Maganda Dehşeti!
Trafik magandaları İstanbul`un göbeğinde dehşet saçtı. Sultangazi ilçesinde trafikte yaşanan tartışma cinayetle sonuçlandı.Trafik magandaları kendilerine yol vermediğini iddia ettikleri Mehmet Kılıçaslan (42) adındaki vatandaşı takip ederek evinin önünde, çocuğunun yanında vahşice katletti. İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Yiğit Dedeoğlu, sürücülere özel hayattaki sorunları sürüşümüze yansıtmayalım ve ani kızgınlıklardan uzak duralım` uyarasında bulunurken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın da, sürücülere sakin araç kullanmaları konusunda önerileri sıraladı.
Muhsin Şenol-DOĞRUHABER
Maganda dehşeti İstanbul`un Sultangazi ilçesinde yaşandı. Trafik magandaları kendilerine yol vermediğini iddia ettikleri Mehmet Kılıçaslan`ı (42) takip etmeye başladı. Evinin önüne gelen Kılıçaslan, arabasını park edip indiği sırada vahşice üzerine saldıran 3 kişi tarafından çocuğunun gözleri önünde katledildi. Kılıçaslan`ın akrabası Seyithan Marce, trafik magandalarının işlediği cinayeti ayrıntılarıyla anlattı. Bu ve benzer olaylarla ilgili açıklamalarda bulunan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Yiğit Dedeoğlu, sürücüleri sabırlı olmaya çağırarak vatandaşları ‘özel hayattaki sorunlarını sürüşlerine yansıtmamaları` konusunda uyarırken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın da, sürücülere, sakin araç kullanmaları konusunda önerileri sıraladı.
‘OĞLUM BİZ BİR ŞEY YAPMADIK Kİ BİZİ TAKİP ETSİNLER`
Trafikte yol verme meselesi yüzünden Kerem A., Oğuz A. ve bir kadının saldırısına uğrayan Mehmet Kılıçaslan`ın nalbura gitmek için evinden çıktığını ve olayın Sultangazi Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde yaşandığını aktaran Seyithan Marce, “Mehmet, yola çıkmak isteyen bir araca yol veriyor. Arkadan gelen bir araba da yol istiyor ve kornaya basıyor. Kendisi el işareti yapıyor beklemeleri için, ama arkadaki araç kornaya basmaya devam ediyor. Mehmet, duruma tepkisini elleriyle anlatmaya çalışıyor. Tabi sonrasında arkadaki araba seyir halindeyken Mehmet`e yanaşıp içindeki 3 kişi küfür ediyorlar. Mehmet onları dikkate almıyor ve devam ediyor. Fakat yanındaki oğlu diyor ki: ‘baba bizi takip ediyorlar!`. ‘Oğlum biz bir şey yapmadık ki bizi takip etsinler!` deyip evin önüne geliyor. Mehmet arabasını park ediyor ve tam arabadan iniyor ki biri kadın 3 kişi üzerine çullanıyor. Etraftaki komşular gelene kadar Mehmet`in kafasına özellikle onlarca muşta darbesi vuruyorlar. Alıp hastaneye götürüyorlar, ancak maalesef beyin kanamasından dolayı Mehmet vefat ediyor.” şeklinde konuştu.
‘POLİS CİNAYETE KARIŞAN KADINI SERBEST BIRAKTI`
Olayın ardından magandaların polise gidip teslim olduklarını da anlatan Marce, “Olaya karışan biri kadın 3 kişi gidip karakola teslim oluyor. Kavgayı itiraf ediyorlar. Mehmet`in kafası ve yüzündeki darp izlerine rağmen polis kadını serbest bırakıyor” ifadelerini kullandı.
SİLVAN`DA DEFNEDİLDİ
Evinin önünde ve çocuğunun yanında Kerem A, Oğuz A. ve adı henüz açıklanmayan bir kadının saldırısına uğrayan Mehmet Kılıçaslan`ın Diyarbakır`ın Silvan ilçesinde ailesi, sevenleri ve yakınları tarafından defnedildiği bildirildi. Mehmet Kılıçaslan 42 yaşında ve 4 çocuk babasıydı.
“TRAFİKTE KARDEŞİMİZİ, AKRABAMIZI TANIMAZ HALE GELİYORUZ”
Trafik magandalarıyla tartışma ve sürtüşmeden uzak durulması gerektiğini belirten İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Yiğit Dedeoğlu, “Özel hayatımızda yaşadığımız olumsuzlukları trafikte deşarj etmemeliyiz. Bu olumsuz durumları bir kenara bırakıp sürüşümüze odaklanmamız gerekiyor. Çoğu kişi bütün negatif enerjisini trafikte deşarj etme noktasında. Egosunu trafikteki vatandaşların üzerinde tatmin etmeye çalışıyor ve neticede büyük kavgalara yol açıyor. Normal hayatta iyiliksever, yardımsever bir toplumuz. Fakat trafikte kardeşimizi, akrabamızı tanımaz hale geliyoruz.” dedi.
“SÜRÜCÜLER İYİ BİR ZAMAN PLANLAMASI YAPARAK TRAFİĞE ÇIKSINLAR”
Trafikte stres yaşamamak için zaman planlamasının iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Dedeoğlu, “Gideceğimiz noktaya az zaman kala trafiğe çıkıyoruz ve A noktasından B noktasına gidene kadar kim önümüze geçerse yolumuzu kestiğini, varmak istediğimiz yere bizi geciktireceğini düşündüğümüz için tepki gösteriyoruz. O yüzden sürücülere tavsiyemiz iyi bir zaman planlaması yaparak trafiğe çıksınlar. Zaten sürücü kurslarında öfke kontrolü adına herhangi bir eğitim verilmiyor. Ticari araçlara veriliyor bir tek. Ama bütün sürücülere iyi bir öfke kontrolü eğitimi verilmeli. Sürüşte öfkeden uzak ve sabırlı olmalıyız. Ani tepkilere karşı sağduyulu olmalıyız. Trafikte didişmenin sonucunun ne olacağı kestirilemez. Başta da ifade ettiğim gibi stresten uzak kavgasız-tantanasız bir sürüş için iyi bir zaman planlaması şarttır” şeklinde konuştu.
“KİŞİSEL ÖFKE KONTROLÜ NASIL YAPILIR, ÖĞRENİLMELİ”
Ehliyeti ve sürücü belgesi olan herkesin trafikte birbirine karşı saygılı olması gerektiğini belirten Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Sadece trafikte araç kullanan sürücülerimiz değil, hayatımızın her alanında birbirimize karşı sevgi, saygı ve hoşgörü ile yaklaşmalıyız. Aksi halde istenmeyen olaylarla her zaman karşı karşıya kalırız. Özellikle sıcak havaların arttığı bu günlerde birbirimize karşı tahammül edemiyoruz. Hatta cinayetle sonuçlanan olaylar toplum olarak herkesi üzmektedir.
Sürücülerin değil her meslekte uzmanlaşmadan önce kişisel öfke kontrolü nasıl yapılır onu öğrenmeli ve eğitimini almalıyız. Sürücüler için Milli Eğitim Bakanlığınca, yeni ehliyet alacak sürücü adaylarına zorunlu olacak olan trafik adabı dersini destekliyoruz. Bu tür derslerin sadece trafikte değil, her mesleğin içinde olması gerekir. Trafikte saygı eğitimleri ehliyet sahibi 25 milyonu aşkın kişiye verilecek olması sevindiricidir.” dedi.
TŞOF`tan sakin araç kullanmak için birkaç öneri:
1- Beklentinizi düşük tutun. Trafikte araç kullananların en kötü şoförler olduğunu düşünün. Ona göre önleminizi alarak dikkatinizi artırın.
2- Bırakınız dönsünler, bırakınız geçsinler. Geçiş üstünlüğü gibi trafik kurallarını bilseniz de unutun. Herkese yol verin “oto-liberal” olun. Ters yönden gelenlere bile durup, “ters yönden geliyorsun” demeyin. Zaten size “biliyorum” diyecektir. Müsait bir yere çekilin geçsinler.
3- Söylenmeyin. Araç kullanırken başkalarının yaptığı hataları kendi kendinize ya da yanınızdakine söyleyip durmayın. Bu sandığınızın aksine, rahatlamaya değil, daha çok dolup sinirlenmeye neden olur.
4- Başkalarını düzeltmeye çalışmayın. Kendiniz düzgün sürün. Bir hata yapan gördüğünüzde “öyle araba mı kullanılır”, “şöyle yapsana be adam” gibi güya karşı tarafı düzeltecek, yol gösterecek cümleler sarf etmeyin. Trafikte diğer sürücülerin ikazlarıyla kendini düzelten bir şoför ne duyulmuş ne de görülmüştür.
5- Saygı beklemeyin, saygı gösterin. Aracın direksiyonuna geçtiğinizde olduğunuzdan daha saygıdeğer birine dönmüyorsunuz. Diğer sürücüler ve yayalar için bir karaltısınız sadece. Saygı görmek için başkalarına siz saygı gösterin. Saygısızlık gibi saygı da bulaşıcıdır. Herkes birbirine saygı gösterse, hayat bayram olsa güzel olmaz mı?
6- Küfretmeyin. Küfür genellikle geri tepen bir silahtır. Trafikte herhangi gir nedenle küfür etmeyin. Hiç tanımadığınız insanlara küfür etmek anlamsızdır. Tanısanız çok sevebileceğiniz birine neden küfredesiniz ki? Boşu boşuna kavgaya, yaralanmaya, mahkeme kapılarında beklemeye neden olabilir. İnanın hiçbirine değmez.
7-Az sonra direksiyon başından kalkacağınızı unutmayın. Direksiyon başında süper kahraman gibi görmeyin kendinizi. Tamam, belki gaza bastığınızda tonlarca ağırlıktaki aracın gitmesini sağlıyor olabilirsiniz ama araçtan indiğinizde 50 kiloluk çimento torbasını bile birkaç metre öteye götürürken kan, ter içinde kalacağınızı unutmayın.