• DOLAR 35.457
  • EURO 36.377
  • ALTIN 3064.15
  • ...
İŞ GEÇİCİ FACİA KALICI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ERKAN YAVUZ - DOĞRUHABER

Evinden, yurdundan, ailesinden, çocuklarından koparak çalışmak için batıdaki illere giden mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntılar bitmek bilmiyor. Şanlıurfa'dan, Gaziantep'ten, Diyarbakır'dan, Mardin`den ve daha birçok Doğu ilinden Türkiye'nin batısındaki illere mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya giden on binlerce Kürt işçi, insanlık dışı koşullara maruz kalıyor. Çoğu zaman da çocuklarıyla beraber yola revan olan işçiler, çalıştıkları yerlerde aylarca barınma, sağlık, eğitim ve daha birçok insani hizmetten mahrum kalıyorlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de çalıştıkları tarlalara kamyonetlerle, traktör kasalarıyla taşınmaları da faciaları kaçınılmaz kılıyor. Sakarya`da yaşanan facia da bunun son örneği oldu. Gittikleri yerlerde hem işleri hem de kendileri geçici olsalar da yaşadıkları facialar maalesef uzun yıllar kalıcı oluyor. İhmali olanların cezalandırılması gerektiğini ifade eden HÜDA PAR GİK Üyesi Hasan Aşkın, “Yetkililerin bu konunun üzerinde durması gerekiyor ve bu tür facialar bir daha yaşanmasın diye çalışmalar yapılması gerekiyor. Alınan tedbirler de genellikle kâğıt üzerinde kalıyor. Pratiğe geçişi için yaptırımlar gerekiyor. Bu konuda ihmali olan kişi veya kurumların mutlak surette cezalandırılması gerektiğine inanıyorum.” dedi.     

TRAKTÖR KASASIYLA GELEN FACİA
Sakarya'nın Hendek ilçesi Çamlıca Mahallesi'nde Mardin Kızıltepe`den gelen fındık işçilerini taşıyan traktör, sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarında bulunan dere yatağına devrildi. Kazada, traktörün römorkunda bulunan fındık işçilerinden 5`i kadın 7 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi ise yaralandı. Kazada hayatını kaybeden Şengül Akman (50), Nildanur Akman (13), Çiçeği Çapat (39), Bahar Çağatay (15), Bedran Çağatay (54), Faruk (38) ve Gülistan Boz'un (18) cenazeleri, Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçla Hendek Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Yaralılar Veysel Akman, Baver Çağatay, Uğur Boz, Gizem Boz, Yusuf Akman, Yusuf Çapat, Mehmet Boz, Songül Çapat ve Aleyna Boz kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

KAZADA İHMAL Mİ VAR?
Olay yerinden yaralılardan edindiğimiz bilgiye göre traktörün frenlerinin iki gün önce de tutmadığı, arızalı olduğu ve buna rağmen taşımacılığın devam ettiği ifade edildi. Ayrıca önceki gün yağmur dolayısıyla işçilerin çalışmadığı buna rağmen arızanın giderilmediği ve kaza sırasında traktörün freninin boşaldığı, aniden hızlandığı belirtildi.    

“EKMEĞİNİN PEŞİNDE HAYATLARINI KAYBETMELERİ BİZLERİ ÜZÜYOR”
Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Bu insanların bazen böyle trafik kazalarında ekmeğinin peşinde hayatlarını kaybetmeleri milletçe bizleri de üzüyor. Geçmişte bulundukları şehirlerden buralara gelirken de kamyonlarla, insan taşımaya mahsus olmayan araçlarla taşınırdı. Bakanlığımız sıkı önlemler aldı, bunun önüne geçildi. Ancak, bulundukları yerden tarlalara giderken bazen tarım araçları ile bazen traktörlerle de böyle gidiyorlar. Patpat denen tarım aletlerini ulaşım aracı olarak da kullanıyorlar, bazı bölgelerimizde. Bunu kullanırken de çok dikkatli olmak lazım tabi, aslında yolcu taşımaya mahsus değil ama zaruretten böyle yakın tarlalar arası, bulundukları yerden yakın tarlaya giderken ellerindeki materyallerle beraber traktörle gidiyorlar. Burada da bu sabah traktörü kullanan vatandaşın herhalde kendisi de rahmetli olmuş, Allah hepsine gani gani rahmet eylesin, 5 hanım kardeşimiz, biri 17 yaşında çocuk olmak üzere 7 kaybımız var." ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR: SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI
Ucuz işçilik ve maliyetin bu kazalara davetiye çıkardığını ifade eden, HÜDA PAR GİK Üyesi Hasan Aşkın, “Bu tür sorunların asıl kaynağına inmek gerekiyor. İki hafta önce partimizin çiftçilerle ilgili bir çalışması vardı. Şimdi siz eğer işçilerimizin, çiftçilerimizin ürünlerine mesela diğer girdilerin artış oranında bir artış olmasa, tabikî doğal olarak üreticiler de maliyeti düşürmek adına bu sefer işçilik noktasında maliyeti kurtarmak için ucuz yola başvuracaklar. Böyle bir eğilim de beraberinde ucuz işçiliği; ucuz işçiliğin yolu da çoluk-çocuk-kadın aile toplu halde bir işçilik hizmeti vererek para kazanmaya çalışma yoluna gidiliyor. Dışarıya çalışmaya giden işçilerimizin barınma ihtiyaçları karşılanmadığından, gidenler beraberinde yataklarını da götürüyorlar. Otobüsler de bu yükleri çok bulup almadığından dolayı çoğu zaman kamyon veya traktörlerle nakiller gerçekleştiriliyor. Ucuz maliyete kaçılınca da bu tür kaza ve facialar da kaçınılmaz oluyor. Bunların önüne geçilmeli. Burada iki noktaya dikkat çekmek gerekiyor. İş güvenliği ve sağlığı noktasında yaşanan denetimsizlikler ve bununla beraber trafik kanununda kamyon ve traktörlerde yolcu taşınması yasak olmasına rağmen bunun yapılıyor olması bu facialara kapı aralıyor. Şu anda Ege bölgesinde üzüm toplayıcıları minibüs ve otobüslerle naklediliyor. Malzemeler ise traktörlerle taşınıyor, olması gereken aslında bu. Yetkililerin bu konunun üzerinde durması gerekiyor ve bu tür facialar bir daha yaşanmasın diye çalışmalar yapılması gerekiyor. Alınan tedbirler de genellikle kâğıt üzerinde kalıyor. Pratiğe geçişi için yaptırımlar gerekiyor. Bu konuda ihmali olan kişi veya kurumların mutlak surette cezalandırılması gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.     

'TARIM İŞÇİLERİ GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GİDİYOR'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 3 ayda 22 tarım işçinin trafik kazalarında öldüğünü belirtti ve hükümeti önlem almaya çağırdı. Sakarya`da meydana gelen trafik kazasıyla birlikte son 3 ay içinde meydana gelen 7 ayrı trafik kazasında 22 tarım işçisinin öldüğünü ve 76 tarım işçisinin yaralandığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Her hasat döneminde tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamlarını yitirmesi olağan gibi görünmeye başladı. Pamuk, fındık, patates gibi ürünlerin hasadı için iller arası yolculuk yapan binlerce işçi var. Halen traktör ve kamyon kasalarında ya da minibüslerde deyim yerindeyse istiflenerek yolculuk yapıyorlar. Hasat için gittikleri illerde olumsuz koşullarda çadırlarda yaşıyorlar. Tarım işçilerinin ekmek parası için sürdürdükleri bu tehlikeli yolculukların artık daha güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının da daha yaşanabilir seviyeye ulaştırılması gerekiyor” dedi.

SON 3 AYDA MEYDANA GELEN KAZALAR
Son 3 ayda tarım işçilerinin karıştığı trafik kazaları şöyle:
18 AĞUSTOS: Sakarya'nın Hendek ilçesinde fındık işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre; 8 kişi öldü, 9 yaralı var.
9 TEMMUZ 2017: Malatya`nın Yazıhan ilçesinde tarım işçilerin taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 3 tarım işçisi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.
5 TEMMUZ 2017: Konya`nın Ereğli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan kamyonetin takla atması sonucu ilk belirlemelere 2 kadın işçi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.
28 HAZİRAN 2017: Adana`nın Yumurtalık ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan midibüsün otomobille çarpması sonucu bir kişi öldü, 11 kişi yaralandı.
21 HAZİRAN 2017: Mersin`de tarım işçilerini taşıyan kamyonet, başka bir kazaya karıştığı için yolda park halinde bulunan tıra çarpıp yan yattı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise yaralandı.
19 HAZİRAN: Mardin`in Midyat İlçesi`nde tarım işçilerini taşıyan araç kaza yaptı. 4 işçi öldü 13 kişi yaralandı.

28 MAYIS: Kayseri-Sivas kara yolunun 22'nci kilometresindeki Sarımsaklı mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, Yusuf Yerlikaya (44) yönetimindeki tarım işçilerini taşıyan 38 EZ 199 plakalı kamyonet, sürücünün direksiyon hâkimiyetini yitirmesi sonucu şarampole devrildi. Kazada 22 tarım işçisi yaralandı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir