• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Haziran ayı ihracatı rakamları Gaziantep'te açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM), 2017 yılı haziran ayı ihracat rakamları Gaziantep'te düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. TİM tarafından düzenlenen toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2017 Haziran ayında ihracatın 1.8 artışla 12.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Gaziantep'te açıklanan 2017 yılı haziran ayı ihracat rakamları basın toplantısına, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, GAHİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ile iş adamları katıldı.

TİM olarak 2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettiklerini belirten Büyükekşi,  "Şunu gururla söyleyebiliriz ki kasım ayından bu yana tam 8 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Haziran ayında da Ramazan Bayramı sebebiyle iki iş günü eksik olmasına rağmen ihracatımızı artırmayı başardık. 'Atılım Yılı' ilan ettiğimiz 2017'nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı."dedi.

Büyükekşi, yılın ilk 6 ayında ihracatın yüzde 8,2 artışla 76 milyar 383 milyon dolar ve 2 aylık ihracatın yüzde 4,5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar olduğunu belirterek, ihracatı ivmeli bir performansla artırma gayreti içinde olduklarını söyledi.

"Şu ana kadar 3 büyük rekor kırdık"

TÜİK'e göre yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 9.5 gibi çok güçlü bir artış gerçekleştirdiğini hatırlatan Büyükekşi, yılın ilk 4 ayı için geçerli küresel verilere işaret ederek "Şu ana kadar 3 büyük rekor kırdık. Dünya ticaretinden aldığımız payı binde 8.9'dan binde 9'a çıkardık. ABD'nin ithalatındaki payımız binde 3'ten binde 3.1'e yükseldi. AB'nin ithalatındaki payımız ise yüzde 1,28'den yüzde 1,29'a çıktı. İnşallah önümüzdeki dönemde rekorlarımıza yenilerini ekleyeceğiz."ifadelerini kullandı.

İhracat camiası olarak net ihracatın büyümeye yarı yarıya destek vermesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Büyükekşi, "Önümüzdeki dönemde ihracatın katkısıyla daha da yüksek büyüme rakamları yakalayacağımıza olan inancımız tam. Haziran'da miktar bazında ihracat yüzde 4,1 ilk 6 ayda ise yüzde 12,6 artış gösterdi."dedi.

Haziran ayının lideri otomotiv

Haziran ayının liderinin yine otomotiv olduğunu belirten Büyükekşi, "Haziran'da ihracatın lideri yüzde 2,5 milyar dolarla yine otomotiv oldu. Bu sektörümüzün ihracatı haziran'da yüzde 16,4 artış kaydetti. Otomotivi sırasıyla 1,4 milyar dolarla hazır giyim, konfeksiyon ile 1,3 miyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 178 ile gemi ve yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde en fazla ihracat artışını yüzde 63 artış ile zeytin ve zeytinyağı sektörü yakaladı." şeklinde konuştu.

Meyve sebzede 5 kat artış Rusya'ya artış rekoru getirdi

Büyükekşi, en fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında haziranda en fazla ihracat artışının yüzde 89,1 ile Rusya'da olduğu bilgisini vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya'ya ihracatımızdaki bu artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının da 5 katına çıkması etkili oldu. Haziran ayında 122 ülkeye ihracat arttı. 109 ülkeye olan ihracat geriledi. En fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeye de bakacak olursak, Almanya'ya ihracatımız yüzde 4,4, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 2,1, İtalya'ya ihracatımız yüzde 1,8, ABD'ye ihracatımız yüzde 14,1 ve Irak'a da ihracatımız yüzde 4,4 ve artış gösterdi."

"Antep sayesinde Türkiye halı ihracatında dünya ikincisi"

Gaziantep'in toplam ihracattan aldığı payın 2016 yılında yüzde 4.5 olduğunu belirten Büyükekşi, bu başarıda halı ihracatının artışının büyük etkisi olduğuna dikkat çekerek, "Antep sayesinde Türkiye, dünyanın en fazla halı ihraç eden ikinci ülkesi oldu."diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir