• DOLAR 32.534
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2438.668
  • ...
"Hayvancılıkta ihracatçı konumdan ithalatçı konuma geldik"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) bir araya gelen kırmızı et sektör temsilcileri son dönemlerdeki kırmızı et fiyatlarında üreticiyi de tüketiciyi de zor duruma sokan aşırı fiyat artışlarını değerlendirdi.

Canlı Hayvan-Hayvansal Ürünler ve Yem Üreticileri Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen toplantı neticesinde yetkililere iletilmek üzere çözüm önerileri raporu hazırlandı. Raporda et fiyatlarındaki artışın önüne geçilebilmesi için öncelikle kuzu kesiminin belirli şartlara bağlanması ve hayvan sayının, kalitesinin ve ırkının artırılması gerektiği vurgulandı.

GTO Başkan Yardımcısı Sadık Koçak başkanlığında gerçekleşen toplantıya, GTO meclis üyeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ile sektör temsilcileri katıldı.

GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Koçak toplantıyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Son dönemlerde kırmızı et fiyatlarında üreticiyi de tüketiciyi de zor duruma sokan aşırı fiyat artışlarını ilgili taraflarla birlikte yaptığımız toplantıda değerlendirdik. Fiyat artışlarının nedenlerini ve çözüm önerilerini tartıştığımız toplantı neticesinde de yetkililere iletilmek üzere bir rapor hazırladık."

"Kuzu kesimi belirli şartlara bağlanmalı"

Koçak, toplantıda sektör temsilcilerinin et fiyatlarındaki artışın önüne geçilebilmesi için öncelikle kuzu kesiminin belirli şartlara bağlanması gerektiğinin altını çizdiklerini belirterek, "Günümüzde oldukça yoğun talep alan kuzu etinde ne yazık ki çok küçükken kesim yapılabiliyor. Biz raporumuzda kesim için belirli şartlar gerektiğini vurguladık. Örneğin kesilecek kuzunun karkas etinin en az 24 kilo ve kesilecek kuzunun en az 8 aylık olması şeklinde bir şart getirilmesi gerekmektedir."dedi.

"Hayvan sayısı ve kalitesi artırılmalı"

Bir başka önemli noktanın da hayvan sayısının, kalitesinin ve ırkının artırılması olduğunu söyleyen Koçak, hayvancılıkta Türkiye`nin ihracatçı konumdan ithalatçı konuma geldiğini söyledi.

"1991 yılında küçükbaş hayvan varlığımız 51 milyon 200 bin baş iken günümüzde 41 milyon 330 bin 292 başa düşmüş durumda" diyen Koçak, "Hayvan sayısının artırılabilmesi için de doğurmamış dişi hayvanların kesiminin engellenmesi gerekmektedir. Hayvancılığın en önemli problemlerinden birisi yüzde 8 olan buzağı ve kuzu kayıplarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Buzağı için verilen hayvan başına verilen desteklerin küçükbaş hayvanlara da uygulanması gerek." ifadelerini kullandı.

Hayvan kalitesinin artırılması için Avrupa`nın tüm ülkelerinde olduğu gibi ihtiyacın belirlenerek ihtiyaca göre ırk seçimi yapılması gerektiğini belirten Koçak, "Kemik ağırlığı az, değerli et ağırlığı yüksek olan ırkların araştırılarak, besicilerin bu hayvanları tercih etmeleri sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.

GTO Başkan Yardımcısı Koçak, toplantıda ayrıca ithalatın özel işletmeler aracılığıyla yapılması, et balık kurumlarının yeniden devletleştirilmesi, denetimlerin sıklaştırılması, ete belli bir standart getirilmesi ve sektörün girdi maliyetlerinin azaltılması gibi birçok konunun da tartışıldığını sözlerine ekledi. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir