• DOLAR 32.344
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2309.79
  • ...
Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivali sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğubayazıt ilçesinde ilki gerçekleştirilen Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivali 3'ncü günün sonunda Gup Tillo'nun konseriyle sona erdi.

3 gün süren festivalde, Şeyh Ahmed-i Hani'nin hayatı ilmi çalışmaları yazar ve ünlü isimlerce İshak Paşa Sarayında anlatıldı. Nuh'un gemisi izinin bulunması ile alakalı hazırlanan belgeseli ilk defa Doğubayazıt'ta izlendi. Osmanlı Arşivinde Doğubayazıt konulu sergi İshak Paşa Sarayında açıldı.

Yemek yarışmaları ve farklı kollarda yarışmalar düzenlendi. Çocuklar için oyun parkları kuruldu. Ahmed-i Hani Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi'nin açılışı yapıldı.

Düzenlenen festivalle ilgili açıklamalarda bulunan Doğubayazıt Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Ulaş Akhan, "Biz Doğubayazıt'ta Doğubayazıt'ın manevi sahibi Şeyh Ahmed-i Hani Hazretleri adına böyle bir festival düzenledik. Bu festivalde de Doğubayazıt'ımızın kültürel, turizm ve coğrafik güzelliklere sahip olan Doğubayazıt'ımızın tanıtımına katkıda bulunmak istedik. Sağ olsunlar Türkiye'nin dört bir yanından Bakanlarımız, Milletvekillerimiz, Bürokratlarımız, Yazarlarımız Sivil Toplum Örgütlerimiz bu festivale ilgi gösterdiler. Doğubayazıt geçmişte olduğu gibi yine bölgenin parlayan bir yıldızı olduğunu tüm Türkiye'ye göstermiş oldu. Ben özellikle burada bu festivale katılarak desteklerini sunan Aile Kültür ve Sosyal Politikalar Bakanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza, Ağrı Valimize çok değerli milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza ve çevre illerden gelerek festivale katılan çok değerli vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivali ile ilgili değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Doğubayazıt İlçe Başkanı Cemal Arvas, "Bugün bu konserle birlikte gördük ki bizim, Türkiye toplumunun mayası İslam'dır, maneviyatımızdır. Bundan 2-3 yıl öncesine kadar festivaller adı altında toplumu bozan toplumun ahlakını bozan etkinlikler yapılıyordu. Bu da güya herhangi bir parti adına yapılıyordu. Ama bakıyoruz ki günümüzde yapılacaksa İslami çerçevede bazı şeyler topluma fayda veriyor. Maneviyatına fayda veriyor." ifadelerini kullandı.

Arvas, "Tabi şunu da dile getirmek gerekiyor, şimdi bize kardeşlikten, Türk ve Kürt'ün ayrılamayacağından bahsediliyor. Doğrudur, biz bunu istiyoruz ve başından beri bunu savunuyoruz. Ama velâkin bu yara 90 yıllık bir yaradır. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ayrım yapıldı. Cumhuriyetle beraber Kürt'ü Türk'ü bir nevi ayırdılar. Kürtler ikinci sınıf vatandaş olarak haksızlığa, asimileye uğradı. Bizi ayırmak için çok büyük projeler yaptılar günümüzde insanımız azda olsa uyanmış ama velâkin bu halen çoğunluğa genele yayılmamıştır. Bunun için herkesin çaba sarf etmesi gerekiyor. Hasetten devletin büyük bir çaba sarf etmesi gerekiyor. Anayasası başta olmak üzere bütün kanunlarda değişiklik yapması gerekiyor. Çünkü kardeşlik sözle olmaz anayasal güvenceyle olur. Bazı hakların verilmesiyle olur. Bunlar konserle, söylemle, alkışla olacak şeyler değildir. Biz bunları küçümsemiyoruz ama yetersiz görüyoruz. Bu ayrım dediğimiz gibi Cumhuriyetten bu yana başladı. Bunun tamiri de yine devletle olacaktır. Devlet kendini baştan sona kadar revize edecektir, değiştirecektir ve bu toplum birlik beraberliğe böyle kavuşacaktır." şeklinde konuştu.

"Mayamız İslam'dır." diyen Arvas son olarak şöyle konuştu: "Biz kesinlikle başka söylemlerle bir çatı altında toplanamayız. Bugün bir 'izm' biter, bir başka 'izm' başlar. O yüzden bizim tek kurtuluşumuz 'la ilahe illallah Muhammed Rasulullah'  çatısı altında toplanmamız ve kardeş olmamızdır. Allah'tan bu değişimin öncelikle devletten başlatmasını niyaz ediyorum. Toplumumuza da İslami ve imani şuur vermesini niyaz ediyorum."

Festival ile ilgili değerlendirmelerde İlahiyatçı Zeki Güneş, etkinlikten memnun kaldığını belirterek şöyle konuştu:  

"2017 yılında Doğubayazıt'ımız da yapılan Şeyh Ahmed-i Hani'yi anma, anlama festivalinde memleket olarak baktığımızda Şeyh Ahmed-i Hani gibi bir değerin Doğubayazıt'ta yaşamış olması onun öğretilerinin halka sağlıklı bir şekilde ulaşması bizim açımızdan çok önemli oldu, çok memnun olduk.

Geçmiş yıllarda da Şeyh Ahmed-i Hani ile ilgili festivaller yapılıyordu. Fakat tamamen Şeyh Ahmed-i Hani'nin fikrinden uzak bir şekilde festivaller eğlence şeklinde yapılıyordu. Fakat bu son festival ile birlikte biraz daha Şeyh Ahmed-i Hani'nin İslami yönünün, alim yönünün, mütefekkir yönünün ön plana çıkarılması hem fert olarak hem de toplum olarak bizi memnun etti."

İslam âlimlerinin hayatlarını topluma anlatılması gerektiğini söyleyen Güneş, "Gelen yazarların konuşmaları Şeyh Ahmed-i Hani'yi anlatmaları Şeyh Ahmed-i Hani'nin fikir dünyasının toplumda hakim olması için çalışmalar sergilemeleri bizi memnun etti. İnşallah gelecek yıllarda da biz böyle bir çalışma bekliyoruz. Biraz daha toplumda Şeyh Ahmed-i Hani'nin ahlakının Şeyh Ahmed-i Hani'nin benimsemiş olduğu o fikrin ahlakını toplumlara verilmesi konusunda ağırlık verilse topluma bu şekilde gidilse daha iyi olur. Biz bu toplumun daha güzel bir şekilde ahlaklanmasını gönülden isteriz ama yeter ki idarecilerimiz Şeyh Ahmed-i Hani ile ilgili özelde Şeyh Ahmed-i Hani aslında bütün İslam alimlerinin hayatları söz konusu olduğunda anma programları yapıldığında onların İslami yönünün fikir dünyalarının topluma yansıması adına neler yapabiliriz diye programlarını şekillendirseler çok daha makbule geçer. Biz bu açıdan yapılan festivalden memnun kaldık inşallah topluma faydalı olur ve devamı gelir. Allah-u Teâlâ sebep olanlardan razı olsun." dedi.

Toplumun bu tür etkinliklere ihtiyacı olduğunu belirten AK Parti Doğubayazıt İlçe Teşkilatı yöneticilerinden Celal Sankur, "İnsanlarımızın böyle faaliyetlere ihtiyacı var. Bu bilgi yenilemesi halkımızın aydınlanması için her sene yapılmasını talep ediyorum. Çok iyi sonuçlar veriyor. Bundan memnunuz tabi bu hizmette emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Başta Doğubayazıt Belediye Başkanvekili ve İlçe Kaymakamı Ulaş Akhan'a teşekkür ediyoruz. Bundan sonrada devamını diliyoruz. Halkımız büyük ilgi gösterdi. Bundan sonra; çeşitli faaliyetlerle, çeşitli etkinliklerle, çeşitli ürün zenginliğiyle bu faaliyet devam ederse halkımız için iyi olur biz bundan memnun oluruz." ifadelerini kullandı.  

Konserin bitiminde Grup Tillo sanatçılarına Kaymakam Ulaş Akhan tarafından plaket takdim edildi. (Mutlu Zeren-Ramazan Zeren-İLKHA) 






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir