• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Uzmanlar ve kanaat önderleri uyarıyor! BAYRAM ZEHİR OLMASIN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. ERKAN YAVUZ- DOĞRUHABER

On gün sürecek Kurban Bayramı tatili için yoğunluğun bu akşam saatlerinde başlaması bekleniyor. Bayramı şehir dışındaki akrabalarının yanında veya tatilde geçirmek isteyen milyonların yollarda olacağı bu tatil sürecinde trafik kurallarını ihmal ederek kendinizi ve sevenlerinizi tehlikeye atmayın. Ramazan Bayramı`nda dört gün içerisinde trafik kazaları nedeniyle 64 kişinin hayatını kaybettiğini, 379 kişinin ise yaralandığını hatırlatan uzman ve kanaat önderleri, “Bayram zehir olmasın!” diye uyarıyor.


Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 21 milyonun üzerinde aracın bulunduğu ve Kurban Bayramı tatilinde birçok araç sahibinin yollarda olacağını belirtti. Tatil süresince uzun mesafe yolculuklarının artacağına işaret eden Erkoç, güvenli yolculuk için vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.

“SÜRÜCÜLER, TRAFİK VE EMNİYET KURALLARINA AZAMİ RİAYET ETMELİDİR”

Erkoç, tatilde karayollarındaki hareketliliğin ve trafik yoğunluğunun artacağını ve bu durumun kaza riskini yükselteceğini vurgulayarak, "Bayram tatilinde seyahate çıkacak sürücülerin otomobillerinin lastik, far, silecek, egzoz, fren, akü, klima, amortisör, ön düzen ve diğer kontrollerini yaptırmaları, güven ve konfor içinde yolculuk etmelerini sağlayacaktır. Bunlar arzu etmediğimiz durumların yaşanmasını önleyecektir. Sürücüler yolculuk öncesi hava ve yol şartları hakkında bilgi edinmeli ve yolculuk sırasında trafik ve emniyet kurallarına azami riayet etmelidir. Arabada çocuk varsa onlar için ayrıca önlemler alınmalı." diye konuştu.

“BAYRAM TATİLİ ZEHİR OLMASIN”

Emniyet Genel Müdürlüğünün ülke genelinde belirlediği, bayram tatillerinde en çok kazanın yaşandığı, Ankara-Kırıkkale yolu Irmak mevkii, Adana-Tarsus-Ankara Otoyolu Kadelli mevkii ve Düzce Anadolu Otoyolu Muradiye mevkiinin de aralarında bulunduğu 36 lokasyona dikkati çeken Erkoç, bayram süresince söz konusu yolları kullanacak tatilcilerin, daha da dikkatli olması gerektiğini aktardı. Erkoç, "Bayram tatili zehir olmasın. Gideceğimiz yere 5-10 dakika erken varmak hayatımızdan daha önemli değil. MASFED ve Otonomi ailesi olarak tüm İslam âleminin Kurban Bayramı'nı kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim." değerlendirmesinde bulundu.

“KURALLARA DİKKAT EDİLMESİ ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ”

Vatandaşlara trafik kurallarına uymaları çağrısında bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad'ul- Ulema) Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik de, “Hadisi şerifte peygamberimiz şöyle buyurur; “iki kişi karşı karşıya geldiğinde, yukarı çıkanın, aşağı inene selam vermesi gerekir.” Neden? Çünkü yukarı çıkan daha fazla zorlanır ve bu şekilde yol hakkı ister. Yukardan gelenin de ona yol vermesi gerekir. Bunu trafik kurallarına aynen yansıtmışlar. O dönemde araçlar yoktu ve insanlar yolda karşılaşırdı. Yukardan aşağı inenin acele etmesi, alttakini sıkıştırır. Alttaki durursa bir daha kalkış yapamaz. Ama yukardaki yol verirse alttaki rahat bir şekilde yoluna devam eder. Bu, bir ahlaktır. Bu ahlak, günümüzde trafik kuralları olarak tüm dünyada, inançlı-inançsız herkes tarafından, evrensel bir ilke olarak kabul edilmiştir. Bu kurallar uygulanmadığı zaman insanlar mağdur olur. Uygulandığında ise, kazalar olsa dahi zarar, asgari boyuta iner. Bu vesileyle bu kurallara dikkat edilmesi çağrısında bulunuyorum.” şeklinde konuştu.


Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad'ul- Ulema) Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik

“TRAFİK KURALLARINI İHLAL EDEN BİR İNSAN, HARAM İŞLİYORDUR”

Trafik kurallarını ihlal eden bir insanın haram işlediğine dikkat çeken Şenlik şöyle konuştu; “Birinin hakkını yiyordur. Bu, ne ahlaki, ne de hukukidir. Haklar herkes için geçerlidir. Dikkat etmek gerekir. Özellikle de Bayram`da bazıları maksadına daha çabuk ulaşmak için dikkatsizlik yapabilir. Bazıları da uzun yol konusunda deneyimsiz olduğu halde, tedbirsizlik ederek uzun yola çıkar. Bir insan at sürmesini bilmiyorsa ata binmemelidir. Kendini helak edebilir. At koşturmak, İslam`da mubahtır. Bugün onun yerini otomobiller almıştır. Şoförler de dikkatli olmalı, kimsenin hakkına girmemelidir. Bizde bir söz vardır: Acele eden, ecele gider. Duamız, Müslüman halkımızın, bayram sevinci yaşayayım derken bir ‘yas`a ve olumsuzluğa bürünmemesidir. Rabbim herkesi muhafaza eylesin.”

OTOYOLLARDA HIZ LİMİTİ UYGULAMASINA DİKKAT!

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz aylarda bir protokol imzalandı. 1 Temmuz'dan itibaren yürürlükte olan protokole göre araçların, giriş yaptığı HGS/OGS noktası ile çıkış yaptığı HGS/OGS noktası arasındaki süre ve mesafeden ortalama hızı belirlenecek ve yasadaki hız limitine göre değerlendirilecek. Sistem Ankara-İstanbul, İstanbul-Edirne, İzmir-Aydın, Niğde-Şanlıurfa, Adana-Mersin ve Adana-Şanlıurfa otoyollarında eş zamanlı olarak 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren başladı.

AMAÇ KAZALARIN SONUÇLARININ AĞIRLAŞMASINI ÖNLEMEK

Yeni sistemle sürücülerin otoyollarda kullandıkları araç sınıflarına tanınan hız limitleri üzerinde araç kullanmaları ve bu nedenle gerçekleşen kazaların sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek, egzoz emisyonlarının doğaya verdiği zararı en aza indirmek, aşırı hıza bağlı yüksek yakıt sarfiyatının ithalat üzerindeki yükünü hafifletmek amaçlanıyor.

CEZA NE KADAR?

2017 yılında belirlenen hız sınırını yüzde 10`dan yüzde 30`a kadar aşmanın trafik cezası 210 TL, fakat yazılan radar cezası 15 gün içinde ödenirse, yüzde 25'lik erken ödeme indirimiyle birlikte 157.5 TL`ye düşüyor. Belirlenen hız sınırını yüzde 30`dan fazla aşmanın trafik cezası ise 427 TL, yine aynı şekilde hız sınırını yüzde 30`dan fazla aşma cezası erken ödeme indirimiyle ödenirse 320.25 TL`ye düşüyor.

'FRENE DEĞİL KURALA GÜVEN'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu bayrama bir motto(parola)yla çıkıyoruz. O da 'Frene değil kurala güven.' Bu sözle hem farkındalık oluşturacak hem de bu konuda ciddi bir adımı ortaya koyacağız. Bu konuda herkesten ciddi bir destek bekliyoruz." dedi. Genel asayiş ve kamu düzeninin sağlanması ve yasadışı örgütlerin muhtemel eylemlerinin engellenmesi amacıyla önleyici ve caydırıcı tedbirlerin alınması kapsamında "Türkiye Güven Huzur Uygulaması" adı verilen ve 7'incisi düzenlenen operasyon, İçişleri Bakanlığı koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları birimleri tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Soylu'nun Emniyet Genel Müdürlüğü Koordinasyon Daire Başkanlığındaki "kriz merkezi"ne gelerek bizzat yönettiği operasyon, sabit yol uygulaması, umuma açık yer uygulamasıyla toplamda 63 bin 990 personel ve 12 bin 336 ekip, 8 hava, 74 deniz ve 12 bin 254 kara aracı, 302 dedektör köpeği ile 7 bin 308 hassas noktada yapıldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir