• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...
İdlib`de çatışmasızlık umudu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Sevgili / DOĞRUHABER

Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) ile Heyet Tahrir El Şam(HTŞ) arasında İdlib`te yapılan görüşmelerin anlaşma ile sonuçlandığı öğrenildi. Anlaşmaya rağmen Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Oğulpınar Karakolu'nun karşı tarafında bulunan İdlib kırsalında uzun namlulu silahlarla kısa süreli çatışma sesleri duyulurken, İdlib`in yeni bir Halep ya da Musul olmaması ve çatışmasızlık için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği anlaşılıyor. TSK, Suriye'de ateşkesin takibi amacıyla keşif faaliyetleri kapsamında sınırı geçerek İdlib`e girdiğini duyururken, bölgeye önceden giren ÖSO ile HTŞ arasında İdlib`de yapılan görüşmeler anlaşma ile sonuçlandığı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında HTŞ, Afrin sınırını kapsayan İdlib`in kuzeyini ÖSO`ya bırakacak. İdlib-Afrin sınırındaki üç nokta ve Suriye rejim askerlerinin olduğu sınır hattı da TSK`ya bırakılacak. PYD`nin kontrolündeki Afrin`in yanı sıra TSK`nın harekât planı kapsamında bulunan Cinderes ve Tel Rifat kasabalarının da içinde yer aldığı Azez`den El Bab`a ulaşan koridor üzerindeki sınır hattındaki stratejik üç noktanın ÖSO gruplarına bırakıldığı öğrenildi. Anlaşma ile bu bölgedeki HTŞ`nin silahlı grupları, Darit İze kasabası ve köylerinden doğuya doğru çekilmeye başladığı bildirildi. İdlib ve çevresindeki bazı noktalardan geri çekilmeyi kabul eden HTŞ`nin silahlı grupları, açılacak koridor üzerinden Hama`nın kuzeyine geçecek.

DEAŞ BAZI BÖLGELERİ ELE GEÇİRDİ

İdlib`de bu gelişmeler yaşanırken, DEAŞ İdlib'in güney uçlarındaki rejim karşıtı askeri gruplar ve muhalif unsurların kontrolündeki bazı bölgeleri ele geçirdi. Yerel kaynaklara göre, Esed güçleri İdlib'in güneyinde yer alan Hama'nın doğu kırsalında kuşatmada tuttukları DEAŞ'a koridor açarak güvenli geçiş sağladı. DEAŞ'ın yüzlerce üyesi, 20 ağır silahlı pikap ve zırhlı personel taşıyıcı, 3 tank ve birkaç Z23'ten (Şilka) oluşan konvoyu koridordan hızla kuzeye ilerledi. DEAŞ konvoyu, Türkiye sınırındaki İdlib'in güney uçlarında bulunan alana girerek buradaki rejim karşıtı askeri gruplardan HTŞ ve bazı muhalif unsurlara beklemedikleri bir saldırı düzenledi. DEAŞ ilk saldırıda ele geçirdiği Semakiyye, Tuffaha, Biyud, Mesluhiyye, Kasr ibn Vardan köyleri ile Endrin kontrol noktasında hakimiyeti kaybederken, Duş, Rihcan ve Um Miyal bölgelerine halen sahip. Taraflar arasında şiddetli çatışmalar sürüyor.

YAPICIOĞLU: YANAN FİTNE ATEŞİ SÖNDÜRÜLMELİDİR

Ağrı'da sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriyya Yapıcıoğlu, "Çözüm Suriye'de yanan fitne ateşinin söndürülmesidir. Bu ateşin söndürülmesi, akan kanın durdurulması için atılan bütün adımlar olumlu, bizim tarafımızdan desteklenecektir." dedi. Yapıcıoğlu yaptığı açıklamada, TSK`nın İdlib'e intikaline ilişkin, "Bize göre çözüm, şu veya bu muhalif grubun, rejimin ya da devletin desteklenerek daha üst seviyelere çıkartılması değildir. Çözüm Suriye'de yanan fitne ateşinin söndürülmesidir. Bu ateşin söndürülmesi, orada akan kanın durdurulması için atılan bütün adımlar olumlu ve bizim tarafımızdan desteklenecektir." dedi.

“EMPERYALİSTLERDEN MEDET UMMAYALIM”

Yapıcıoğlu, Suriye'de kardeş kanı aktığını ifade ederek, "Suriye halkının birbirine karşı savaşması, kanını dökmesi sadece Suriye'yi değil çevresindeki bütün ülkeleri etkileyecek ve hepsini acıya, zarara sürükleyecek kötü bir savaştır. Suriye'de yanan bir fitne ateşidir." diye konuştu. Suriye'deki sorunun çözümü için bölge ülkelerinin bir araya gelmesi gerektiğini savunan Yapıcıoğlu, şunları kaydetti: "Suriye'deki ateşin sönmesi için emperyalistlerden medet ummak yerine bölge ülkeleri bir araya gelmeli, beraberce el ele tutuşup bu fitne ateşini söndürmeye çaba sarf etmelidir. Şu an Türkiye'nin İdlib'e girmesi, Astana görüşmelerinde Rusya ve İran ile beraber çatışmasızlık bölgesi, güvenlik bölge oluşturması akan kanın durdurulması amacıyla ise elbette iyi bir şeydir."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir