• DOLAR 32.381
  • EURO 34.773
  • ALTIN 2411.09
  • ...
CIA`nin Gölge Kuruluşu Stratfor ve Faaliyetleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
`Cesaret bulaşıcıdır’ sloganıyla yayın yapan WikiLeaks sitesi, ABD merkezli bir şirket olan Stratfor’dan sızdırdığı beş milyon e-postayı yayınlamaya başladı. Şirket içi yazışmaların ortaya çıkarılmasıyla Stratfor’un CIA gölgesinde istihbarat yapan bir şirket olduğu savı kuvvetlenmiş oluyor. Sızan belgelerle kredi kartı bilgileri, şifreler, kendilerinden istihbarat devşirilenlerin kimlikleri deşifre edilmiş oldu. WikiLeaks, El Ahbar’dan The Rolling Stone’a, The Guardian’dan Taraf’a birçok gazeteye de ilettiği belgelerle oldukça önemli içeriğe sahip bilgileri dünya kamuoyuyla paylaşıyor.

Stratfor olarak bilinen Stratejik Tahminler Kuruluşu, bilgi toplama ve değerlendirme ağırlıklı çalışmalar yapan bir şirket. 1996’da kurulan şirket, NATO’nun Kosova’yı bombalamaya başladığı dönemlerde küresel önem kazanmaya başladı. Ama şirketin asıl önem kazandığı yıllar 11 Eylül olaylarıyla başlayan ‘teröre karşı savaş’ konseptinden sonra dünyanın sayılı haber ağlarından Bloomberg, Associated Press, Reuters, The New York Times ve BBC ile birlikte anılmasıyla başladı.
Yaygın olarak ‘özel CIA’ olarak bilinen Stratfor, topladığı bilgiyi kamuya açık kaynaklardan, kablosuz ağlar, chat hubları diğer internet siteleri ve gizli hükümet çalışmalarının yanı sıra ABD içinde iyi yerlere yerleştirilmiş kaynaklardan elde ediyor. Acentanın 300.000’e yakın abonesi ve günlük iki milyondan fazla e-posta alıcısı var. Son aylara kadar birçok faaliyeti bilinmeyen şirket Aralık ayında Anonymous adlı hacker grubunun LulzXmas’ adlı kampanyayla sistemlerine saldırmasıyla tanınmaya başlandı.

E-postaların okunmasıyla kurumun nasıl yapılandığı, kaynakların bilgiyi bir araya getirme süreçleri ve çalışanların birbirleriyle nasıl iletişim kurdukları ortaya çıkıyor.

Stratfor nedir?

On yıl önce Austin,Texas’ta eski bir siyaset bilimci profesör George Friedman tarafından kuruldu. Friedman şirketin baş istihbarat yetkilisi, finansal yöneticisi ve CEO’su olarak görev yapıyor.

Şirketin web sitesindeki ‘hakkımızda’ bölümüne tıklandığında kendisini ‘en çok okunan yazarlardan’ olarak nitelendiren Friedman, Amerikan ordusunda ve meşum RAND Corporation’da güvenlik ve savunma konularında çalışmalar yapmış biri.
Kendisini Leo Strauss* gibi neo-con ikonlarının müridi olarak gören Friedman, her daim El Qaide’nin ‘cihatçı tehdidinden’ bahsedip duran biri. Stratfor mensuplarınca 2005–2015 yıllarıyla ilgili olarak yapılan bir değerlendirmede de ABD’nin El Qaide ile yaşadığı ihtilaftan sonra küresel hegemonyacı bir güç olarak temayüz ettiği dile getiriliyor.

Friedman’ın karısı Meredith de düşünce kuruluşunda uluslararası işler ofisi direktörü olarak görev yapıyor ve e-postalardan anlaşıldığı kadarıyla kuruluşun halkla ilişkiler ağının başına geleceği, kocasının medyayla toplantıları ayarladığı ve çalışanları uluslararası konferanslara gönderdiği anlaşılıyor.

Karşıt terörizm başkan yardımcısı Fred Burton da kuruluşun liderliğini yapanlardan. ABD Diplomatik Güvenlik Servisinde özel ajan olarak görev yaptığında Washington tarafından İzak Rabin, Rahip Meir Kahane ve 11 Eylül öncesi gerçekleşen bir dizi el Qaid’e eylemini araştırmakla görevlendirilmişti.

Burton’ın israil yanlısı olduğu ve israil ordusuyla ilişki içinde olduğu biliniyor. E-postaların birinde Gazze Özgürlük Filosuna değinen Burton, israillilerin hikâyesini tutmuş gözükerek filonun şüphe uyandıran kaynaklarca desteklendiğini tartışıyor.

Kaynaklar: İki ucu keskin bıçak

Stratfor ile bilhassa ABD içindeki diğer güvenlik kuruluşları arasında bir tür bağlantının olduğu kesin. Şirket içi yazışmaların bazılarında FBI ve diğer kurumlara ait bazı dokümanlar da yer alıyor. Sızan belgeler derinlemesine incelendiğinde direkt bazı bağlantıların da bulunması muhtemel.

Örgütlenmesi piramit modeli olarak tarif edilen şirketin en tepesinde karar verici olan Freidman çifti ve Burton bulunuyor. Onların altında basit bile olsa değişik istihbarat kaynaklarından elde edilen her türlü veriyi tarayan İzleme Komitesi bulunuyor. Sonra da menajer olarak nitelendirilen analistler(uzman)bulunuyor. Bunların görevi istihbaratı tartışarak incelemek ve bilgiden yararlanmak için bireylerle ilişkiye geçmek olarak tanımlanıyor.

Kaynaklar A’dan F’ye doğru önem sırasına göre sıralanmış. Yine bölge veya ilgili oldukları konu yönünden de kodlanmışlar. Stratfor’un Orta Doğu’daki en büyük kaynağı ME1 koduyla şifrelenmiş.

Çok sayıdaki e-postadan anlaşıldığına göre ME1 (en az) 2006’dan beri Stratfor için çalışıyor. Kaynağın Lübnan ordusundan olduğu, iyi derecede İngilizce bildiği ve görünüşe bakılırsa Stratfor için çalıştırılan içlerinde Hamas üyelerinin kolej öğrencileriyle Lübnan ve diğer bazı ülkelerdeki diplomatlardan da bir dizi satıcıyı kullandığı anlaşılıyor.

ME1’in Ekim 2011’de aylığını 6.000 dolara yükseltmiş olması bu kişinin ne derece önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. 2011 yılında gerçekleşen para transferi listesi ME1’in en çok para alan üçüncü kişi olduğunu ortaya koyuyor.

ME1’e duyulan itimat iki farklı e-postaya yansıyor. İlki, Stratfor mensuplarının ME1’in Lübnan’daki hemen her medya acentasında bağlantı içinde olduğu muhabirler olduğunu belirtiyor. İkinci ve belki de Stratfor mensuplarının gerçek bilgiden yoksun oluşlarını ve kaynaklarına ve kendilerine duydukları aşırı derecede güvenin iyi bir örneğini oluşturan e-posta ise Suriye Savunma Bakanı yardımcısı ve Buşra Esed’in kocası Asaf Şevket’ın ve Suriye Genel İstihbarat Direktörü Ali Memluk’un mezhepsel kimlikleri hakkında bir tartışmayı içeriyor. Şevket ve Memuk’ün Sünni olduklarını belirten ayrıntılara rağmen analistlerden biri ME1’in satıcılarından (elemanlarından) biri olan Reva Bella’nın şöyle cevap yazdığını belirtiyor: “Bu hususta ME1’e güveniyorum. Bu bölgeden nefret ediyorum, off”.

Türkiye’siz olur mu?

Türkiye ile ilgili maillerin 6 Mart’ta yayınlanmaya başlanacağı belirtilse de 28 Şubat tarihinde WikiLeaks sitesinde yayınlanan belgelerden Türkiye ile ilgili olanı hayli ilginç bir içeriğe sahip. E-postada şu an TÜSİAD Washington temsilcisi olarak çalışan Emre Doğru ile şirket arasında yapılan bir yazışmanın dökümü yer alıyor. Mail 22 Aralık 2011 tarihli.
Konu: Re: Emre’nin yeni kaynakları-Kaynak güncellemesi

İyi iş Emre, sanırım seni daha çok konferanslara göndereceğiz

Konu: Emre’nin yeni kaynakları-Kaynak güncellemesi

Merhaba Meredith ve Scott, Geçen hafta içinde katıldığım güvenlik konferansından sonra yeni kaynaklarım hakkında kısa bir güncelleme yapmak istiyorum. (Meredith, kaynak ağımı genişletmek için Kasım ayında bu konferansa katılım için Scott’tan izin istemiştim). Aşağıdaki liste tüm kaynaklarımı içermiyor ama işbirliği yapabileceğim ve buna istekli kişilerden oluşuyor. Bu yeni kaynakların enerji, ordu ve dış ticaretle ilgili teknik konularda bilgi toplama kabiliyetimizi arttıracağına inanıyorum.
Şerefe, Emre

Kaynak: TPAO’da çalışan bir erkek ve bir bayan. Erkek Orta Doğu’da enerji güvenliği konusunda uzman, kadın da Kafkasya, Orta Avrupa ve Karadeniz üzerinde çalışıyor. İkisi de doğalgaz ve petrolden sorumlu.

Konumları: Gerçekten de işbirliği yapma konusunda istekliler ve konferansın sonunda kişisel olarak da yakınlaştık. İleride kendileriyle görüş ve bilgi alışverişinde bulunacağım. Bize değerli bilgiler kazandıracaklarından eminim. Ayrıca bana bu hafta üst kademelerindeki kişiyle Stratfor’dun kurumsal aboneliğini satın alma konusunda konuşacaklarını da söylediler. Kendilerinden bir haber alırsam size ileteceğim.

Kaynak: Türk ordusunda stratejik araştırmalar merkezinde uzman.

Konumu: İşbirliği yapmaya istekli. İletişim bilgilerimizi paylaştık. Ama yeterlilikleri hakkında emin değilim.

Kaynak: Türk hava kuvvetleri yetkililerinden ve stratejik planlama başkanı. Bana Milli Güvenlik kurulu toplantılarına katıldığında hava kuvvetleri komutanının konuşma notlarını hazırladığını söyledi.

Konumu: Öğlen ve akşam yemeklerinde kendisiyle konuştuğumuzda oldukça istekli görünüyordu. Soracağım sorular varsa bilgi sağlama noktasında yardımcı olmaktan mutluluk duyacağını söyledi.

Kaynak: Türk Dışişleri Bakanlığı’nın NATO departmanında diplomat.

Konumu: Bilgi alışverişinde bulunmak için sözleştik. NATO departmanında çalışan çok kişiyi tanıyorum ama ihtiyacım olursa onunla temasa geçeceğim.

Kaynak: Dış Ticaret müsteşarlığında uzman.

Konumu: Bu kişiyle güvenlik konferansında tanışmadım. Onu üniversite yıllarından tanıyorum. Takriben beş yıl önce bir resepsiyon esnasında tanışmıştık. Bu hafta üzerinde çalışacağım özel bir rapor için Dış ticaret enstitüsünden bazı bilgiler almam gerekiyordu. Bana yardımcı olabilecek ve araştırmam konusunda tonlarca bilgi sunabilecek kişilere ulaşmamı sağladı. İleride bana gerekli olacak her konuda kendilerinden yardım isteyebileceğimi dile getirdiler.
 
Kaynak güncellemesi: Geçmişte bizleri PKK ateşkesi hakkında üç kez bilgilendiren (TR 705)en önemli Kürt kaynağımız, geçen hafta gerçekleşen kongre sonrası Türk ana muhalefet partisinin (CHP) yönetimine girdi.

*Paul Wolfowitz, Richard Perle gibi neo-conların fikir babası sayılan Almanya doğumlu ve Yahudi asıllı siyaset felsefecisi. Ayrıca ‘Neo-conların Faşist Babası’ şeklinde de nitelendirilmektedir.
 
Doğru Haber için Al Akhbar ve WikiLeaks’ten, Süleyman Kaylı tarafından tercüme edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir