• DOLAR 32.224
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2456.34
  • ...

İZMİR - Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan kara kuluçkahanelerinde 4 ay boyunca büyütülen yaklaşık 1 milyon 200 bin yavru çipura, 36 saatlik bir çalışmayla Umman açıklarında kurulan balık yetiştirme sahasına ulaştırıldı. Milas'tan karayoluyla İzmir Adnan Menderes Havalimana getirilen yavru balıklar, hava kargoyla Umman'a götürüldü. Her birinde 2 gramlık yaklaşık 16 bin yavru balığın bulunduğu özel plastikten yapılan kutular, suyun oksijen değerlerinin düşmemesi için oksijen tüpleriyle desteklenerek uçağa yüklendi. Kargo uçağına büyük dikkatle yerleştirilen 80 plastik kutu, havada yaşanabilecek türbülanslara karşı sıkıca bağlandı. Umman'da da havalimanının ardından karayoluyla limana taşınan yavru balıklar, 3 saatlik bir yolculuğun ardından Hint Okyanusu'nda kurulu balık üretim çiftliğinde tekrar suyla buluştu.
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK ÜRETİM TESİSLERİNE SAHİBİZ
Firmanın Kuluçkahaneler ve Yurt Dışı Yatırımlar Müdürü Serkan Ilgaz, kültür balıkçılığı üretimi konusunda Türkiye'nin Yunanistan'ı geride bıraktığını, çipura ve levrekte "en büyük" konumunda bulunduğunu söyledi. Avrupa'nın en büyük üretim tesislerine sahip olduklarını, yılda 50 bin ton balık ürettiklerini anlatan Ilgaz, "Yavru balık üretimi konusunda 400 milyon üretim kapasitesiyle Avrupa'nın lideriyiz. Şu an Türkiye üretiminin yarısını yapıyoruz. Her geçen gün ihracat rakamlarımız da artıyor. 2016 yılında 146 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Umman'dan gelen talep üzerine canlı balık gönderdik. Havayoluyla tek seferde 500 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Orada yavruları büyütüp pazara sunacaklar. Bu tesisler için yavru ihraç etmeye devam edeceğiz." dedi. (AA)