• DOLAR 32.514
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2439.265
  • ...
Veri kaydında rekor 330 terabayt!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

330 Terabayta Kadar Veri Depolayabiliyor

Amerikan teknoloji şirketi IBM, Japon elektronik firması Sony ile birlikte 1 inç kareye (yaklaşık 6,4 santimetrekare) 201 gigabayt veri kaydedebilen manyetik bant üretti. Ars Technica internet sitesinde yer alan habere göre, kaygan bir yüzey ve manyetik katmandan oluşan özel bant, avuç içi kadar bir şeride 330 terabayta kadar veri depolayabiliyor.

İcat Dünya Rekorunu Kırmayı Başardı

İcat, manyetik bantlarda birim alan başına kayıt miktarı bakımından dünya rekorunu kırmayı başardı. Bugüne kadar üretilen en yüksek kapasiteli manyetik bant kartuşları Seagate'in ürettiği 60 terabaytlık ve HGST'nin ürettiği 12 terabaytlık kartuşlardı. Ticari olarak satılan en yüksek kapasiteli bant ise yalnızca 15 terabaytlık kayda olanak sağlıyordu.

İki Yeni Teknoloji Kullanıldı

Kapasitedeki dramatik artışı sağlayan şeyin yeni bandın üretiminde kullanılan iki yeni teknoloji olduğu kaydedildi. İlkin Sony'nin taşıyıcı bandı sıvı formdan kalıba dökme yerine sıçratarak çökeltme tekniğiyle üretmesi sayesinde banttaki manyetik tanecikler birbirlerine onlarca veya yüzlerce nano-metre mesafeyle değil, yalnızca birkaç nano-metre aralıkla yayılabildi. Bu sayede manyetik bandın sinyal taşıma kapasitesi artırıldı. IBM ise, banda daha fazla veri kaydedebilecek özel bir sinyal işleme tekniği yanında, bantta depolanan verilerin deşifre edilmesini sağlayacak yeni okuyucu kafalar geliştirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir