• DOLAR 32.566
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2443.109
  • ...
Batman`da doğal taşları işleme kursu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'da Halk Eğitim Merkezi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından ilk defa doğal taş işleme kursu açıldı.

Mardin ve Batman'a bağlı Kayapınar beldesinden getirilen taşlar, atölyede kesimi yapıldıktan sonra kursiyerler tarafından önce motifler çizilip, daha sonra nakışları yapılıyor.

Taş işleme kursuna 12 kursiyer gelirken, toplamda 4 ay süren kursta önce kursiyerlere taş tanıma, nakış işleme ve süsleme işlemi öğretiliyor. Kursiyerler; bu taş nakış işlemelerini camiler, çeşmeler, evlerin süslemeleri, taziye evleri ve mezar taşları için yapıyorlar.

Batman Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Osman Ekinci yaptığı açıklamada, kursu İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile işbirliği halinde açtıklarını söyledi. Bir usta ve 12 kursiyerin olduğunu söyleyen Ekinci, "Amacımız bu gençlerimizi meslek sahibi yapmaktır. Belki ilerde bu mesleği öğrendikten sonra kendi iş yerlerini açabilmelerine yardımcı olmaktır." dedi.

Mardin, Midyat ve Batman'a bağlı Kayapınar beldesinden taşları temin ettiklerini ifade eden taş ustası Ahmet Menekşe, "Taşları atölyeye getiriyoruz, makinelerle abatlarına göre kesip burada kursiyerlerimiz sayesinde işlemeye başlıyoruz. Burada evler, çeşmeler, evlerin girişleri ve mezarlar için her türlü işlemeleri yapıyoruz, tıp ki eski zamanlar gibi." diye konuştu.

Taş işleme kursuna katılarak meslek öğrenmenin sevincini yaşayan kursiyerler de işi öğrenmeleri sayesinde işlerini kurabileceklerini kaydettiler. (M. Fatih Akgül - İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir