• DOLAR 32.575
  • EURO 35
  • ALTIN 2449.144
  • ...
Kanalizasyon suyunun dereye akmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Viranşehir ilçe merkezinin kanalizasyon suyunun Cırcıp Deresi'ne tepki gösteren dere yatağındaki köy sakinleri, yetkililerden çözüm bulunmasını istediler.

Aşağısarp (Pızı köyü) Mahallesi'nden geçen Cırcıp Deresi'ne kanalizasyon suyunun akıtılmasına tepki gösteren köy sakinleri, atık suyun dereye akması nedeniyle sağlıklarını tehdit ettiğini ve hayvanlarının da telef olduğunu söylediler.

Dereye akan kanalizasyon suyu nedeniyle çocukların hastalandığını söyleyen Aşağısap köyü sakinlerinden Eyyüb Yavuz, "Köyün içinden geçen dere köyü ikiye ayırmış ve okul ise derenin diğer tarafında kalmış durumda, çocuklarımız okula gitmek için bu köprüyü kullanıyorlar. Şu an su pislik içinde, kanalizasyon suyunun dereye bırakılması sonucu çocuklarımız hasta oluyor. Eskiden yaz aylarında aşırı sıcaklıklar sebebiyle derede serinliyorduk ama şimdi söz konusu dereye yanaşamıyoruz. Daha önce bu dereden su içiyorduk ama şu an bütün ilçenin ve üst köylülerin kanalizasyon suyu buradan geçiyor. Hayvanlarımız dereden su içip hasta oluyor. Kaç tane hayvanımız bu kanalizasyon suyundan dolayı telef oldu. Yetkililer seçim zamanında yapacağız deyip seçimden sonra hiçbir şey yapmıyorlar. Yetkililer bir an önce bir çözüm bulsun." dedi.

Derenin temizlenmesi için yetkililerden yardım isteyen diğer bir köy sakinin Halil Tuğcu ise "Dere balıkla dolu olmasına rağmen biz balıklara dokunamıyoruz. Hasta olmaktan korkuyoruz. Bu yüzden ne balık tutuyoruz ne de suyunu içebiliyoruz. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz. Lütfen bu derenin temizlenmesi için bir çalışma başlatın. 8-9 yaşlarında bir çocuk derede öldü. Bir daha çocuklarımız ölmesin yeter artık. İkinci bir çocuk ölünce mi buraya müdahale edeceksiniz." ifadelerini kullandı.

Sorunun çözümü için defalarca dilekçe verdiklerini söyleyen Taha Tuğcu da "Mecbur olduğumuz için suyu bir şekilde arıtıp içiyorduk ama şimdi bu bile mümkün değil. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Çünkü dere gün gittikçe kirleniyor. Dere yatağını daha fazla açarlarsa akımı daha kuvvetli olacak ve sularımız temiz olur. Bütün köy ve ilçelerin tüm kirleri burada toplanıyor. Sorunun çözümü için birçok dilekçe yazdık ama her seferinde 'biz ilgileniriz' deyip bizi oyaladılar. Ne gelen var ne de giden. Yetkililer bu soruna çözüm bulmalı bu çözülmeyecek bir sorun değil. En azından derenin arıtılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Viranşehir Koordinatörü Alaaddin Milli, "Viranşehir kurulduğundan beri bu durum vardır. Bununla ilgili girişimlerimiz var. Şu an Büyükşehir Belediyesi atık su arıma su tesisi yapıyor. Bütçesi ayrılmış, projesi hazırdır." diye konuştu. (Sabri Acet-İLKHA) 


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir