• DOLAR 35.492
  • EURO 36.275
  • ALTIN 3047.92
  • ...
Depresyon tedavisinde TEK ÇÖZÜM İLAÇ DEĞİL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Son 10 yılda depresyon hastalığı yüzde 20`lere ulaşırken bu hastalık çağımızın hastalığı haline geldi veya getirildi. İlaç kullanımının çok fazla olduğu hastalığın tedavisi adeta bir sektör haline geldi. Özellikle gençlerde görülen bazı geçiş dönemlerinde, gençlerin depresyon ilaçlarına yöneltilmesi ciddi sorunlar doğuruyor. Manevi boşluğun da bu hastalıkta önemli rol oynadığına değinen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sefa Saygılı, “şifanın sadece ilaç yoluyla aranması bazı sıkıntıların doğmasına sebep olabiliyor.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE`DE HER YIL 40 MİLYON KUTU İLAÇ TÜKETİLİYOR

Sağlık Bakanlığı`nın verilerine göre Türkiye`de, 2012 yılında 37 milyon 351 bin 187 kutu, 2013 yılında 37 milyon 355 bin 35 kutu, 2014 yılında 39 milyon 246 bin 223 kutu, 2015 yılında 43 milyon 563 bin 596 kutu antidepresan kullanıldı. 2016 yılının ilk 9 ayında ise 33 milyon 638 bin 916 kutu ilaç tüketimi gerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü verileri ise dünyada 300 milyondan fazla kişinin depresyonda olduğunu gösteriyor. Bu rakam, dünya nüfusunun yüzde 4,3`ünün depresyonda olduğunu gösterirken bir önceki seneye göre yüzde 18 artış olduğu da gözlemleniyor.

“ÜZÜNTÜ VE SIKINTI İNSANİ BİR DURUMDUR”

Günümüz insanının bazı sıkıntılara gelemediğini ve hekimlerin de yanlış tedavi yöntemi kullandığını dile getiren Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sefa Saygılı, “Depresyon ilaçlarının kullanımının artması sadece depresyon hastalığınındın dolayı değil. Fakat Depresyon hastalığının arttığını söyleriz.  Günümüzdeki stres ve yoğunluk insanları yoruyor. Kişiliklerini zorlayan bu tip durumlar neticesinde insanlar depresyona kolay girebiliyor. Bu tür durumlarda doktorlarımız terapiler ve diğer tedavi yöntemleri yerine kolay yol olan ilaç tedavisini uyguluyor. Günümüz insanı üzüntüye, sıkıntıya gelemez duruma gelmiş. İnsanın sevinçli ve mutlu günleri olabileceği gibi üzüntülü ve sıkıntılı günleri de olur. Bu olay insani bir durumdur. Ama insanlar bu durumu hastalık olarak algılıyor ve hekimlere başvurabiliyorlar.” dedi.

“ANTİDEPRESAN KULLANIMININ ARTMASI HİÇ İYİ BİR ŞEY DEĞİLDİR”

İlaç kullanımını artmasına sebep olan etkenlere dikkat çeken Saygılı, “Hastalıkların bazıları psikolojik etkenlerden dolayı meydana geliyor. Bu da bedensel hastalıkların artmasına sebep oluyor. Bu yüzden hekimler bunun psikolojik yönü var deyip ilaçların arasına antidepresan ilaçları da ekliyorlar. Tabi bu antidepresan kullanımının artması hiç iyi bir şey değildir. Şifanın sadece ilaç yoluyla aranması bazı sıkıntıların doğmasına sebep olabiliyor.” şeklinde konuştu.

“ALLAH`I HATIRLAMAK VE DUA ETMEK DEPRESYONUN ÖNÜNE GEÇEBİLİR”

Depresyon hastalığının meydana gelmesinde manevi eksikliğin de etkisi var fakat sadece bundan dolayı hastalığın meydana geldiğini söyleyemeyiz diyen Saygılı, “Birçok etkenden dolayı olabilir. Her üzüntü ve her sıkıntı da depresyon değildir.” ifadelerini kullandı. Depresyon ilaçlarının kullanımını azaltmak ve hastalığın önüne geçmek için tavsiyelerde bulunan Saygılı, “Dünyaya daha olumlu bakmak, manevi yönleri geliştirmek, dostlukları ve akrabalık ilişkilerini geliştirmek gerekir. Dünyevi hırslar dediğimiz insanı yıpratan doyumsuzluk, hırs, kıskançlık gibi bir takım hisleri bir kenara bırakmak gerekir. Allah`ı hatırlamak, dua etmek, ibadet etmek bunlar hep rahatlatır ve bu tür hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.” şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir