• DOLAR 35.483
  • EURO 36.296
  • ALTIN 3064.5
  • ...
Adıyaman camileri Hüsn-i Hat yazılarına kavuşuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman üniversitesi (ADYÜ) tarafından başlatılan "Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyin Atölyesi" projesi ile Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat ile yazılmış mihrap yazıları, Lafzullâh ve Çihar-i Yâr-i Güzin takımlarına kavuşuyor.

Üniversitenin Kadim Sanatlar Topluluğu tarafından organize edilen ve Minyaman Sanat Atölyelerinde gerçekleştirilen atölye etkinliğinde Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, İl Müftüsü M. Ali Öztürkçü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet Kaygusuzoğlu, Fakülte Dekanları ile öğretim elemanları ve öğrenciler hazır bulundu.

"Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyin Atölyesi" projesi ile birlikte il merkezinde bulunan 12 caminin duvarlarını süsleyecek olan yazılar hazırlandı.

Hattat Mahmut Şahin'in öncülüğünde Bursa Bab-ı Nun, Eskişehir Vel-Kalem ve Kütahya Vav-Der derneklerinde faaliyet gösteren hat sanatçılarının yazmış olduğu toplam 86 adet eser öğrencilerin de katılımıyla kesim, germe ve murakka işlemlerinden geçirildi.

"Camilerimiz başımızın tacıdır"

Proje Koordinatörü Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir İnan, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, il merkezdeki camilerde yapılan araştırmalar sonucunda camilerde mihrap yazılarının, Lafzullâhın ve Çihar-i Yâr-i Güzin takımlarının olmadığını tespit ettiklerini ve görülen lüzum üzerine böyle bir projeyi hat sanatı üstatlarıyla hayata geçirdiklerini söyledi.

İnan, "Bu proje 2016 Nisan ayında Adıyaman Üniversitesinde gerçekleştirilen 'Aşk-Nebi Karma İslam Sanatları Sergisi' ile başladı. Sergi sebebiyle üniversitemizde bulunan hattat hocalarımızla şehrimizdeki tarihi camileri gezdik. Hattat hocalarımızın incelemeleri sonucunda camilerimizde mihrap yazılarının, Lafzullâhın ve Çihar-i Yâr-i Güzin takımlarının (Peygamber Efendimizin ve O'nun en yakınları olan Hazret-i Ebû Bekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazreti Alî, Hazret-i Hasan ve Hazret-i Hüseyin'in isimleri) olmadığını tespit ettiler. Gerekli girişimlerde bulunulması hâlinde bu yazıları camilere ücretsiz olarak yazabileceklerini belirttiler.

"Maneviyat merkezleri olan camilerimizin İslam estetiğiyle donatılması mutluluk verici"

Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü de Hüsn-i Hat sanatının önemine değinerek, "Şehrimizin maneviyat merkezleri olan camilerimizin İslam estetiğinin zirvesi olan sanatlı yazılarla tezyin ediliyor olması bizler için büyük bir mutluluk." dedi.

Gönüllü, "Tamamıyla el emeği ile yürütülen bu projenin gerçekleşmesinde kâğıdından kamış kalemine, is mürekkebinden yazısına, murakkasından çerçevesine kadar birçok detayda onlarca hocamızın katkısı var. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir