• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Üç boyutlu baskı teknolojisiyle neler yapılabilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Diyelim ki diş fırçanızı kaybettiniz, sorun değil, evinizdeki yazıcıdan hemen bir tane üretebilirsiniz. Ya da yeni bir elbiseye mi ihtiyacınız var? Bunun için sadece bilgisayarınıza yazıcıdan almak istediğiniz ürünün dijital tasarımını yüklemeniz yeterli. Üç boyutlu baskı için önce baskısı alınacak nesnenin bilgilerini içeren bir bilgisayar dosyası oluşturuluyor. Bu ayrıntılı plan basılacak ürünün boyutu, şekli, rengi gibi bilgileri içeriyor. Yüzlerce ya da binlerce ince katmanlar halinde bulunan çizim verileri üç boyutlu yazıcıya gönderiliyor. Son olarak üç boyutlu yazıcı ince katmanları üst üste ekleyerek istenilen ürünü oluşturuyor.

ÇİKOLATA YA DA PEYNİR PÜSKÜRTEN ÖZEL YAZICILAR

Bazı yazıcılar metal püskürtürken bazıları daha sonra sert plastiğe dönüşen özel bir sıvı püskürtüyor. Kimi üreticiler çikolata ya da peynir püskürten özel yazıcılar kullanıyor. 2013`te bir biyotıp araştırma şirketi ise bir hastaya ameliyatla yerleştirilmek üzere %75`i üç boyutlu yazıcıda plastik malzeme kullanılarak basılan insan kafatası üretti.

Avrupa Uzay Ajansı, Ay toprağı kullanarak bir Ay üssü baskısı yapıp yapamayacakları konusunda araştırmalara başladı. NASA, uzayın çok uzak bölgelerindeki görevler sırasında astronotların tüketebileceği yiyecekleri üç boyutlu yazıcı kullanarak üretme fikri üzerinde duruyor. Bazı şirketler organ naklinde kullanmak üzere yeni organ oluşturmak için gerekli hücreleri üç boyutlu yazıcıda üretme konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Başka bir şirket ise bir elektrikli arabanın büyük bölümünü üç boyutlu yazıcıyla bastırdı.

 

Kaynak TÜBİTAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir