• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...
HÜDA PAR heyetinden Bismil esnafına ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR GİK üyesi Vedat Turgut, beraberinde Bismil İlçe Başkanı Ali Bilmez ile esnafı ziyaret ederek, sıkıntı ve taleplerini dinledi.

Esnaf ve vatandaşın yoğun ilgisi ve teveccühüyle karşılaşan Turgut, esnafı dinledikten sonra, vatandaşın ve bilhassa esnafın sorunları hakkında atılması gereken adımların olduğunu belirterek, yetkililere gerekli adımları atın çağrısında bulundu.

"Küçük esnafımız 5-10 bin TL'lik borcu yüzünden kepenk kapatıyor"

İlçe merkezinde birçok yerde açılan büyük alışveriş merkezleri ve marketler zincirinin küçük esnafı bitirdiği yönünde esnafın çok ciddi şikâyetlerinin olduğunu ifade eden Turgut, esnafın şikâyetlerine kulak verilmesi ve haksız rekabetin yaşanmasına müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.

Turgut, "Hem esnafa hem de fakir ve muhtaç durumda olan vatandaşımıza yönelik bir haksızlık söz konusu.  Kimilerinin milyon dolarlık borçları devlet tarafından bir kalemle silinirken,  birçok küçük esnafımızın, 5-10 bin TL'lik borcu yüzünden mağdur edildikleri ve iflas edip kepenk kapattıklarına dair duyumlar alıyoruz. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir." ifadelerini kullandı.  

"Bismil'de küçük esnafı bitirdiler"

HÜDA PAR heyetine, yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi veren Bismil Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şeyhmus Gelen, en büyük sorunlarının, her yere şube açan büyük mağaza ve marketler olduğunu belirterek, "Bismil'e gelmeleriyle birlikte küçük esnafı bitirdiler. Tüm esnafımız bundan şikâyetçi. Biz bunun önüne geçemiyoruz. Belediye bunlara bu kadar ruhsat vermemeliydi. Küçük esnafı, bakkal amca denilen esnafı öldürdüler, yok ettiler. Kredi alan esnafımız satın aldığı malı satamadan kredi günü geliyor, iş yapamadığı için ödeme yapamıyor. Bunun için uzun vadeli krediler verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde krediyi ödemek için ya tefeciden borçlanacak, ya da bankalara borçlanacaklar." şeklinde konuştu.

"Dürüst birçok esnafımız var ama kefilsiz, teminatsız kredi alamıyorlar"

Bir diğer sıkıntılarının ise bankaların dayattığı 'memur kefil' standardı olduğu ve memur kefil getirmeyene kredi verilmemesi olduğunu söyleyen Gelen, "Esnaf kötü de memur iyi mi ki? Bunu şart koşuyorlar. Teminat istiyorlar ama kimisinin teminat gösterecek evi ve tarlası yok. Bu sıkıntılar esnafı çok zor duruma sokuyor. Bunlar giderilirse esnaf rahatlar. Dürüst birçok esnafımız var ama kefilsiz, teminatsız kredi alamıyorlar. Dolaysıyla malzeme alamıyorlar." dedi.

Esnaf ziyareti sonrası Bismil Tepe Mahallesi'nde Çelebi ailesinin taziyesine katılan HÜDA PAR heyeti, daha sonra Tepe'deki esnafı ziyaret etti. (Hasan Gündüz - İLKHA)










































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir