• DOLAR 32.261
  • EURO 34.687
  • ALTIN 2404.211
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İstanbul`da meydana gelebilecek her türden afet ve acil durumla alakalı tedbirleri gözden geçirmek ve sorunları masaya yatırmak amacıyla düzenlenen “Afet Farkındalık ve Hazırlık Toplantısı” Başbakan Yardımcısı Dr. Recep Akdağ, AFAD Başkanı Sn. Dr. Mehmet Güllüoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal`ın katılımlarıyla İstanbul İl Afet Müdürlüğü`nde gerçekleştirildi.

Afet Risklerinin Azaltılması

Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Sn. Akdağ, farkındalık ve hazırlık kavramlarının afet kuşağı üzerinde bulunan bir ülke için önemini vurgulayarak, “Birçok kurum ve kuruluşun temsilcileri birazdan yapacağımız toplantıya kendi zaviyelerinden katkı sunacaklar. Fakat farkındalık yaratmak ve hazırlıklı olmak bireyden başlayarak topluma sirayet eden, tabir-i caizse kelebek etkisi yaratan durumlardır. Biliyorsunuz, literatürde “Afet Risklerinin Azaltılması” diye bir kavram var. Afet risklerinin azaltılması sadece kentsel dönüşüm yahut acil müdahale planlarıyla gerçekleşebilecek bir hadise değil. Bireylerin eğitimi, bilinçlendirilmesi ve afetlere karşı psikolojik olarak hazırlıklı hale getirilmesi gibi çalışmalar, afetle mücadelede önemli konu başlıkları olarak karşımızda duruyor.” ifadelerini kullandı.

Varsa Eksiklerimizi Masanın Üzerine Koyacağız

Afetlerle mücadeleye bir bütün olarak bakılması gerektiğini söyleyen Akdağ, yapılan çalışmaların birbirini gölgede bırakan değil birbirini tamamlayan yekpare bir parça olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye`nin bir afet kuşağı üzerinde yer aldığını vurgulayan Akdağ, “Bu sadece Türkiye`ye özgü bir durum değil. Japonya, Şili, Amerika gibi birçok ülkenin de buna benzer durumlarla karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Her ülke kendi koşulları içerisinde bilinçlendirme, farkındalık yaratma ve risk azaltma çalışmaları yürütüyor. Biz de Türkiye olarak her türlü olumsuzluklara karşı önlemlerimizi alıyoruz. Bugünkü toplantımızda yukarıda ana çerçevesini çizdiğim “Afet farkındalık ve hazırlık” süreciyle ilgili hangi noktadayız, hangi noktaya ilerleyebiliriz, bunları konuşacağız, tartışacağız. Varsa eksiklerimizi masanın üzerine koyacağız. AFAD, İstanbul Valiliğimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, Kandilli Rasathanesi, Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğü ve katkı sağlayan diğer paydaşlarımızla birlikte konunun detaylarına inip afetlere karşı hazırlık çalışmalarımızı tekrar tekrar gözden geçireceğiz.  Sizler de biliyorsunuz ki insan canını konu alan meselelerde hiçbir mazeret kabul edilemez.” diyerek sözlerini tamamladı.

İstanbul Da Okullar Büyük Ölçüde Dönüştürülmüş Durumda

Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akdağ, “Çok faydalı bir toplantı oldu. AFAD İl Müdürlüğümüz, Kandilli Rasathanesi, Sağlık Müdürlüğü, Emniyet. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve diğer paydaşlarımız kıymetli çalışmalar yaptılar.” diye konuştu.

Faydalı çalışmalara rağmen koordinasyonu güçlendirmek gerektiğini ifade eden Akdağ, “Önümüzdeki birkaç ay içinde her kurumun sorumluluk alanını netleştirip, diğer planları da ihtiva edecek şekilde güçlü bir plan geliştireceğiz.” dedi.

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Prof. Akdağ, “İstanbul da okullar büyük ölçüde dönüştürülmüş durumda. Hastanelerde de büyük yol alındı. Abdi İpekçi Yurdu haricinde öğrenci yurtlarının dönüşüm süreci tamamlandı. Kentsel dönüşüme ‘Deprem risklerini azaltma` olarak bakıyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.