• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Karadeniz'de mantar ve salep geçim kaynağı oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batı Karadeniz'in önemli şehirlerinden olan ve sarımsağıyla meşhur Kastamonu'nun dağlarında yetişen mantar ve salep köylülerin geçim kaynağı oluyor.

Pirinç, Buğday, Elma, Şekerpancarı gibi ürünleriyle de öne çıkan Kastamonu'da, pek görülmese de mantar ve salep, kırsal bölgelerde toplanıp hem şehirde hem şehir dışında pazarlanıyor.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı köylerde yağmur yağışlarının ardından dağlık ve ormanlık bölgelere çıkan köylüler, mantar ve salep topluyor. Kimisi hobi kimisi de ticari olarak bu işi yapıyor.

Kanlıca, Saçak, Hubelek, Akmantar ve Geyik mantarı gibi farklı çeşitlerin yetiştiği bölgede mantar toplayan 65 yaşındaki İbrahim Tekin, şunları söyledi:

"Rabbimizin bizlere büyük bir lütfu olan mantar ve salep, dağlarımızda doğal olarak yetişiyor. Hiç bir müdahalede bulunmuyoruz. Tamamen yağmur yağışının ardından, genelde çam ağaçlarının altında yetişen Rabbimizin bizlere bahşetmiş olduğu bir nimet. Genelde Kanlıca, Saçak, Hubelek, Akmantar, Geyik mantarı gibi mantarlar köyümüzde yetişmekte ve biz bunları toplayarak çeşitli yiyeceklerde kullanıyoruz. Aynı zamanda geçim kaynağı olarak da piyasada sürülüyor. Mantar gibi Salep de köyümüzün dağlarında kendiliğinde yetişiyor." dedi.

Dağlık ve ormanlık bölgelerde yetişen bitkililerin insan sağlığı açısından faydalı olduğunu söyleyen Alasökü köyünden İbrahim amca, doğada kendiliğinden yetişen bitki ve yemişlerin tüketilmesini tavsiye etti. (Hamza Adiyaman - İLKHA)

































Bu haberler de ilginizi çekebilir