• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Sıcaklar bunalttı uzmanlar uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, termometrenin 50 dereceyi gösterdiği Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bunalan vatandaşlar üzerlerine su dökerek serinlemeye çalışıyor. Uzmanlar ise artan sıcaklarda sık yaşanan güneş çarpmalarına karşı vatandaşı uyardı.

Havanın çok sıcak olduğunu ve sıcaklardan olumsuz etkilendiklerini kaydeden vatandaşlardan Erdal Eken, ancak üzerine su dökerek serinleyebildiğini söyledi.

"Ne bir deremiz var ne de denizimiz"

Sıcaklardan dolayı çeşmelerde üzerine döktüğü su ile serinlemeye çalıştığını aktaran Mehmet Kalkan, şunları söyledi: "Havalar çok sıcak, bunaldık. Serinlemek için çeşmelere kaçıyoruz. Mâlum ne bir deremiz var ne de bir denizimiz. Şu an termometre 50 dereceyi gösteriyor. İnşallah bu sıcaklıklar düşer, biz de rahat bir nefes alırız."

Uzmandan güneş çarpması uyarısı

Güneş çarpmasının olası tehlikesine karşı uyarıda bulunan Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Dâhiliye Uzmanı İdris Eminoğlu, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmamasını veya gölgelik alanlarda dolaşılmasını tavsiye etti. Eminoğlu, "Hastalarımızın ve sıcağa hassasiyeti olan vatandaşlarımızın sıcak ve güneş çarpmanın etkisini hafife almamalarını, bol sıvı tüketmelerini ve sıcağa bağlı şikâyetleri olduğunda veya tanımlayamadıkları bir rahatsızlığı olduklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Sıcak ve güneş çarpmalarında geç kalındığında ısı etkisi, sıvı ve mineral kaybı başta böbrek ve beyin olmak üzere vücutta geri dönüşü olmayan ciddi organ hasarına neden olabilmektedir." dedi.

"Bulantı kusma baş ağrısı gibi hafif şikâyetlerle başlıyor"

Uzm. Dr. Eminoğlu, "Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde olduğu bir dönemden geçiyoruz ve termometreler bölgemizde 50 dereceye yaklaşan sıcaklık derecelerini gösteriyor. Sıcak, vücut üzerinde olumsuz etkisi olan bir çevresel faktördür. Başlangıçta terleme artışı ile birlikte vücutta sıvı ve mineral kaybına yol açarak vücudun ısı ve sıvı-mineral dengesinin bozulması ve buna bağlı olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor. Sıcaktan etkilenme erken dönemde bulantı, kusma, baş ağrısı gibi hafif şikâyetlerle başlayıp ilerleyen dönemlerde ciddi sıvı kaybı, kuru cilt, terlemenin olmayışı ve bilinç bulanıklığından komaya kadar gidebilen etkilere neden olabiliyor. Güneş çarpmasında risk altında olan insanlar; özellikle çoklu organ hastalığı olan kişiler, böbrek-diyaliz hastaları, şeker, kalp-damar hatalığı olan kişiler, gebeler, yaşlılar, çocuklar ve sıcak ortamda çalışmak zorunda olan işçiler şeklinde sayabiliriz." diye konuştu.

"Bolca sıvı tüketin"

Vatandaşların özellikle bol bol sıvı tüketmeleri gerektiğine işaret eden Eminoğlu, şunları söyledi: "Sıcak dönemlerde sıcak ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmaya yönelik sıvı ve mineral kaybını engelleme ve oluşan kayıpları yerine koymak için bol sıvı tüketilmeli, tuzlu ayran, yoğurt, mineralli içecekler, meyve ve meyve suları gibi sıvı gıdalar tüketilebilir. Diğer taraftan korunma araçları ve yöntemlerine de dikkat etmek lazım. Güneşten korunmak için açık renkli şemsiye, şapka, beyaz giysiler tercih edilmeli ve dışarda kalınan zamanlarda gölgelik alanlar tercih edilerek güneşten korunmanın yanında kapalı ortamlardayken uygun iklimlendirme araçları ve soğutucular da kullanılabilir. Yine soğutulmuş sıvı içeceklerle vücut ısısı dengelenebilir."

Bu saatler arasına dikkat!

Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması konusunda uyaran Eminoğlu, "Özellikle saat 10.00 ile 15.00 arası güneş ışınlarının dik geldiği saatlerdir. Gün içerisinde sıcaklığın yüksek olduğu döneme denk gelir. Bu dönemde mümkünse istirahat edilmesi, dışarı çıkılmaması önerilir. Özellikle de dış ortamda çalışan işçilere bu saatlerde izin verilmesi veya istirahat ettirilmesi toplum ve bireyin sağlığı açısından önemlidir. Sıcağa veya güneşe uzun süreli maruz kalındığında, kişinin genel durumu kötüleştiğinde ve bilinç bulanıklığı geliştiğinde veya kendi kendine uygulayacağı bu koruyucu yöntemlerle durumu düzelmeyen hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması önerilir."

Güneş çarpmasının belirtileri

Güneş çarpmasının belirtilerinden bahseden Eminoğlu, "Güneş çarpmasında ilk dönemde halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları şeklinde belirtiler görülebilir bunun yanında terleme ile soğuk ve nemlidir. İlerleyen ve ağırlaşan durumlarda cilt kuru, kırmızı ve sıcaktır. Vücut ısısı 38-39 derecenin üstüne çıkabilir. Ağız ve dilde kuruma, göz çukurlarının belirginleşmesi, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı veya şuur kaybı gelişebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında eğer kişinin bilinci yerindeyse bol sıvı verilmesi, serin ve havadar bir ortama alınmalı, soğuk su veya soğutucularla vücut soğutulmaya çalışılmalıdır. Ancak bilinci yerinde olmayan kişilerin ve yahut komaya girmiş kişilere sıvı veya herhangi bir gıda içirilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülüp mutlaka tıbbi tedaviye başlanması gerekiyor." diye konuştu. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir