• DOLAR 35.497
  • EURO 36.613
  • ALTIN 3053.58
  • ...
214 bin üniversite kontenjanı boş kaldı ‘REHBERLİK` NE İŞ YAPAR?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fuat Üzümcü-Mehmet Demir-DOĞRUHABER

ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre 994 bin 766 aday üniversite tercihi yaptı. Üniversitelere yerleşen aday sayısı ise 696 bin 241 oldu. 214 bin 430 kontenjan ise boş kaldı. İstatistikler gösteriyor ki Üniversitelerde her geçen yıl boş kontenjanlarda artış meydana geliyor. Birçok etkenin kontenjanların boş kalmasına sebep olduğunu dile getiren Rehberlik Uzmanı Avni Altın, “Üniversitelerde mezun olduktan sonra iş imkânı olmayan ya da az olan bölümler var. Ayrıca rehberlik hizmetlerinin yetersizliği de söz konusu.” şeklinde konuştu.

DEVLET MEMURLUĞU HAYALİ HAYATA ATILMAYI GECİKTİRİYOR
Uzmanlar uyarıyor. Türkiye`de üniversite sayısının artması ve özel üniversiteler, üniversite mezunu oranında ciddi bir artış sağlamıştır. Ama bu defa KPSS`de milyonlarca kişinin yığılmasına sebep olmuştur. Eskiden üniversite sayısının ve kontenjan azlığından dolayı üniversite sınavlarında var olan yığılma şimdi KPSS`de yaşanıyor.  KPSS`deki yığılma gençlerin önemli bir kısmının üniversite okumayı hayata atılma aracı değil de hayatı erteleme aracı olarak gördüğünü belirten uzmanlar, daha önceleri üniversite sınavına birkaç defa girdikten sonra başarılı olamayan bir öğrenci iş ve meslek edinmek suretiyle hayata atılmaya çalıştığını ifade etti. Fakat mevcut sistemde bir öğrenci en az yedi yıl sonra ve KPPS`de başarılı olmaktan ümidini kestikten sonra böyle bir gerçekle yüzleştiğine de dikkat çeken eğitimciler bu durumun gençlerin hayata geç ve geriden başlamasına sebep olduğunu söyledi.

KPSS SINAVLARINA 4 MİLYON ADAYIN BAŞVURACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
Bazı bölümlerin gereksiz olduğunu ve rağbet görmediğini de belirten uzmanlar, bugün üniversitelerde boş kontenjan ve boşuna kontenjan sorunu olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında her geçen yıl KPSS`ye giren adayların arttığına vurgu yapan uzmanlar 2017 KPSS sınavlarına toplamda 4 milyon adayın başvuracağını tahmin ediyor. Bunun çok az bir kısmının kamu personeli olabileceği görüşünü savunan eğitimcilere göre üniversite mezunu olan adayların büyük kısmı ya boşta kalacak ya da farklı mesleklere yönelecek.

“ÖĞRENCİLER GARANTİCİ DAVRANIYOR”
Geçtiğimiz yıllarda Açıköğretim Fakülteleri YGS ile öğrenci aldığını söyleyen Rehberlik Uzmanı Avni Atın, “Birinci neden olarak bu sene gelen sistem değişikliğiyle artık LYS ile öğrenci almaya başlandı. Boş kontenjanların bundan dolayı bu yıl biraz daha arttığını düşünüyorum. İkinci neden olarak da öğrencilerin yeterli rehberlik desteği alamamasından dolayı yanlış tercihlerin payı var. Çünkü sınavsız geçiş hakkının kaldırılmasıyla meslek lisesi öğrencileri artık YGS`ye giremeden üniversitelerin ön lisans bölümlerine yerleşemeyecek. Bir diğer neden ise vakıf üniversitelerinin çok fazlaca açılması olarak görüyorum. Özel Üniversiteler ticari boyutu önde tutuyor. Dolayısıyla da daha çok tercihlerin çok olduğu popüler bölümleri açıyorlar. Özellikle popüler bölümlere talep çok fazla dolayısıyla bölümlerin puanları yükseliyor ve tercih verenler umduğunu bulamıyor. Öğrenciler de garantici davrandığı için bu bölümlerin dışında başka tercih yapmıyor.” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİNİN TEMEL KAYGISI BANA EKONOMİK GETİRİSİ NE OLACAK?”
Milyonlarca üniversite mezununun işsiz olduğuna değinen Altın, “Bundan dolayı birçok üniversitede de mezun olduktan sonra iş imkânı olmayan ya da az olan bölümler var. Bu bölümlerin yüzlerce kontenjanı oluyor. Dolayısıyla öğrenci bu bölümleri az tercih ediyor. Çünkü öğrencinin temel kaygısı ben bu bölümü bitirince bana ekonomik getirisi ne olacak? Bilinçli öğrenci böyle düşünüyor. Dolayısıyla yüzlerce kontenjanı olan bazı bölümler tercih edilmiyor ve boş kalıyor. Geçtiğimiz yılda yüzde 90 gibi bir doluluk oranı vardı üniversitelerde. Fakat bu yıl neredeyse yüzde 20`lik bir azalma var doluluk oranlarında.” dedi.

“HERKES DEVLETTE İŞ OLANAĞI BULMA PEŞİNE DÜŞÜYOR”
Kayıt dönemiyle birlikte boş kalan kontenjan sayısının artacağına dikkatleri çeken Altın sözlerini şöyle noktaladı: “Dolayısıyla ilk tercihlerde 214 bin olan boş kontenjan sayısı ikinci tercihlerde daha fazla olacak. Bu da yine yanlış tercihten kaynaklanıyor. Yani rehberlik hizmetlerinin yetersizliği de söz konusu. Üniversite sayımızın artmasından dolayı övünüyoruz. Fakat öğrenci ve üniversite sayısının fazla olmasına değil ne kadar nitelikli öğrenci yetiştiriyoruz ona bakmalıyız. Ayrıca mezun olan öğrencilerimize ne kadar iş olanağı sağlıyoruz irdelememiz gereken noktalardan birisi de bu. Herkes devlette iş olanağı bulma peşine düşüyor. Fakat fazla mezun olduğu için böylelikle KPSS puanları da çok yükseliyor ve devlette de iş bulma imkânınız azalıyor.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir