• DOLAR 32.483
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2447.484
  • ...
 BAE ve İhvan Arasında Kardavi Krizi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyh Yusuf El Kardavi`nin Birleşik Arap Emirlikleri`ni (BAE) Suriye konusunda eleştirmesinin ardından Müslüman Kardeşler ile BAE arasında karşılıklı açıklamalar ile başlayan kriz büyüyor.

Arap medyasında çıkan haberlere göre, Birleşik Arap Emirlikleri`deki Suriye Büyükelçiliği ve konsolosluğu önünde Beşşar Esad yönetimi aleyhine gösteri yapan Suriyeli muhaliflerin vizelerinin ve oturumlarının iptal edildiğini savunan Kardavi, BAE Hükümeti`ni sert bir dille eleştirdi.

Dubai Polis Şefi Dahai Halfan, açıklamalarından dolayı Kardavi`yi tutuklamak ile tehdit ederken, bazı kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri`nin Kardavi`nin tutuklanmasını sağlamak üzere Interpol`e başvuracağını ileri sürdüler.

Kardavi`nin BAE Emiri`ni eleştirmesi bu ülke kanunlarına göre suç sayılıyor. Aynı zamanda baş komutan sayılan BAE Emiri`nin Kardavi tarafından kınanmasını, Dubai Emniyeti suç kabul ediyor.

Mısır`ın en büyük siyasi örgütü kabul edilen Müslüman Kardeşler, Birleşik Arap Emirlikleri`nin Kardavi`yi tutuklaması durumunda Müslüman Kardeşler`in bu olaya sessiz kalmayacağı yönündeki açıklaması aynı zamanda Mısır ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında da krize neden oldu.

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Mahmud Gozlan, Kardavi`nin tutuklanması halinde Müslüman Kardeşler ile İslam dünyasının Birleşik Arap Emirlikleri`ne karşı harekete geçerek Kardavi`yi savunacağını açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Gozlan`ın görüşlerini belirtmesinin ardından Mısır`ın Dubai Büyükelçiliği`nden konu ile ilgili açıklama istedi.

Körfez İşbirliği Konseyi ise Müslüman Kardeşler`in açıklamasını kınadı. Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri General Abdüllatif Zeyani, Gozlan`ın açıklamalarını ``sorumsuzca ve bilgiden yoksun`` olarak nitelendirdi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyh Yusuf Kardavi, Tunus, Mısır, Libya ve Suriye`deki yönetimlere karşı yapılan halk ayaklanmalarına verdiği destek ile tanınıyor.

Kardavi, Mısır`da yaşanan halk ayaklanması esnasında göstericilere karşı şiddet kullanmanın haram olduğuna dair fetva vermişti.

Kardavi, Suriye yönetimine karşı herkesin birlik olmasını isteyen bir çağrıda bulunarak, Beşşar Esad Rejimi`ni sert bir dil ile eleştirmişti. Kardavi halen Katar`da yaşıyor.
dünya bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir