• DOLAR 34.5
  • EURO 36.479
  • ALTIN 2911.46
  • ...
SON DAKİKA
Mardin`in iki önemli projesine onay
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından Kalkınma Bakanlığına sunulan 5 projeden 2'si destek almaya hak kazandı. Bakanlık tarafından kabul edilen "Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması" ve "Kasımiye Medresesi El Cezeri Bilim Müzesi" projelerinin toplam maliyeti 13 Milyon TL. 

Projelere onay verilmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen DİKA Genel Sekteri Yılmaz Altındağ, projelerin bir ay içinde imzaya çıkacağını, ardından çalışmaların startının verileceğini söyledi.

19 tarihi çarşının restore edilerek ekonomik hareketlilik getirileceğini aktaran Altındağ, tarihi Kasımiye Medresesi'nde de El Cezeri Bilim Müzesi'nin kurulacağını belirtti.

DİKA Genel Sekreteri Altındağ, "Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması, Kasımiye Medresesi'nin El Cezeri Bilim Müzesi, Dara Kenti Çevre Düzenlenmesi, Mardin Kalesi Teleferik Projesi ve Fuar ve Kongre Merkezi'nin yapılması gibi 5 proje ön aşamadan geçti. Bunlar Mardin için çok kıymetli projeler. Birkaç gün önce Bakanlığımız bu projelerden 2'sinin onaydan geçtiğini söyledi. Bunlar Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması, Kasımiye Medresesi'nin El Cezeri Bilim Müzesi projelerdir. Diğer 3 projeyi de biraz daha geliştirin dediler. Tarihte çok önemli bir bilimcimiz var, El Cezeri... İlk robot yapan İslam bilimcisidir. Yapılacak müze diğerlerinden farklı bilimsel bir müze olacak. Mardin'i anlatan bir bilim müzesi olacak." dedi.

Mardin'in Tarihi Çarşıların Canlandırılması projesinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Altındağ, şunları söyledi: "Mardin'de 19 tane tarihi çarşımız ve 171 tane dükkânımız var. Mardin'in bir turizm rotasının olması gerektiğini biliyoruz. Geçen sene biz Mardin 1.Cadde Yayalaştırma projesini Ekvator'da anlattık. Dereceye giren bir projemiz vardı. İşte bu proje bunun bir devamı niteliğinde. 1.Cadde Yayalaştırma projesi, ajansın en önemli projesidir. Şuan ciddi bir serzeniş var ama bana göre biraz daha ileriye bakıldığında Mardin için çok kıymetli bir turizm gerçeğidir. Tarihin turist ile baş başa kalması gerekiyor. Tarihin araçlara ihtiyacı yok. Otomasyon sitemiyle bir yazılım yapıyoruz, turnikeler var, ondan sonra vatandaş kentin içine giriyor. Bin 300 metre uzunluğunda bir mesafe var. Yemek de yiyebiliyor, tarihi de gezebiliyor, durabiliyor, alışveriş yapabiliyor. Buradaki serzenişin büyük bir bölümü arabalardır, bence arabalardan para gelmez. Bin 300 metre mesafenin içinde illa araba olsun demek bana göre çok mantıklı bir şey değil. Zaten biz bu teleferiği de getirdiğimiz zaman insanlar araba görmek istemeyecek. Uzun vadede düşündüğümüz zaman bu kentin geleceği çok kıymetlidir. Şuan tozun toprağın olduğu yerde bir çalışma vardır. Son dönemde belediye iyi işler yapıyor. Kenti kent yapan meydanlarıdır, bir kent meydanı da düşünüyoruz. Her ilin bir prestij yolu olmadılar, bu çok zor bir şey değil. Bugün İstiklal Caddesi'nde binlerce esnaf var."

Altındağ son olarak, Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması projesi maliyetinin 10 Milyon, Kasımiye Medresesi'nin El Cezeri Bilim Müzesi'nin maliyetinin ise 3 Milyon TL olduğunu sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin - İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir