• DOLAR 32.262
  • EURO 34.743
  • ALTIN 2400.152
  • ...
"Tarihi eserler çarpık kentleşme nedeniyle gömülmüş durumda"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) organize ettiği program dâhilinde Bitlisli girişimcilerle bir araya gelen Vali İsmail Ustaoğlu, "Dere Üstü Islah Projesi" başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulundu.

BTSO'nun konferans salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan BTSO Başkanı Davut Tezcan, geri kalmışlığın Bitlis'in kaderi olmadığını belirterek, hep birlikte bu sorunların üstesinden gelineceğini bildirdi ve kentte var olan sorunlar hakkında bilgi verdi.

Daha sonra söz alan Vali Ustaoğlu, Bitlis'te çarpık kentleşme olduğuna değinerek, "Şehrimizin o sıkışmış, malumunuz o 'Kale Altı' diye tabir ettiğimiz çevre başta olmak üzere dere üstündeki çarpık yapılaşma, türkülere konu olmuş 5 minareyi bile bizi görmekten maalesef alıkoyuyor. Her bir sokağın içerisine girdiğiniz zaman yakinen görebildiğiniz o tarihi eserler, maalesef şu an bu çarpık yapılaşmanın sonucu adeta gömülmüş ve vatandaşlarımıza, yeni kuşaklara, yeni gençlere, yeni geleceğimize bunları kazandırmak noktasında yapacağımız çok işin olduğunu da ortaya koymuş oluyor. Ecdadımızın 800 yıl önce yaptığı o Ulu Cami ve mabedimiz maalesef şu an oraya sıkışmış, nereden bakarsanız bakın sadece çatısını görebildiğiniz, çevre düzenlemesi maalesef istenilen düzeyde olmayan, böyle üzüntü verici bir durumda. Buna benzer birçok tarihi eserlerimizde yapılan çalışmalar neticesinde yaklaşık 600 tescilli eserimizin bulunduğu bu ilimizi, etrafımızda tarihi eserleriyle ön plana çıkmış illerle kıyasladığımızda az denemeyecek rakamlarda olan bu ilimiz, maalesef şu an bu eserlerimizden istifade edemiyor." dedi.

Dere Üstü Islah Projesi'ne değinen Ustaoğlu, kiralama usulüyle değil, satış usulüyle isteyenin orada iş yeri alabileceğini belirterek, şunları söyledi: "Eğri oturup doğru konuşalım. 20-30 yıl öyle veya böyle iyi niyetle kalmış arkadaşlara şimdi tekrar aynı yanlışı devam mı ettirelim yani? Şimdi tekrar bize 'Siz bize kiralık yer yapın.' diyorlar. Bizim yavaş yavaş bu zihniyetten vazgeçmemiz lazım. Yaptığımız yeri satışa çıkartalım. Kim bunu alıyorsa alsın. Ama kendisi kullanır ama kiraya verir. 'Bize kiralık yer verin' anlayışı benim tasvip ettiğim bir durum değil. Aynı şey AVM için de geçerli. 3-5 yıl sonra AVM elimizde bir bomba gibi patlayacak. Bunu siz de biliyorsunuz. Kiralık yerler mülk sahibinin sırtında bir angara yük kalacak, sıkıntı her geçen gün devasa büyüyecek. Birkaç yıl sonra burayı yıkalım, yeni bir AVM yapalım noktasına gelir. Bizim oradaki düşüncemiz, orayı çekim merkezi haline dönüştürüp, kendi içerisindeki revizeleri tamamladıktan sonra şu anki niyetimiz ihaleyle satışa çıkartıp, orada bir şekilde esnafımızın, tabi ki orada esnafın mağdur olmaması adına bölgeler tespit edip, tabiri caizse tekelleşmenin önüne geçerek, 'parası var' diye adama tutup da 3, 5, 10 tane bir yeri verme gibi anlayışı yapmayacağız."

Ustaoğlu'nun, trafik sorunları ve sokak sağlıklaştırma projesinde doğacak sorunlarla ilgili açıklamalarda bulunmasının ardından işverenler, yapılacak çalışmalarla ilgili sorunları anlattılar.

Program, girişimcilik kursunu başarıyla tamamlayan 150 girişimciye sertifikalarının verilmesiyle sona erdi. (İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir