• DOLAR 35.485
  • EURO 36.308
  • ALTIN 3066.98
  • ...
"Diyarbakır`da okuma alışkanlığı birçok ilden daha yüksek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından 2016 yılına ilişkin açıklanan kütüphane istatistiklerini değerlendiren Diyarbakır Halk Kütüphanesi İl Müdürü Ahmet Özbek kentin okuma alışkanlığının ve kütüphaneden yararlanma noktasında Türkiye'nin birçok gelişmiş ilinden daha yüksek olduğunu söyledi.

Özbek, Diyarbakır İl Halk Kütüphanesinin günlük bin 500 kişiye hizmet verdiğini belirterek, 2016 yılı sonu itibariyle toplam 450 bin kullanıcıyı bulduğunu söyledi.

Kütüphanenin her yaş grubuna hizmet verdiğini aktaran Özbek, ayrıca engellilerin de daha iyi yararlanması için imkânlar oluşturduklarını dile getirdi.

Okuma bilincinin oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Özbek, "Biz eğitim sistemimizi, ezberden kurtarıp insanların okumasını, okuduğunu anlamasını, anladığından anlam çıkarmasını, anlam çıkardığını sorgulamasını sağlayamadığımız sürece insanlar okumayacaktır." dedi.

Okuyan insanın çevresini daha iyi anlamlandıracağını aktaran Özbek, şöyle devam etti:

"Bilgi sahibi olmak dünyayı daha doğru algılamak, dünyayı daha güzel gözlemlemek, daha doğru görmek ve daha doğru yönetmek demektir. Bugün bilgiye sahip olan ülkeler,  dünyayı da yönetiyorlar.  Amerikan'ın, Rusya'nın, İngiltere'nin diğer az gelişmiş toplumlardan tek farkı daha çok bilgiye sahip olmasıdır. Daha çok bilgiye sahip olduğu için dünyayı yönetiyor.  Tabi bunu bireysel anlamda düşündüğümüzde okumak insanların algılamasını, anlamasını,  görmesini, gördüğünü anlatabilmesini etkiliyor. Yani okuyan bir insan, okuduğunu daha çabuk anlıyor. Gördüğünü, daha çabuk anlamlandırabiliyor. Bunlar da hayatta başarılı olmanın şifreleri. Üniversite sınavına hazırlanan bir çocuk, hiçbir derse çalışmayıp sadece kitap okumadan kaynaklı artışla sınavda ciddi anlamda başarı sağlayacaktır."

"Gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz"

Özbek, okuma konusunda Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin gerisinde yer aldığını söyledi. Diyarbakır'ın, kütüphane alışkanlığının iyi derecede olduğunu aktaran Özbek, "Tabiî ki gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz. Ülke olarak, toplum olarak okuma alışkanlığı konusunda bir Avrupa ülkesinden gerideyiz. Sovyetler Birliği blok ülkelerin gerisindeyiz. Ama bizden daha az gelişmiş ülkelerin de ilerisindeyiz. Türkiye arasında Diyarbakır'ın pozisyonu ne diye düşünecek olursak,  Diyarbakır okumayı seven bir il. Türkiye standartlarında okuma alışkanlığı daha yüksek olan illerden birisidir.  Birçok daha gelişmiş olduğunu düşüneceğimiz illerden, Bursa'dan Mersin'den, Adana'dan daha çok kütüphane kullanan bir il. En azından bunu net söyleyebiliriz.  Çünkü istatistiklerimiz, verilerimiz bize bunu veriyor. Kütüphane kullanma alışkanlığı daha çok olan, kütüphaneden kitap alıp okuma alışkanlığı çok olan bir il."

"Kütüphane kullanıcı sayımız 450 bin 70'i buldu "

Özbek, Diyarbakır İl Halk Kütüphanesinin 57 bin 66 sayısıyla Türkiye ortalamasına kıyasla iyi noktada olduğunu ifade etti.

Özbek, "Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi, gündüz yaklaşık bin 500 kişiye hizmet veren bin 500 kişinin girip çıktığı bir bina. 2016 sonuç itibariyle toplam kullanıcı sayımız 450 bin 70'i buldu. Bu iyi bir rakam. Yani binamızın hizmet kapasitesi fiziki koşulları falan düşünüldüğünde, ciddi bir sayıya hizmet vermişiz. Üye sayısı olarak 57 bin 66. Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi, 2016 yılı sonu itibariyle üye sayısı olarak da Türkiye ortalamasına baktığımızda yine iyi bir noktada. 57 bin üye de ciddi bir rakam ve 2016 yılında 206 bin 976 altı adet kitap ödünç vermişiz.  Ödünç verme istatistiklerinde de oldukça iyi bir noktadayız.  Zaten diğer illerle karşılaştırabildiğimiz veriler bunlar. Bunlarla yaptığımız karşılaştırmada da dediğim gibi nüfus olarak Diyarbakır'a yakın illerle karşılaştırdığımızda iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Engelli vatandaşlar için imkân sağlanıyor

Özbek, halk kütüphanelerinin 7'den 70'e her yaş grubuna ve din, dil, ırk ayrımı yapmadan herkesin faydalanabileceği kurumlar olduğunu dile getirdi.

Özbek, ayrıca Engelli vatandaşlar için de imkanlar oluşturduklarını söyleyerek, "Engelsiz kütüphanemiz, engelli vatandaşlarımızın kütüphanemizden daha rahat yararlanabilmeleri amacıyla oluşturulmuş bir servis. Giriş katımızda da yürüme engelli, görme engelli vatandaşlarımız geldiğinde en kolay şekilde yararlanabilsin diye kolaylık sağlanmıştır." diye belirtti.

"Okuma alışkanlığının oluşmasının temel yollarından birisi de evde okuyan anne ve babanın olması"

Özbek, son olarak şunları kaydetti: "Okuma alışkanlığının oluşmasının temel yollarından biriside evde okuyan anne ve babanın olması. Çocuk önce rol modele bakıyor. Rol model kim? Anne ve baba, ya da her ikisi. Evde hiçbir zaman kitap açtığını görmediği bir anne babaya sahip çocuğun, kitap açıp okumasın beklemek çok makul bir iş değil.  Ailede ve eğitim sistemimizde okumanın gerekliliğine inanan bir anlayışla eğer çocuklarımızı yetiştirirsek, okuma alışkanlığı da oturacaktır toplumda." (Emrah Deniz, Mehmet Çelik- İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir