• DOLAR 34.55
  • EURO 36.603
  • ALTIN 2920.434
  • ...
"Fiskayalılar yaşamlarına nerede devam edecek?"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fiskaya olarak adlandırılan Dicle ve Feritköşk mahallelerinin "riskli alan" ilan edilerek dönüştürülecek olmasına ilişkin karar alınmasının ardından burada ikamet eden halkın hayatlarını nerede sürdüreceğine ilişkin HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Yiğitalp, Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayılı yazısı üzerine Temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı, halk arasında Fiskaya olarak adlandırılan Dicle ve Feritköşk mahallelerini 'riskli alan' ilan etmiştir. 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu'nun ek 1. Maddesi uyarınca alınan karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile 18 Ağustos'ta Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Fiskaya'da ikamet edenlerin büyük çoğunluğu 1990'lı yıllarda devletin baskı politikaları sonucu yakılıp, yıkılan köylerden göç etmek zorunda kalan halktır. Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olan Fiskaya sakinleri, ayrıca Hevsel Bahçeleri'nde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri satarak geçimini sağlamaktadır."

Fiskaya'da 10 bin insanın ikamet ettiğini ve planlanan yıkımın gerçekleşmesi durumunda bu 10 bin kişinin yerinden edileceğini, bu durumda binlerce insanın hayatlarını nasıl sürdüreceğini soran Yiğitalp, şöyle devam etti:

"Diyarbakır Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan incelemelere göre, 'Riskli Alan Bölgesi'ne alınan Dicle ve Feritköşk mahallerinde yıkılması planlanan toplam bin 40 yapı bulunuyor. Genellikle müstakil veya iki ile üç katlı olan bu evler, kat sayısıyla çarpıldığında 2 binin üzerinde haneye tekabül ediyor. Dolayısıyla bu hane sayısı da 10 bin insanın orada yaşamını sürdüğü ve planlanan yıkımın gerçekleşmesi durumunda bu 10 bin yurttaşın yerinden edilmesi anlamına geliyor.

Bu bağlamda;

1.)Fiskaya mahallelerinin "riskli alan" ilan edilebilmesi için, jeoloji ve inşaat mühendislerinden yasa ve usule uygun ayrıntılı rapor alınmış mıdır?

2.) Şehir Plancıları Odası tarafından Fiskaya mahallelerindeki yapılara ilişkin, risk oluşturup oluşturmadığı yönünde hazırlanmış bir rapor var mıdır?

3.)Fiskaya mahalleleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi sınırları içerisinde yer almasına rağmen "riskli alan" ilan edilmesi kararı, Türkiye'nin onayladığı "Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme "ye aykırı değil midir?

4.)Belediye tarafından yapılan maddi gözlemlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderildiği ve Bakanlar Kurulu'nun söz konusu gözlem raporu üzerinden kamulaştırma kararı aldığı bilgisi doğru mudur?

5.)Fiskaya mahallelerinde yapılan yıkım ve imar değişiklilerinde halkın rızası alınmış mıdır?

6.)Fiskaya mahallelerinde yaşayan yaklaşık 10 bin mahalle sakini yaşamlarına nerede devam edecektir?

7.)Geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve Hevsel Bahçeleri'nde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri satarak sağlayan yüzlerce aile; barınma ve geçimlik yaşamlarını nasıl sürdürecekler?" (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir