• DOLAR 32.58
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2436.353
  • ...
"Kronik böbrek hastalarının sayısı her geçen gün artıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyaliz Hastalarını ve Haklarını Koruma Derneği (Diyaliz-Der) Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Seven, yaptığı açıklamada, kronik böbrek hastalarının sayısının her geçen gün arttığını ve toplumun bütün katmanlarının bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 70 bin diyaliz hastası bulunduğunu belirten Seven, hastalar ve hasta yakınlarının, son dönemde kronik böbrek hastalıklarıyla ilgili çeşitli sorunlarla karşılaşarak, bu sorunların olumsuz etkileriyle mücadele ettiklerini ifade etti.

Seven, "Haftada 3 gün 4'er saat diyaliz makinesine bağlanması gereken diyaliz hastalarının diyalizde geçen sürenin dışında kalan zamanlarında yeterli performans göstermediği ve sosyal hayattan eksik kaldıkları bir gerçektir. Türkiye'de kronik böbrek yetmezliği hastalığının kamuoyunda yeterince bilinmemesi hastalığı daha da zorlaştıran bir sebeptir. Bölgemizde kronik böbrek yetmezliği hızla artmaktadır. Diyalizden kurtulmanın yolu böbrek naklidir. Türkiye'de maalesef kadavradan değil, canlı veren olmaktadır. Yüzde 80'i canlıdan, yüzde 20'si ise kadavradan olmaktadır. Bizim gibi STK'ların yüzde 20 olan bu rakamı yukarı çıkarması gerekmektedir. Kadavradan bağışta hukuki ve dini açıdan bir engel yoktur. Ama maalesef biz sevdiklerimiz hayattayken önemsiyoruz. Oysaki organ bağışı dini açıdan büyük bir sevaptır. Bu açıdan toplumun tüm katmanlarının duyarlı olması gerekir." dedi.

Bölgede 2 organ nakli merkezi bulunduğunu dile getiren Seven, şunları kaydetti: "Bu merkezdeki hekimler batıdaki birçok organ merkezindeki hekimlerden daha başarılı ameliyatlara imza atmakta ve kurallara bağlı kalmaktadır. Bir diğer önemli faktör, biz diyaliz hastaları için zaman zaman kollarının tıkanması durumunda bizim için hayati önem taşıyan girişimsel radyoloji bölümünün daha etkinleştirilmesi lazım. Geçmişte kolu tıkanan bir diyaliz hastası buradan kalkıp büyükşehirlere gider, orada birkaç gün otellerde kalır, kolunu da açtırıp gelebilirse ne ala. Bin bir zorluklar çekerlerdi. Şimdi elimizde branşında son derece deneyimli ve başarılı hekimlerimiz bulunmaktadır. Bizim asıl görevimiz bu ve buna benzer başarılı işlere imza atmasını sağlamaktır. Çünkü organ nakli merkezlerinin ve hekimlerin başarılı işlere imza atacağına inanmaktayız." (Emrah Deniz, Mehmet Çelik - İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir