• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Öğrenciler kendilerine verilen arazide ekin ekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, daha kaliteli ziraat mühendisleri yetiştirmek amacıyla yeni bir uygulama başlatarak, kayıt esnasında öğrencilerle arazi kiralama sözleşmesi yapacağını duyurmuştu.

Bu kapsamda, Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Merkezi tarafından oluşturulan 50 dekarlık arazide öğrenciler, kendilerine tahsis edilen birer dekarlık alanda ekin ektiler.

Mısır, susam, soya ve yazlık sebzelerden bir kısmının ekimi dolayısıyla düzenlenen törene Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Recep Gündoğdu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çakmaklı, Karaköprü İlçe Müftüsü Ahmet Altıok, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Söz konusu uygulama hakkında İLKHA'ya bilgi veren Ziraat Fakültesi Dekanı Gündoğdu, öğrencilerin ektiği bu ekinleri biçtikten sonra satmak için bir satış mağazası tahsis edeceklerini söyledi.

Gündoğdu, "Başlangıcını yapmış oluyoruz. Bunu da bu sene bu yaz stajında başlattık. Bu yaz stajımızda öğrencilerimize kendilerine tahsis ettiğimiz birer dekar alanda istedikleri ürünleri, ekmek istedikleri ürünleri ekmeleri için imkân hazırlıyoruz. Mesela bu sene ikinci ürün olarak mısır ekiyoruz. Yani tatlı mısır, silajlık mısır, dane mısır, susam, soya, yazlık sebzelerden bir kısmını ektik. Tabi ki domates, patlıcan, biber, biraz daha geç ekilenlerden kavun, karpuz, kabak, salatalık gibi ürünleri de buğday hasadından sonra ikinci ürün olarak ekiyoruz. Biz bunlarla daha sonra bu öğrencilerimize sadece üretimin yetmediğini, aynı zamanda bunun satılması gerektiğini de öğretmek için öğrencilerimize, rektörümüzün bize tahsis ettiği satış mağazasını tahsis ediyoruz. O öğrencilerimiz ürettiklerini orada satacaklar." dedi.

Kalkınma Bakanlığının kendilerine verdiği 10 milyon TL'lik bütçe ile yaptıkları Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezinde 50 dekarlık alanı öğrencilere tahsis ettiklerini dile getiren Gündoğdu, gelecek yıllarda daha fazla yer ayıracaklarını sözlerine ekledi.

Bu işin zahmetli olduğunu ifade eden öğrencilerden Baran Doğan, "Yapmış oldukları sistem aslında güzel bir uygulama, herkesin öğrenmesi gereken bir şey çünkü neticede kampüs içerisinde her zaman teori üretiliyor. Uygulamaya geldik ama bunun süresi ve sıcaklık altında olduğu için belli başlı bir sürü zorluğu var ve bu zorlukların üstesinden gelmek öğrenci açısından çok zor. Buraya gelirken zaten bin bir tür şeyle mücadele ederek geliyoruz. Buraya geldiğimizde su bile temin edilemedi. Neticede şimdi ürünler falan ekeceğiz. Ektiğimiz ürünlerin çoğu ikinci ürün olarak yetiştirilen ürünlerden oluşuyor ve bunları ektikten sonra da çıkıp çıkmaması tam belli değil. İnşallah çıkar diye ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

Projenin güzel olmakla birlikte bazı eksiklerinin de olduğunu söyleyen Dilara Tanal ise "Öncelikle sorunları bildirmek istiyorum. Tamam, çok güzel bir proje ama burada eksiklikler var. Su yok ve yeme içme sorunu yaşıyoruz. Ayrıca belediyenin otobüsleri yetersiz geliyor ve bizim yemek karşılanmıyor. Yol sorunu yaşıyoruz. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Tören, Karaköprü İlçe Müftüsü Altıok'un yaptığı duanın ardından öğrencilerin ekinleri ekmesiyle son buldu. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir