde, mahallesindeki okula gidemeyen öğrenci aynı ilçede bulunan birkaç kilometre ötedeki okula gitmek zorunda kalabiliyordu. Bu durum öğrencinin velisini hem servis yönünden -böylelikle maddi açıdan- hem de güvenlik yönünden sıkıntıya sokabiliyordu. Velilerin sıkıntısını gidermeye çalışan Bakanlık, yaptığı yeni çalışma kapsamında çok tercih edilen okulları belirleyerek, bu okullarda ikili eğitim başlatacak. Böylece öğrenciler evinin en yakınınında bulunan okula gidebilme imkanına kavuşacak. Bakanlığın yaptığı bu çalışma özellikle büyük şehirlerde yaşanan trafik sıkıntısını da en aza indirecek. Sabah işe gidiş ve akşam işten çıkış saatlerinde neredeyse trafiği durma noktasına getiren okul servis araçlarının azalmasıyla trafiğin büyük oranda rahatlatması bekleniyor.

Okul servislerinde yeni dönem

Okul servisleri için alınan yeni önlemler açıklandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan`ın katılımıyla Muazzez Karaçay İlkokulu`nda Okul Servis Araçları Yönetmeliği bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Buna göre, kreş, gündüz bakım evi de taşıma faaliyetine dahil edildi. Okul servis araçlarında üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk araç takip sistemleri bulundurulması zorunlu hale getirildi.

SUÇA KARIŞAN ŞOFÖR OLMAYACAK

Şoförler ve rehber personele verilecek eğitimler ve nitelikleri yeniden düzenlendi. Servis şoförleri için MEB'den okul servis şoförlüğü yapabileceğine dair sertifika ile mesleki yeterlilik kurumundan belge alınması şartı getirildi. Bazı suçlar, taşımacılar, şoförler ve rehber personelin, kovuşturma aşamasında olsalar bile, taşıma faaliyetinde yer almalarına engel olarak belirlendi. Öğrencilere taşıma faaliyetinde eşlik edecek rehber personelin trafikte daha rahat görünmesi, uyarılarına diğer sürücülerin riayet etmesi için reflektif yelek, yardımcı ışıklar kullanması zorunluluğu getirilirken uyarılarına uymayan sürücüler hakkında tutanak düzenleme yetkisi verildi. Okul servislerini ise oluşturulacak denetim komisyonları denetleyecek.

Renkli cam yasağı

Yönetmelikle okul servis araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacağı da düzenlendi. Buna göre, okul servis araçlarının camlarına yapıştırılan renkli film tabakaları sökülecek. Fabrika çıkışında üzerinde renkli cam olan araçlar 3 Eylül 2019'a kadar uygun hale getirilecek. Yönetmeliğin taşıtlarda aranacak şartların düzenlendiği 4. maddesi kapsamındaki hususlara uygun olmaması durumunda yeni üretilecek araçların, 1 Ocak 2018'den itibaren okul servis aracı olarak trafik tescili yapılmayacak.

(yenişafak)

Bu haberler de ilginizi çekebilir