• DOLAR 32.6
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2496.8
  • ...
ABD BARZANİ`YE `DUR`  PYD`YE `VUR` DİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MAHMUT BULUT - DOĞRUHABER

Ortadoğu`yu kana bulayan Amerika, şimdilerde Suriye ve Irak`ta yeni oyunlar oynama peşinde. Özellikle DEAŞ`ı bahane ederek Suriye`nin kuzeyini PYD`ye teslim eden ABD, şimdi de el-Kaide yalanıyla İdlib`i işgale hazırlanıyor. Pentagon, Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle çatışmasızlık ilan edilen kenti bir hafta içinde vurmaya ve PYD`ye teslim etmeye hazırlanıyor. Bir yandan PYD`ye her türlü silah desteği vererek işgali kolaylaştıran ve PYD`ye ‘vur` diyen Amerika`nın, Barzani öncülüğünde oluşturulacak Kürdistan bağımsızlığının referandumu için ise ‘dur` demesi dikkatlerden kaçmadı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson`ın, Irak Kürdistanı Başkanı Mesud Barzani`den “Bağımsızlık referandumunun ertelenmesi” isteğinde bulunduğu belirtildi. Yaşanan bu gelişmeler kamuoyunda, Amerika`nın Barzani öncülüğünde kurulacak Kürdistan`ı engelleyerek, Suriye`de PYD`ye bir devlet kurdurmak istediği şeklinde yorumlandı. 

PYD`YE BİN TIR SİLAH YARDIMI

Türkiye`nin Afrin`e operasyon hazırlığı ABD`yi ve onun kara ordusu PKK`yi panikletti. Suriye kuzeyinde devlet kurdurmak istediği PYD`ye 3 aydır 1100 TIR`dan fazla cephane sevk eden Pentagon, PYD işgalindeki Afrin`in güney komşusu İdlib`e saldırı hazırlığı yapıyor. ABD güçleri Ayn el-Arab, Tel Abyad ve Rimeylan`da kurduğu üslerden sık sık insansız hava araçları (İHA) kaldırarak bölgede muhaliflerin durumuna ilişkin ayrıntılı istihbarat topluyor. İdlib, Sermede, Harim, Salkin ve Cisr`eş Şuğur gibi yerlerde kesintisiz gözlem uçuşu yapan Amerikan İHA`ları, 24 saat kayıt toplayıp ‘el-Kaide` bahaneli işgal planına son şeklini veriyor.

ÇANKAYA`DA ACİL ZİRVE

Ankara, Suriye`nin kuzeyini DEAŞ bahanesiyle PKK`ya teslim eden Pentagon`un yeni oyununu dikkatle takip ediyor. TSK, Afrin doğusundaki Fırat Kalkanı bölgesine sürekli yığınak yaparken, Afrin`in güneyindeki İdlib`de Özgür Suriye Ordusu`na bağlı gruplara desteğini de hızlandırdı. ABD`nin PYD`ye, Türkiye`nin de ÖSO`ya sevkiyatı devam ederken önceki gün Çankaya Köşkü`nde çok önemli bir zirve gerçekleşti. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki zirveye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve çok sayıda üst düzey bürokrat katıldı. Edinilen bilgiye göre zirvede, ABD`nin İdlib`i işgal operasyonuna başlaması halinde Türkiye`nin cevabının ne olacağı tartışıldı.

AMERİKA, IKBY REFERANDUMUNUN ERTELENMESİNİ İSTEDİ, OLUMSUZ CEVAP ALDI

Suriye ile ilgili bütün bu gelişmeler yaşanırken, Irak Kürdistanı Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, önceki akşam Başkan Mesud Barzani`yle görüştü. Açıklamada,  Görüşmede Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiler ve bağımsızlık referandumunun ele alındığı bildirildi. Açıklamada, Rex Tillerson'ın Erbil ile Bağdat arasında sorunların çözümü için oluşturulan Kürdistan Bölgesi heyetinin yakın zamanda Bağdat`ı ziyaret edeceğinden dolayı Barzani`ye teşekkür ettiği ifade edildi. Tillerson'ın, 25 Eylül`de yapılacak olan bağımsızlık referandumunun ertelenmesini ve Bağdat`la diyalog yolunun devam etmesini talep ettiği kaydedilen açıklamada, Barzani'nin bu talebe karşılık Kürdistan Bölgesi`nin Irak`la birlikte yaşama adına büyük bir çaba sarf ettiğini ancak başarılı olamadığını, bu nedenle de Kürdistan halkının kendi kaderini tayin edeceğini vurguladığı belirtildi. Görüşmede ayrıca Barzani'nin, Tillerson'a "Referandumun ertelenmesi halinde Kürdistan halkına nasıl bir gelecek garantisi verilecek?` sorusunu yönelttiği bildirildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir