Kriter ADALET OLSUN!
15 Temmuz darbe girişimi sonrası getirilen OHAL`in oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesi için komisyon kuruldu. 22 Haziran`da çalışmalarına başlayacak olan komisyon, birçok kesimin uğradığını iddia ettiği mağduriyetleri inceleyecek. Kamuoyu ve STK`lar, komisyonun vereceği kararların, adam kayırmaktan, akrabalara ayrıcalık tanımaktan uzak, adaletin tesisine hizmet etmesini bekliyor.
M. ERKAN YAVUZ / DOĞRUHABER
15 Temmuz darbesi sonrası FETÖ operasyonlarıyla on binlerce kişi hakkında işlem yapıldı. Darbecilerle işbirliği içerisinde olduğu belirtilen on binlerce kişi tutuklanırken, on binlercesi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaşananları eleştirmiş, “Bazen fırsat bulduğumda TV`leri izliyorum. Öyle yorumlar yapıyorlar ki suçladıkları o insanın bu işle hiç alakası yok. Ama o insana o yaftayı yapıştırıyor. Bunlar doğru şeyler değil. Bu tür yanlışlıklardan uzak durmak lazım. At izi, it izine karışmış vaziyette.” demişti. Üyeleri belirlenen ve önümüzdeki günlerde çalışmaya başlayacak OHAL komisyonu kurulunda 200 uzmanın görev alması bekleniyor. Kamuoyunun ortak talebi, komisyonun vereceği kararlarda uyulması gereken kriter; adam kayırma veya akrabalık bağları değil, adaletin gerçek manada tesis edilmesi olsun. Nitekim daha önceden OHAL komisyonu üyelerinden birinin kardeşinin de FETÖ`den ihraç edildiği de medyaya yansımıştı. Yine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve TBMM eski Başkanı ile AK Parti eski Başbakan yardımcısı Bülent Arınç`ın FETÖ`cü olduğu söylenen damatları da farklı zamanlarda tutuklanmaları ardından serbest bırakılmışlardı.
“ADALETSİZLİKLERİ GİDERMESİ BİR BEKLENTİ HALİNE GELMİŞTİR”
FETÖ operasyonları sonucunda 160 binden fazla kişi hakkında işlem yapıldığını aktaran İnsan Hakları Cemiyeti Başkanı Av. Mehmet Karadağ, “Bunların bir kısmı cezaevinde, bir kısmı görevden alındı, bir kısmının mal varlığına el kondu. Bütün bu işlemlerde tabiki haksızlıklar, isabetli olmayan kararlar da mevcuttur. Bunların ayıklanması gerekir. Çünkü biraz aceleye getirilmiş, belki de biraz özen gösterilmeden yapılan operasyonlar da vardır. Dolayısıyla bunların ayıklanması şarttır. Şu ana kadar mahkemelerin aracılığıyla yapılmaya çalışılsa da mahkemelerin geç işlemesi veya bazen siyasi havadan etkilenmeleri kamuoyunu tatmin edici bir düzeyde olmadı. Dolayısıyla KHK ile kurulan komisyonun bu ayıklamayı yapması ve adaletsizlikleri gidermesi bir beklenti haline gelmiştir. Biz de bu beklenti içerisindeyiz. Bireysel olarak bize intikal eden mağduriyetler olmuştur. Komisyon, adaleti kriter edinerek bu işlevi üstlensin diye temenni edelim.” dedi.
ADİL, TARAFSIZ, HERKESE EŞİT…
OHAL komisyonuna büyük görev düştüğünü aktaran Av. Karadağ, “Ama öncelikle bu komisyonun gerçekten de siyasi etkilerden uzak, hakkaniyeti ve adaleti önceleyen bir anlayışla hareket etmesi gerekiyor. Bunun teknik detaylarında nasıl çalışacaklarını, bu konuda bir yol haritasını belirlemeleri gerekiyor. İlkeli kararlar almaları gerekiyor. Adil bir şekilde, taraf tutmadan, kayırma olmadan herkese hakkaniyete uygun bir şekilde olan bir yaklaşımla karar vermeleri gerekiyor. Şayet burada da son zamanlarda mahkemelerde olduğu gibi kamuoyundaki “damatlar meselesi” şeklinde bir algı oluşursa, komisyonun da yapacağı pek fazla şey kalmaz. Bu yüzden çok dikkatli ve hassas bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Talebimiz budur. Kim olursa olsun, komisyon bir kişi hakkında karar verdiği zaman adaleti ve hakkaniyeti gözetmelidir. Tabii eleştiriler de var. Çalışma süresinin az olduğu söyleniyor. Doğrudur. 2 yıllık bir çalışma süresi var. Oysa yüz binlerce dosya incelenecek. Bunu aşmak için alt birimler kurulabilir. Bu noktada gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
OHAL KOMİSYON ÜYELERİ KİMLER?
OHAL Komisyonu Başkanı Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş,
Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz,
Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Hakim Esat Işık,
Danıştay Tetkik Hâkimi Murat Aytaç,
Mülkiye Baş Müfettişi Hasan Işıldak,
MEB Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ve
Devlet Denetleme Kurulu Uzmanı Salih Tanrıkulu olarak belirlendi.
OHAL İNCELEME KOMİSYONU BAŞVURULARI
685 sayılı KHK ile 23 Ocak 2017 tarihinde kurulması kararı alınan OHAL komisyonu üyeleri KHK hükümlerine göre bir ay içerisinde belirlenmeliydi. 16 Mayıs 2017 tarihinde OHAL inceleme komisyonu üyeleri belirlendi. Komisyonun başvuruları ne zaman alacağı konusunda bugüne kadar resmi bir açıklama yapılmazken yapılan Bakanlar Kurulu sonrası komisyon başvuruların temmuz ayı başında alınacağı açıklandı. Ayrıca Başbakan Binali Yıldırım tarafından AİHM`ye OHAL komisyonu bilgisi gönderildiği açıklandı. AİHM tarafından 2016 yılı Kasım Aralık ayında verilen kararlarda da iç hukuk yollarının tüketilmemesi gerekçe gösterilmişti. 12.06.2017 tarihinde AİHM tarafından verilen kararda da iç hukuk yollarının tüketilmediği açıklandı. KHK ile ihraç edilen öğretmenin başvurusu bu yüzden reddedildi. Ancak verilen karar diğer kararlardan farklıydı. Çünkü verilen kararda OHAL inceleme komisyonu adres gösterildi.
23 TEMMUZ`A KADAR KOMİSYON BAŞVURU ALACAK
AİHM tarafından verilen kararın gerekçesinde ise Başbakan Binali Yıldırım tarafından verilen bilgiler yer aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine verilen bilgiye göre OHAL inceleme komisyonu başvuruları 23 Temmuz 2017 tarihine kadar alınmaya başlayacak. AİHM`nin gerekçeli kararında yer alan bu bilgiye göre OHAL başvuruları en geç 23 Temmuz tarihinde başlamış olacak.