• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bu katliamlara alışmayacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ – DOĞRUHABER   

Önceki gün Suriye'nin DEAŞ kontrolündeki Rakka kent merkezine 24 saatte düzenlenen saldırılarda 78 sivil yaşamını yitirdi. Hama ilinin doğusunda ise önceki gece düzenlenen hava saldırılarında çoğu çocuk ve kadın olmak üzere en az 50 kişi hayatını kaybetti. Son olarak Suudi öncülüğündeki koalisyon başkent San`a yakınlarındaki hava saldırısında bir oteli vurdu. Aralarında siviller ve Husi hareketi mensuplarının olduğu yaklaşık 60 kişi öldü. Tüm bu katliam ve vahşetler bir şekilde sümenaltı edilerek görmezden gelinirken, bir yandan da video paylaşım sitesi YouTube'un, Suriye'deki iç savaş sırasında yaşanan zulmü ortaya koyan binlerce videoyu siteden kaldırdığı öğrenildi. Bir yandan katliamlara imza atan gruplar bu zulümlerini devam ettirirken diğer taraftan da yaptıkları katliamların izlerini silmeye çalışıyorlar. Vicdan sahibi kamuoyu tüm içtenliğiyle ‘bu katliamlara alışmayacağız` diyor.

RAKKA'DA 24 SAATTE 78 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Önceki gün yayınlanan haberlerde, Suriye'nin kuzeyinde, DEAŞ'ın kontrolündeki Rakka kent merkezine düzenlenen saldırılarda 24 saat içerisinde 78 sivilin öldüğü bildirildi. "Rakka Sessizce Katlediliyor" isimli aktivist ağının sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyonun havadan, PYD'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) de topçu saldırıları nedeniyle 24 saatte 78 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. DEAŞ karşıtı koalisyon ve PKK/PYD'nin Rakka kent merkezine yönelik saldırıları nedeniyle yaklaşık 450 bin sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kent merkezindeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 30 bin sivil çatışma kuşatma altında kaldı.

HAMA'DA HAVA SALDIRISI: 50 ÖLÜ

Suriye'nin Hama ilinin doğusunda önceki gece düzenlenen hava saldırılarında ise, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere en az 50 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, hangi ülkeye ait olduğu henüz bilinmeyen uçaklar geçtiğimiz gün, Suriye'nin Hama ilinin doğusundaki, DEAŞ kontrolündeki Ruveyda ve Musteriha köylerini misket bombalarıyla hedef aldı. Bombardımanlarda çoğunluğu kadın ve çocuk en az 50 sivil yaşamını yitirdi. Yerel kaynaklar, bölgede tıbbi müdahale imkânı bulunmadığından yaralıların tedavi edilemediğini aktardı.

KOALİSYON YEMEN`DE KATLİAM YAPTI: 60 ÖLÜ

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon başkent San`a yakınlarındaki hava saldırısında bir oteli vurdu. Aralarında siviller ve Husi hareketi mensuplarının olduğu yaklaşık 60 kişinin öldüğü belirtiliyor. Associated Press'in (AP) haberine göre, Yemenli güvenlik yetkilileri Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun dün sabah gerçekleştirdiği hava saldırılarında yaklaşık 60 kişinin öldüğünü açıkladı. Reuters ise ölü sayısını en az 35 olarak duyurdu. Başkent Sa`na'ya 35 km uzaklıkta bulunan Arhab bölgesindeki otelin koalisyon güçlerince neden vurulduğu belirsizliğini koruyor. AP'nin görgü tanıklarından aktardığına göre Kaa el Kaidhi mahallesinde iki katlı otel, saldırı sonucu tamamen yıkıldı. Görgü tanıkları ayrıca otelin birkaç km uzağında, Husiler'e ait bir kontrol noktasına da hava saldırısı yapıldığını söyledi.

İNSANLARI (U)YOUTUBE, KATLİAMA DEVAM EDECEKLER

Video paylaşım sitesi YouTube'un, Suriye'deki iç savaş sırasında yaşanan zulmü ortaya koyan binlerce videoyu siteden kaldırdığı bildirildi. New York Times gazetesinin haberine göre, şirketin, potansiyel açıdan kuralları ihlal eden içeriği otomatik olarak kaldıran ve işaretleyen yeni teknolojiyi devreye sokmasının ardından son haftalarda bazı YouTube kanalları ile sayısız bireysel video silindi. Haberde, bazı videoların, sahiplerinin YouTube'u uyarmasının ardından yeniden siteye yüklendiği belirtildi.

BAZILARI İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ BELGELEMEK İÇİN CANLARINI ORTAYA KOYDU

Uluslararası Ceza Mahkemesinin teknoloji danışma grubunun yönetim kurulu üyesi ve insan hakları ihlallerine belge toplayan Benetech'in Başkan Yardımcısı Keith Hiatt, sadece Suriye konusunda en az 200 sivil toplum kuruluşunun çalışma yürüttüğünü vurgulayarak bu kuruluşlarda görevli bazı kişilerin insan hakları ihlallerini belgelemek için canlarını ortaya koyduğunu veya yaşamlarını yitirdiğini söyledi. Hiatt, YouTube'un Suriye'deki zulmü gözler önüne seren bu videoları kaldırmasıyla platformlarının, insan hakları ihlalleri konusunda en zengin bilgi kaynağını yitireceğini ifade etti.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir