• DOLAR 32.565
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2445.537
  • ...
Özgüvenli çocuklar yetiştirelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SÜMEYYE AKSOY / DOĞRUHABER

Özgüven duygusu kişiliğimizin temelini oluşturur. Öyle ki çocuklarımızı yetiştirirken en öncelikli konularımızdan bir tanesi onlara özgüven duygusunu kazandırmaktır. Birçoğumuz maalesef ki okul başarısını her şeyin üstünde tutarız. Ama aslına bakılırsa, genelde kişilik yapısı, özelde de özgüven duygusunun gelişimi çok önemlidir.

Çocuklarda özgüven duygusunun ilk iki yaşta temeli atılmaya başlanır. Özellikle çocukların anneleriyle kurdukları ilişkinin çok önemi vardır. Eğer anneler çocuklarının ihtiyaçlarına karşı duyarlı olurlar, sabırlı davranırlarsa ve çocuklarını ihmal etmezlerse, çocuklarında huzur ve güven duygusu yerleşir. Aksi durumda ise huzursuzluk ve güvensizlik duygusu yerleşir. Bebeklikten başlayan özgüven duygusu ihtiyacı ergenliğe kadar devam eder.

Eğer bir çocuk duygu ve düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edemiyorsa, sorumluluk almayı istemiyorsa, huzursuz ve ürkek yapısı varsa, “gibi” ifadesini çok kullanıyorsa, karar veremiyor ya da sık sık kararsız kalıyorsa, güvendiği kişilerden ayrılamıyorsa, herhangi bir işe başlamadan önce tedirgin oluyorsa, yeni ortamlarda iletişim kurma sıkıntısı yaşıyorsa ve abartılı güç-cesaret gösterileri yapıyor, her konuda özgüvenli olduğunu kanıtlamaya çalışıyorsa çocuk, özgüven duygusundan mahrum kalmış demektir.

Çocuklardaki özgüven eksikliği birçok soruna da yol açar. Örneğin, risk almazlar ve bütün yaşantılarında sürekli ve aşırı derecede temkinli olma ihtiyacı duyarlar. Bu da birçok fırsatı kaçırmalarına neden olabilir. Diğer insanlara göre ruh sağlıkları daha fazla risk altındadır. Stres yüklü olaylar karşısında mücadele edemezler.  Okul ortamında gerçek performanslarını ortaya koyamazlar. Dolayısıyla kapasitelerinin altında bir başarıya sahip olurlar.

Belki bu satırları okurken kendi çocukluğunuzu hatırlıyorsunuz. Ne yazık ki biz özgüvensiz çocuklar olarak yetiştik. Ve gelecek neslimizi de öyle yetiştiriyoruz. Ama artık buna dur demeliyiz. Bir Müslüman özgüvensiz yetişmemeli. Aksi takdirde uyuyan Müslümanlar olarak tarihe geçeceğiz. O zaman hadi özgüvenli çocuklar yetiştirelim. Nasıl mı?

Öncelikle çocuklarımıza yüksek sesle konuşma ve okuma egzersizlikleri yaptırmaya başlayabiliriz. Mutlaka başarı duygusunu tattırmalıyız. Çocuklara verilen görevler ya da ödevlerin çoğunluğu onların yapabilecekleri türden olmalıdır. Böylece çocuklarımızın başarı algıları güçlenmektedir. Spor, hobi gibi aktivitelere katılmalarını sağlayabiliriz. Evimizde başarı panosu adı altında bir pano oluşturabiliriz. Bu panoya çocukların kendilerinin tercih ettikleri tüm resimler, yazılar vb. başarıları asılabilir.

Evinizde özgüvenli çiçekler açması dileğiyle…
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir