• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
 Drone`lar ve Drone Savar`lar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ ARAŞTIRMA

Bal Yapmayan İğnesiz Bir Cins Erkek Arı: Drone!

“Bal yapmayan iğnesiz bir cins erkek arı” anlamına gelen “drone” kelimesi günlük hayatta ise; uzaktan kontrol edilebilme imkanı olan, insansız hava araçlarının genel adıdır. Drone`lar, birçok ülke tarafından kullanım sayısı çok fazla olan icatlar arasındadır.

Tarihte Drone'lar

Drone`lar, 1800`lü yıllardan itibaren kullanılmaya başlanıyor. Vietnam Savaşı`nda yaklaşık 3500 insansız hava aracı kullanılmıştır.

Fakat esasen Nikola Tesla`nın 1898`de aldığı ve teleotomasyon diye tanımladığı insansız hava aracı patenti, bugünkü drone teknolojisinin temellerini oluşturan prensiplerden biridir.

Drone`ların Medyadan Kargoya Geniş Kullanım Alanları Var

Tarihine bakıldığında genellikle askeri amaçlı kullanılan drone`lar, artık daha farklı sektörlerde de kullanılır oldu. Wi-Fi teknolojisi ile çalışıp, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen, belli bir mesafeye çıkıp, şarjı yettiği sürece havada kalabilen drone, bir nevi milenyum çağında doğanların yeni oyuncağıdır.

Drone`ların kullanım alanlarından biri de gazetecilik ve TV sektörüdür; kalabalığın dahil olduğu organizasyonlarda da kuş bakışı görüntü almak isteyen gazeteciler tarafından sıklıkla kullanılma potansiyeli olan bir üründür. Aynı zamanda şehirlerin kuş bakışı görüntüleri bu ürünler sayesinde çok rahat kaydedilebilir.

Reklam sektöründe çok büyük bütçesi olmayan ama yine de tanıtım videolarını çekmek isteyen şirketler için Drone tam bir biçilmiş kaftandır.
Drone`lar kargo sektöründe de kullanılabilir, yakın zamanda evinize ürünler bu aletler ile gelirse şaşırmayın.

Peki Drone`ların Tehlikesinden Nasıl Korunacağız? “Drone Savar”

Genel olarak askeri amaçla kullanılan drone`lar, son zamanlarda yüksek erişilebilirlik ve düşük maliyetleri sebebi ile yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kolluk kuvvetleri yanı sıra, ticari, hobi hatta terörizm maksatları ile uçuşlar icra edilmektedir. Yapısal özellikleri sayesinde küçük bir alan kaplayan Drone'lar yüksek uçuş irtifaları sebebi ile tabanca ve tüfekler ile vurulması zor hedeflerdir.

Bu noktada ülkemizde de başarı ile üretilen, hatta ihracatı yapılan” Drone Savar”lar devreye giriyor.
Özellikle miting, konser, stadyum ve benzeri halka açık etkinliklerde ateşli silahlarla durdurulmaları ciddi sakıncaları beraberinde getirmektedir. “Drone Savar”, Drone'a yüksek hızda elektronik harp teknolojisi uygulamaktadır.

Elektromanyetik saldırıya maruz kalan Drone'lar komuta kontrol ile bağlantıyı kaybederek etkisiz hale getirilmektedirler. İnsan sağlığı ve çevre güvenliğine zararı bulunmaması, sessiz ve hızlı bir sonuç üretmesi sebebi ile Drone Savar, Drone ile mücadelede etkin bir çözüm sunmaktadır.

“Harp Drone Savar”

Türkiye'nin ilk elektromanyetik drone silahını üreten Harp Arge tarafından üretilen “Harp Drone Savar” silahı tamamen modüler yapısı sayesinde üzerinde barındırdığı tüm ekipmanların tek el hareketi ile sökülüp takılabileceği bir altyapı sunmakta. Esnek donanım seçenekleri ile Drone Savar farklı anten seçeneklerini bir kaç saniyede silaha adapta edebilmenizi sağlıyor. Drone Savar elektronik harp başlıkları tamamen modüler ve seçilebilir yapısı ile kullanıcıya operasyonel kolaylık sağlamakta. Gelecekte üretilebilecek yeni frekanslı drone sistemlerini berteraf etmek için herzaman geliştirmeye açık bir mimari ile üretilen bu silahlar 22mm picatiny ray sistemi ile kendi dürbün ve silah aparatlarınıza %100 uyumlu.

İlk Kez Antalya`da Ki G20 Zirvesi İçin Talep Edilmişti

Drone Savar, saldırı amacıyla kullanılabilecek dronelara karşı etkin önleme yapabilecek özellikler taşıyor. Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi için ilk kez Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen Drone Savar, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanıldı.

Başbakanın Korumalarında da Var

Drone savar elektromanetik silah sistemleri süper odaklanmış antenleri ile yüksek güç gerektirmeden drone ları pasifize etmektedir. Hızlı tarama ile drone komuta frekanslarına kesintisiz karıştırma uygulanarak Drone Savar silahını 3 sn kullanmak drone sistemlerini körelterek ele geçirmek için yeterli olmaktadır.

Türkiye`de ilk defa Harp Arge tarafından üretilen Drone Savar Silahı, hali hazırda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak terörle mücadelede kullanılmaktadır. Başbakan Binalı Yıldırım`ında korumalarında bulunan Drone Savar, saldırı amacı ile kullanılabilecek dronelara karşı en etkin silah sınıfında yer alıyor.

İlk Elektromanyetik Drone Silahı`nın İhracatı

Cumhuriyet tarihinin ilk elektromanyetik Drone Silahı`nın ihraacatı 13.03.2017 tarihinde gerçekleşti! Harp Arge ürettiği Drone Savar silahı Azerbaycan`a ihraç edilerek bir ilke imza atılmıştı. Birçok savunma sanayii firmasının araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürüten Harp Arge`nin, öz kaynakları ile geliştirmiş olduğu Drone Savar silahı Azerbaycan ordusu tarafından zorlu testlere tabi tutuldu. Tüm testlerden başarı ile geçen Drone Savar, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığında da artık görev yapıyor.

Harp Arge Ve Koza Savunma'dan İşbirliği

Bugün Harp Arge`den yapılan açıklamaya göre ise;

“Harp Arge tarafından üretilen Drone Savar ürünlerine uluslararası alandan gelen yoğun talep doğrultusunda, şirket, Koza Savunma arasında işbirliği sözleşmesi imzaladı. Koza Savunma Afrika ve Ortadoğuda uzun yıllarda geliştirdiği iş tecrübesi ile Drone Savar Silahlarının pazarlama çalışmalarında bulunacak."

Ülkemizde bu teknolojininin yerli ve milli imkanlarla üretilebilmesi, şüphesiz gelecekte teknolojik güç olma noktasında ümit verici bir gelişme. Sonuçta Drone Savar'lar, Drone'larla birlikte sürekli gelişecek ve belki de bir gün hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girecekler.

Bu haberler de ilginizi çekebilir