• DOLAR 32.452
  • EURO 34.756
  • ALTIN 2436.635
  • ...
israil`in Gazze Operasyonunda Büyük Oyun!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD yönetiminin, israil`in 2008 sonunda Gazze`ye düzenlediği Dökme Kurşun operasyonu sırasında işlediği savaş suçlarını soruşturulmaması için BM nezdinde gizli ve yoğun temaslarda bulunduğu ortaya çıktı.

Foreign Policy dergisinin yayımladığı ve ABD`nin BM nezdindeki temsilcisi Susan Rice`in temaslarına ilişkin ayrıntıların yer aldığı belgeler, Obama yönetiminin, BM`deki bütün ağırlığını nasıl israil`den yana kullandığını da gözler önüne seriyor. Belgelere göre Rice, 4 Mayıs 2009`da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile üç defa görüşerek, onu, Dökme Kurşun`la ilgili tahkikatın genişletilmemesi konusunda “ikna etti.”

“Goldstone engellenecek” sözü

Belgeler, Rice`ın Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Sang-Hyun Song`u da zımnen tehdit ederek, israil`in savaş suçlarına dair soruşturmanın, kurumun ABD nezindeki itibarını zedeleyeceği uyarısında bulunduğunu da ortaya koydu. Wikileaks belgelerine göre 21 Ekim 2009`da Tel Aviv`de israil Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile görüşen Rice, Washington`ın, Goldstone raporunun etkisinin zayıflatılması için “elinden gelen her şeyi yaptığını” ileterek, BM Güvenlik Konseyi`nin bu konuda karar almasını engelleyeceklerine de emin olduğunu aktardı. Foreign Policy, belgelerin, ABD ile İsrail`in, BM`deki çok hassas karar süreçleri üzerindeki etkisini de gözler önüne serdiğine işaret ederken, elde edilen bilgilerin, BM`nin “bağımsız” olduğu söylenen soruşturma kararları ve süreçlerinin de sorgulanır hale geldiği yorumunda bulundu.

Kaynak: star

Bu haberler de ilginizi çekebilir