• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Güzel hasletleri Ramazan`dan sonra devam ettirmemiz esastır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam âlemi için en önemli aylardan biri olan Ramazan ayının sonuna doğru gelinirken, Ramazan Bayramı için geri sayım başlamış oldu.

Âlimlerin, gecelerinin dua ve ibadetle ihya etmek, kaza namazı kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak ve Allah'tan af ve mağfiret dilemek ile geçirilmesi gerektiğini tavsiye ettiği Ramazan Bayramı'nda, duaların makbul olduğu gecelerden birisinin de bayram geceleri olduğu ifade ediliyor.

Her zorluktan sonra sevinmenin insanoğlunun hakkı olduğunu dile getiren İttihad'ul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, "Ramazan Bayramı meşakkatten sonra yaşanan bir sevinç olayıdır. Bir mutluluğu tezahür etme hadisesidir. Nitekim Müslümanlar Ramazan Ayı boyunca tuttuğu oruçtan dolayı açlık ve susuzluk çektiler ve ibadete başka zamanlardan daha fazla olarak kendini vererek güzel bir şekilde Ramazan'ı ve Kadir Gecesi'ni ihya etmeye çalışıyorlar. Bu emeklerin sonucunda bir sevinç ve şükür bayramı yapıyorlar. Bu da onların hakkıdır." dedi.

"Kullukta devamlılık esastır"

Ümmet olarak bayramların yaşanan zulüm tabloları nedeniyle buruk geçtiğini ifade eden Şenlik, "Nitekim İslam dünyasında şu an her taraf kan revan içerisindedir. Bir keşmekeşlik, huzursuzluk, bunalım vardır. Dolayısıyla ümmetin bu halini izleyen kimse mutlu olarak bayram yapamıyordur. Allah Teâlâ bayramları bayram olarak bize yaşatmayı nasip eylesin. Ramazan'dan sonra kendimizi yeni bir aşamaya hazırlamamız lazım. Ramazan bitti ama ibadet bitmez, kullukta devamlılık esastır. Ramazanda alıştığımız bir takım güzel hasletleri Ramazandan sonraya da devam ettirmemiz esastır." şeklinde konuştu.

"İkram sünnettir ancak aşırısı israftır"

Bayram alışverişlerinde israfa kaçılmamasını tavsiye eden Şenlik, "Bayramlarda elbette dost, akraba ve konuklar güzel bir şekilde karşılanır ve bunlara ikram da sünnettir. Bunun sınırı aşması, ölçüyü kaçırması israfa giriyor. Bugün yeryüzünde açlıkla pençeleşen nice insanlar vardır. Bir miktar ayırarak, oraya sadaka olarak göndermek daha evladır. Bu israflarımızı biraz kısalım. Hatta giyim kuşamda fazla sosyeteye kaçmadan ihtiyaç kadar harcama yapalım." ifadelerini kullandı.

Bayrama hazırlık süreciyle ilgili düşüncelerini paylaşan kimi esnaf durumdan memnunken, kimisi ise iş yapamamaktan şikâyetçi.

1945 yılından bu yana babadan oğula geleneksel çörek ilacı ve diğer baharat çeşitlerini satan Cahit Gürtaş, "Çörek otu geleneksel bir tüketim gıdamızdır. Hem kahvaltıda hem yemeklerde rahat tüketilebilen hamur işi bir gıdadır. Kökenine indiğimizde, Mezopotamya kültüründen gelmektedir. Aslına baktığımızda çok derinlere uzanmaktadır. Bildiğiniz gibi Diyarbakır ve Doğu Anadolu İpekyolu'ydu. Tüm yolların kesiştiği ticaret merkezlerindendi. Hem kültürel alanda hem diğer alanlarda oldukça zengindi. Bosna Hersek, Orta Asya ve Karadeniz bölgesindeki pide çeşidini incelediğimiz zaman farklı bir örnek teşkil ediyorsa Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin de farklı bir çöreği vardır. Bunların içinde çörek otu kullanılabilir." dedi.

Bayram öncesi ikinci el elbiselerinin satışı için Sur ilçesinde bulunan Ahmet Das, şunları söyledi: "Sabahtan beri burada olmama rağmen iş yoktur. Sur çatışmalarda yıkıldıktan sonra kimse buraya gelmiyor. Yıkım buralara yetişirse belki bizi de kaldırırlar. Ne yapacağız? Bayram arifesi hiç kimse gelmiyor. Eskiden her yerden buraya gelirdiler. Bu sene geçen sene gibi değil. Gençler geliyor, kimse artık kumaş almıyor. Kotu tercih ediyorlar. 2 TL'den 10 TL'ye kadar satılık gömlek var. 20 yaşında bu işe başladım. 74 yaşındayım."

"Bayram havası yok"

Eski bayramları aradıklarını belirten kıyafet satıcısı Galip Girişen, "Tüm İslam âleminin Ramazan Bayramı'nın mübarek olmasını diliyorum. Eski bayramlar yok. Daha önce bayrama 10 gün kala bu yollar kapanıyordu ancak şu anda çarşının hali ortada. Bir hafta bayrama kalmış ancak bayramın havası yok. Satış yok." şeklinde konuştu.

"Alışverişler iyi durumda"

İşlerinin iyi olduğunu dile getiren ayakkabı tamircisi Ali Bozkurt, "Elhamdülillah, işlerimiz iyidir, vatandaş rağbet ediyor. Alışverişler iyi durumda, daha iyi olmasını da Allah'tan diliyoruz. Bayram hazırlıklarımızı tamamladık, bayram akşamını bekliyoruz. Eski bayramlara nazaran işlerimiz iyi olmaya başladı. Çatışmalardan sonra normalleşme süreci ile beraber işlerimiz iyileşmeye başladı. Tüm İslam âleminin Ramazan Bayramı'nı kutlarım. Maddi durumu iyi olmayan kardeşlerimiz gelip ayakkabılarını tamir ettiriyor. Biz de onları mağdur etmeden belli bir fiyat karşılığında bu işlerini yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayram şekeri satıcılarından Abdullah Özdemir de "Bayram hazırlıklarımız başladı. Şekerlerimizi hazırlayıp satışa çıkardık ve halkımıza sunduk. Halktan eskisi gibi rağbet göremiyoruz. Eskiden alışverişlerimiz daha iyiydi, şimdi ise işler yoktur. Birçok bayram şekeri çeşitlerimiz var. Kimini 12 TL, kimini 10 TL, kimini 5 TL gibi fiyatlarla satıyoruz." dedi.

Ayakkabıcı Muzaffer Tokmacı ise "Bayramımız çok güzeldir. Bu cadde her kesime uygundur. Fakir fukaranın caddesidir. Maddi durumu düşük olan da buraya gelebilir, iyi olan da gelebilir. Her türlü ihtiyacı karşılıyor. Ayakkabı, elbise, giyim, kuşam olmak üzere kısaca yok burada yoktur. Esnaf hizmet veriyor ama caddemize belediye tarafından daha iyi hizmetler yapılabilir." diye konuştu. (M. Sıddık Bilge, M. Hüseyin Temel - İLKHA)


















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir