• DOLAR 32.457
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2436.398
  • ...
Amerika terör saldırıların planlayıcısı mı önleyicisi mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Afganistan`a atanan ve hafta sonu Türkiye`den ayrılacak olan ABD Büyükelçisi John Bass, Ankara`da Diplomasi Muhabirleri Derneği`ndeki ‘veda` toplantısında gazetecilere konuştu. Bu hafta sonu ABD`ye gideceğini belirten Bass, yaşanan son gelişmelere ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "ABD misyonlarımızda saklanan kimse yok. (FETÖ mensuplarıyla irtibatı gerekçesiyle tutuklanan ABD İstanbul başkonsolosluğu çalışanı) Metin Topuz`un neden tutuklandığına ilişkin hala yanıt alamadık. Temaslar sürüyor. Vize hizmetlerini durdurma, ABD hükümeti tarafından alınan karardır. ABD, bağımsız Kürt devleti koridorunu desteklemiyor. ABD Türkiye`nin toprak bütünlüğünün bozulmasını desteklemiyor. Topuz, Organize Suçlar ve Uyuşturucu ile Mücadele Departmanı`nda çalışıyordu. Sayesinde birçok uyuşturucu kaçakçısı yakalandı. Hiçbir çalışanımızı yargıdan kaçırmıyoruz."

"BİZ KANIT İSTİYORUZ"

Aldıkları kararın kolay alınan bir karar olmadığını belirten Bass, “Üzüntüyle aldık. Zorluk yaratacağını biliyoruz. Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen Amerikalılar da sıkıntı yaşıyor. Niyetimiz iki ülke arasındaki iletişimi bozmak değil. Ama ülkeler arasında görüş ayrılıklarının yaşandığı zamanlar olur. Bugün de kendimizi böyle bir konumda görüyoruz. Fakat maalesef Amerika hükümeti, Türk hükümetinden neden çalışanlarımızın tutuklandığına dair net bir açıklama duymadı. Bizim çalışanlarımızın bu tür terör iddialarıyla karşı karşıya kalması ciddi iddialar. Biz bu kanıtları istiyoruz. ABD hükümeti Türk hükümeti için ABD'de çalışanların bir terör örgütü üyesi olduğunu düşünseydi böyle bir durumda biz Türk hükümetinin karşısına getirirdik. Biz de Türk hükümetinin yaklaşımının böyle olmasını bekliyoruz. Ancak ne yazık ki çalışanlarımız neden tutuklanıyor bilemiyoruz. İki ülke arasında devam eden bir diyalog var bunu devam ettirmeye kararlıyız. Bu irtibat kamuoyunun gözü önünde olmayacak belki ama diyaloğumuz devam edecek" diye konuştu.

"SON 9.5 AYDA ÖNEMLİ BİR DEAŞ SALDIRISI OLMADI"

Türkiye`deki şiddet saldırılarına da değinen Bass, terör saldırılarını kendilerinin durdurduğu imasında bulundu. Bass, “Son 9.5 ayda önemli bir DEAŞ saldırısı olmadı. Çünkü artık ABD ve Türkiye arasında diyalog var. DEAŞ'ın Ankara'da gerçekleştirdiği saldırı gibi bir saldırı yapamamasının nedeni iki ülke arasındaki işbirliğidir. PKK ile mücadelede net bir şekilde şunu söyleyeyim; Amerikan hükümeti bağımsız bir Kürt devletini desteklememektedir. Bu bizim politikamızın bir parçası değil. Tabi ki önümüzde bazı zorluklar var. Başka önemli başarılarımız da oldu son 3 yılda. Ekonomide yaşanan sıkıntılara ve darbe girişiminin yarattığı sıkıntıya rağmen canlı bir dinamizm var iki tarafın iş çevreleri konusunda. Eğer bu mevcut sorunu çözebilirsek yapabileceğimiz şeyler var. " dedi.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir