• DOLAR 32.376
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2399.435
  • ...
Kavramlar Dünyası: Cedel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CEDEL

Sert münakaşa, tartışma, niza, sözlü kavga. Terim olarak mantıkta şöyle tarif edilir: "Meşhur olan veya doğruluğu herkesçe kabul edilen şeylerden yapılan kıyastır." Bir de dilimizde bu anlamda kullanılan cidal; mücadele vardır. İki kısma ayrılır;

a) Hakkı desteklemek ve ortaya çıkarmak için yapılan mücadele. Bu, caizdir. Zira peygamberlerin metodudur. Allah Teâlâ Peygamberimiz (sav)'e hitaben: "Ey Muhammed! Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır; onlarla en güzel şekilde tartış. Doğrusu Rabbin kendi yolundan sapanları daha iyi bilir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilir. " (Nahl, 125) buyurmuştur.

Hz. Nuh (as)'ın kavminin kendisine şöyle dediklerini Allah Teâlâ bize bildirmiştir: "Ey Nuh! Bizimle cidden mücadele ettin; hem de çok mücadele ettin." (Hud, 11/32).

b) Batılı desteklemek ve hâkim kılmak için yapılan mücadele. Bu, haramdır, Zira Kur'an lisaniyle kötülenmiştir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Allah'ın ayetleri üzerinde inkâr edenlerden başkası mücadele etmez?" (Mümin, 40)

Mümin, kader gibi itikadi konularda tartışmaktan kaçınmalı, Allah'ın emir ve iradesine teslim olmalı, daha ziyade kendi görevlerini öğrenip yerine getirmelidir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir