• DOLAR 35.387
  • EURO 36.551
  • ALTIN 3018.49
  • ...
Bermuda Şeytan Üçgeni Gerçek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bermuda Üçgeni, Atlas Okyanusu`nda Miami (Florida) ile Porto Riko`daki San Juan ve Bermuda adaları arasındaki bölgeye verilen isim. Bu bölge, iz bırakmadan kaybolan çok sayıda geminin ve uçağın gizemli hikâyeleriyle biliniyor. Bu nedenle Bermuda Şeytan Üçgeni olarak da isimlendiriliyor.

ABD Donanmasına Ait 5 Adet Bombardıman Uçağı 14 Mürettebatıyla Birlikte Ortadan Kayboldu

Bermuda Üçgeni`ndeki bilinen ilk gizemli olay, Flight 19 görevi sırasında ABD donanmasına ait beş bombardıman uçağının 1945 yılında Atlas Okyanusu`nun Florida kıyılarına yakın bölgesinde 14 mürettebatla birlikte ortadan kaybolmasıydı. Son telsiz konuşmalarından uçakların pusulalarının düzgün çalışmadığı ve pilotların yönlerini kaybettikleri anlaşılıyordu. 5 Aralık 1945`te gerçekleşen olay sonrasında yüzbinlerce kilometrekare alan aranmasına rağmen mürettebata ve uçakların enkazına dair bir iz bulunamadı.

Yaşanan kayıp olaylarının nedeni olarak öne sürülen -bazıları mantıklı bazıları fantastik kabul edilebilecek- farklı görüşler var:

Bölgenin Topolojisi

Bermuda Üçgeni bölgesi, Atlas Okyanusu`nun en derin yeri olan Porto Riko Çukuru`na (derinliği 8400 metreyi aşıyor) ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu bölgede kaza geçiren gemilere ya da uçaklara ait hiçbir iz bulunamamasının nedeni derin sular olabilir.

Metan Baloncukları

Denizdeki metan baloncukları, Bermuda Üçgeni bölgesindeki gemilerin batmasının nedenlerinden biri olabilir.

Metan gazı, buz kristallerinden oluşan bir kafesin içine hapsolmuş şekilde (metan hidrat olarak isimlendirilir) katı halde bulunabilir. Okyanus tabanında bulunan metan hidrat rezervlerinin ısınması ya da üzerindeki basıncın azalması sonucu metan tekrar gaz haline dönüşebilir. Bilim insanları çok miktarda metan gazının deniz tabanından yüzeye doğru çıkmasına neden olan bu sürecin Bermuda Üçgeni`ndeki gemilerin batmasına neden olabileceğini düşünüyor.

American Journal of Physics dergisinde yayımlanan bir araştırma da denizdeki gaz baloncuklarının deniz suyunun yoğunluğunu azaltarak gemilerin batmasına sebep olabileceğini gösteriyor.

Hava Koşulları

Bu bölgede hava koşullarının aniden değişmesi ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan şiddetli fırtınalar uçakların ve gemilerin kaza geçirerek ortadan kaybolmasına neden olmuş olabilir.

Manyetik Alan

Bermuda Üçgeni`yle ilgili efsaneleri açıklamaya çalışan görüşlerden birine göre, bu bölgede Dünya`nın manyetik alanında ortaya çıkan düzensizlikler uçaklarda ve gemilerde yön bulmayla ilgili sorunlara neden oluyor.

Okyanus Akıntıları

Diğer bir görüşe göre bu bölgedeki okyanus akıntılarının çok hızlı ve düzensiz olması nedeniyle kazaların kalıntıları kısa sürede ortadan kayboluyor.

Bilimsel temelleri olan bu açıklamaların yanı sıra Bermuda Üçgeni bölgesinde suyun altında gömülü olduğu düşünülen kayıp şehir Atlantis`ten uzayzaman eğilmelerine kadar bu bölgede yaşanan gizemli kayıp olaylarını açıklamaya çalışan fantastik görüşler de var.

Peki, Ortada Gerçekten Açıklanması Gereken Gizemli Durumlar Var Mı?

Bu soruyu cevaplayabilmek için Bermuda Üçgeni`nde yaşanan kayıp olaylarının sebebini açıklamanın mümkün olup olmadığının ortaya konması gerekiyor.

Bermuda Üçgeni`ndeki en bilinen gizemli olaylardan ikisi ise İngiliz Güney Amerika Havayolları`na (BSAA) ait Star Tiger ve Star Ariel isimli iki ticari yolcu uçağının bir yıl arayla (1948 ve 1949`da) toplam 51 yolcu ve mürettebatla birlikte ortadan kaybolmasıydı. İngiliz gazeteci Tom Mangold`a göre  bu kazaların nedeni o dönemdeki uçakların günümüzdekiler kadar dayanıklı olmaması.

Kazaların gerçekleştiği yıllar, ticari yolcu uçaklarının okyanus ötesi uçuşlara yeni başladığı bir dönemdi. İngiliz Güney Amerika Havayolları, Londra`dan Güney Amerika`nın batı kıyılarına ticari uçuşlar düzenliyordu. Ancak uçakların Atlas Okyanusu`ndaki Azor Takımadaları`nda yakıt ikmali yapması gerekiyordu.

Star Tiger, Londra`dan Bermuda`ya yolculuğunun ikinci ayağında Azurlar`ın Santa Maria Adası`ndan Bermuda`ya uçarken sert rüzgârlar ve uçaktaki teknik sorunlar nedeniyle 2000 feet yüksekliğin üzerine çıkamadı (uçaklar çoğunlukla yaklaşık 30.000 feet yükseklikte uçar). Bu durumun uçağın beklenenden çok daha hızlı yakıt harcamasına neden olduğu düşünülüyor. Ayrıca bu kadar alçak bir irtifada uçmak, acil bir durumda pilotların manevra yapacak zamanlarının olmamasına neden olmuş olabilir.

Belki de Her şey Normal!

Aslında Bermuda Üçgeni`nde yaşanan kayıp olaylarının açıklaması sanıldığı kadar karmaşık olmayabilir. Bermuda Üçgeni dünya üzerinde deniz ve hava trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerden biri. Bu durum istatistiksel olarak daha fazla kaza, dolayısıyla kayıp olaylarının sayısının artması anlamına geliyor.


Kaynak, TÜBİTAK
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir