• DOLAR 32.511
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2447.897
  • ...
Beşir: Sudan`a Uzanan Elleri Keseceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mücahid Temel / Dogruhaber

Son zamanlarda Güney Sudan’la yaşadıkları gerginlikle ilgili olarak Sudan devlet başkanı Ömer El Beşir’ milis kuvvetlerinin yemin törenin de yaptığı açıklamada, ülkesine karşı komplo kuranlara iki misliyle karşılık vereceklerini ve Sudan’a karşı kötü emellerinden dolayı Güney Sudan’ı hezimete uğratacaklarını belirtti.

Şer güçlerinin Sudan’a karşı yaptıkları planlarda başarısız olunca başka yollara başvurduğunu belirten Ömer el Beşir, “Mavi Nil ve Güney Kurdofan bölgelerindeki hesapları tutmayınca bu sefer uluslararası ceza mahkemesini devreye koyarak, ülkesinin savunma bakanı hakkında yakalama kararı çıkarttılar. Bu kararla da Sudan’ın silahlı kuvvetlerini yaralamaya kalkıştılar. Ancak bütün bu çabalar boşa çıkacaktır. Ayrıca Sudan’a uzanan elleri keseceğiz” dedi.
 
Açıklamasında, Sudan Ordusu’nun “İslami Sudan” hedefinden vazgeçmeyeceğini söyleyen El Beşir, “Yakında Kauda’daki isyancılarla hesaplaşacağız. Kurmuk’ta namaz kıldığımız gibi yakında Kauda bölgesinde de kontrolü sağlayıp, orada namaz kılacağız” dedi.
 
Ömer el Beşir Amerika’nın kendilerine karşı yürüttüğü “sopa ve havuç” politikasını reddettiklerini ve kesinlikle Amerika’dan korkmadığını belirtti.
 
ÜLKEYE KARŞI DÜŞMANLIK YAPANLARDAN ÇEKİNMEYECEĞİZ
Sudan Savunma Bakanı Orgeneral Abdurrahim Muhammed Hüseyin, Sudan Halk Savunma Güçleri ve Sudan Ordusu ülkeye yönelik her türlü tehdidi bertaraf etmeye kararlı ve muktedir olduğunu belirtti. Savunma Bakanı Hüseyin, gerektiğinde ülkeye karşı düşmanlık yapanlarla kozları paylaşmaktan çekinmeyeceklerini ifade etti.

Sudan’ın düzenli ordusunun yanında halk savunma milisleri de bulunuyor. Gerektiğinde bu milisler düzenli orduyla birlikte savaşa katılıyor. Nitekim bu milis kuvvetler daha önce de Güney Sudan’daki isyancılara karşı “mücahidler” adıyla düzenli ordunun yanında savaşa katılmış ve büyük fedakârlıklar göstermişti.
 
Güney sudan, Sudan merkezden ayrıldıktan beri sürekli merkezin içişlerine karışıyor. İsrail ve Batılıların üs olarak kullandığı Güney Sudan, sadece Sudan’ı değil aynı zamanda Mısır’ı da tehdit ediyor. Çünkü Güney Sudan Nil’in çıkış kaynakları üzerinde yer alıyor. Bu da Mısır için hayati bir öneme sahip olan Nil’in her zaman israil tarafından bir koz olarak kullanılma ihtimalini gündemde tutuyor.

Hatırlatmak gerekir ki, başta Mısır ve Libya olmak üzere birçok Arap ülkesi yıllar süren savaşta Sudan’a karşı Güney Sudan’ı desteklemiştir. Şimdi ise bu yapay devlet sadece Sudan’ı değil Mısır’ın da başına bela olma potansiyelini taşıyor. Bu nedenle israil, Güney Sudan’a çok özel bir önem atfediyor. Geçtiğimiz günlerde Güney Sudan’daki isyancılar ve Sudan ordusu arasındaki çatışmalarda 150 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir