• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.86
  • ...
Kanserden koruyan ev yoğurdu, birçok derde deva
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, yaptığı açıklamada, dünya genelinde belki de en fazla tüketilen süt ürünlerinden birisi olan yoğurdun çok eski çağlardan itibaren hastalıkları tedavi amaçlı kullanıldığını, hatta sağlıklı yaşamın iksiri olarak tanımlandığını söyledi.

Avrupa'da 1800'lü yıllarda tanınmaya başlayan yoğurdun, 1900'lü yılların başında ilaç olarak kabul edildiğini ve bir dönem eczanelerde "ilaç niyetine" satıldığını anlatan Tanoğlu, yoğurt ve suyunda bolca bulunan laktik asit bakterilerinin, bağırsak duvarının iç yüzeyinde konuşlanmış bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevselliğini artırdığını söyledi.

Laktik asit bakterilerinin, tüm savunma sistemini kamçılayan maddelerin salgılanmasını artırdığını, bu nedenle yoğurdun düzenli olarak tüketilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Tanoğlu, "Özellikle evde yapılan yoğurtlar sağlık açısından daha yararlı kabul edilmektedir. Evde yapılan yoğurdun en önemli avantajlarından biri, bu yoğurdun herhangi bir koruyucu veya katkı maddesi içermemesidir. Bu nedenle ev yoğurdu daha çabuk tüketilmelidir." dedi.

EV YOĞURDU BİRÇOK DERDE DEVA...

Ev yoğurdunun, başta ishal olmak üzere dışkılama düzensizliklerinin rahatlamasında etkili olduğunu, tansiyon yüksekliği ve kalp hastalıkları riskini azalttığını belirten Tanoğlu: "Ev yoğurdu, başta ishal olmak üzere dışkılama düzensizliklerinin rahatlamasında etkindir, tansiyon yüksekliği gibi kalp hastalıkları riskini azaltır, kilo vermede ve kilo dengesini korumada etkili olur. Yoğurt aynı zamanda kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, yağ emiliminde düzenleyici rol oynar ve bazı antibiyotiklerin olumsuz yan etkilerini ortadan kaldırır." ifadelerini kullandı. 

EN ÖNEMLİ FAYDASI ÇEŞİTLİ KANSER TÜRLERİNE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ

Ev yoğurdunun, belki de en az bilinen ve en önemli faydasının çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olduğunu, çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser hastalığına karşı koruyucu etkisinin yüksek olduğunu belirten Tanoğlu, sözlerine şöyle son verdi: “Ev yoğurdunun, belki de en az bilinen ve en önemli faydası ise çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olmasıdır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere, meme, mide, yumurtalık, endometriyoz kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir. Yine kanserden korunmak için düzenli doğal yoğurt tüketmek kadar, zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak da önem taşıyor. Ayrıca, kanser nedeniyle kemoterapi gören hastalara, bu ilaçların yan etkilerini önlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için başta doğal ev yoğurdu olmak üzere probiyotik ve prebiyotik özelliği olan gıdaların tüketilmesini önermekteyiz."

(AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir