• DOLAR 34.581
  • EURO 36.31
  • ALTIN 2917.744
  • ...
Eski Ramazanlar, Yeni Mü`minler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER 

ESKİ RAMAZANLAR, YENİ MÜ'MİNLER

MEHMET PAKSU

Eskiden neyse Ramazan, şimdi de odur. Ramazan değişmiyor, hiçbir zaman değişmedi ve değişmez de. Çünkü Şehr-i Ramazan Kur`ân ayı, dua ayı, yardımlaşma ayı, şükür ve fikir ayı, baştan sona iç içe ibadetlerle dopdolu bir kulluk mevsimidir, Cennet yolunun üzerine kurulmuş bir pazar ve bir alış-veriş merkezidir.

RAMAZAN, KİŞİNİN ACZ MESLEĞİNİ İLİKLERİNE KADAR HİSSETDİR

Ramazan, kişinin acz mesleğini iliklerine kadar hissetmesi, bir çocuk gibi, acziyle sonsuz kudretin tecellisine ayna olmasıdır. Kulun hiçliğinin farkına vararak rahat bir nefes almasıdır; sırtındaki bütün yükleri atması, belini büken ne kadar ağırlıklar varsa ondan kurtulması, teslim ve tevekkülü bütün incelikleriyle hayatına geçirmesi, Rabbine karşı “Sen benim Rabb-i Rahîmimsin, ben ise Senin âciz bir kulunum” niyazında bulunmasıdır. Bundan dolayıdır ki, bir mümin için eski Ramazanlar da böyleydi, yeni Ramazan da, bütün gelecek Ramazanlar da böyledir ve böyle olacaktır. Her meseleye maddî ölçülerle, dünyevî bakış açısıyla, menfaat hesabıyla, zevk ve Keyif düşüncesiyle bakan kişiler için, Ramazan ayı da bir eğlence mevsimine dönüşmüştür.

EN ESKİ RAMAZAN. SAADET ASRI`NDAKİ RAMAZANDIR

“Ramazan” denince aklına sadece iftar sofraları gelen, Ramazan gecelerinden söz edilince meddah, karagöz, saz ve çalgıdan başka bir şey bilmeyen ve tanımayan insan, Eski Ramazanlardan hayıflansa ne fark eder, yeni Ramazanlardan dert yansa neye yarar. Yaşanan “en eski Ramazan” olarak bildiğimiz Saadet asrındaki Ramazan gecelerine baktığımızda Ramazanı bütün güzelliği ve şirinliğiyle tanıyoruz. Ramazan ayının son on günü gelince Hz. Peygamber (SAV) kendisi sabaha kadar uyanık kaldığı ve sürekli ibadetle meşgul olduğu gibi, ailesini de aynı şekilde ayık ve uyanık olarak tutar, onların da sabaha kadar ibadetle meşgul olmalarını temin ederdi.

SAHABEDEN NASİHAT

Hz. Ali radıyallahu anh

"Dünya bir sona doğru başını alıp gitmekte, ahiret ise koşarak bize doğru gelmektedir. İnsanlar arasında dünyanın da ahiretin de tâlipleri vardır. Siz ahirete talip olmaya bakın; eyyamcı olmayın! Bugün hesap günü değil iş günüdür; ama yarın artık iş yok, yalnız hesap vardır."

RAMAZAN KADRAJI

(Bu alana her gün bir resim ve altına da kısa açıklaması gelecek)

RAMAZAN MANİSİ

Oruç rabbin ihsanı,

Bildirildi fermanı,

Günahları eritir,

On bir ayın sultanı.

RAMAZAN HABERİ

Suriyelilere Ramazan ve Bayram İzni

Hatay Valiliği tarafından planlanan izin takvimine göre, Suriyeli`ler ülkelerine geçip akrabalarıyla bayramlaşacak. Yapılan yazılı açıklamada, Ramazan Bayramı nedeniyle Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçiş yapmak isteyenler ile Suriye'den Türkiye'ye dönmek isteyenlerin pasaport, ön kayıt belgesi, geçici koruma kimlik kartı/yabancı tanıtma kartı ile sağlanacağı, Suriye vatandaşı olmayanların giriş- çıkışına kesinlikle izin verilmeyeceği bildirildi.

Türkiye'den 1 Haziran'da başlayıp, 23 Haziran'a kadar Suriye'ye geçecek olan sığınmacıların Suriye'den Türkiye'ye dönüş işlemleri ise 3 Temmuz'da başlayacak. Dönüşler Kurban Bayramı ile birleştirilerek 30 Eylül'e kadar devam edecek.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Fahr-i Cihan Efendimiz Medine'ye hicret ettikten sonra Mekke'ye dört defa geldi. Bunlar;

- Hudeybiye Antlaşması`ndan bir yıl sonra hicretin yedinci yılında (629) Umretü'l-kazâ için gelişi.

- İkincisi hicretin sekizinci yılında (630) Mekke fethi için gelişi.

- Üçüncüsü aynı yıl Hudeybiye Gazvesi`nden sonra umre yapmak için gelişi.

- Dördüncüsü de hicretin dokuzuncu yılında (631) Veda haccı için gelişidir.

KISSADAN HİSSE

Eşeğin Hikâyesi

Bir gün, bir çiftçinin eşeği kuyuya düşer. Adam ne yapacağını düşünürken, hayvan saatlerce anırır. En sonunda çiftçi, hayvanın yaşlı olduğunu ve kuyunun da zaten kapanması gerektiğini düşünür ve eşeği çıkartmaya değmeyeceğine karar verir. Bütün komşularını yardıma çağırır. Her biri birer kürek alarak kuyuya toprak atmaya başlarlar.

Eşek ne olduğunu fark edince, önce daha beter bağırmaya başlar. Sonra, herkesin şaşkınlığına, sesini keser. Birkaç kürek toprak daha attıktan sonra, çiftçi kuyuya bakar. Gözlerine inanamaz. Eşek, sırtına düşen her kürek toprakla müthiş bir şey yapmakta, toprağı aşağıya silkeleyerek yukarı çıkmasına basamak hazırlamaktadır. Bir süre sonra, komşular toprak atmaya devam edince, herkesin şaşkınlığı altında eşek, kuyunun kenarından dışarı bir adım atıp, koşarak uzaklaşır!

Hayat üzerinize hep toprak atacaktır; her türlü pislik ile. Kuyudan çıkmanın sırrı, bu pisliği silkeleyip bir adım yükselmektir. Sıkıntılarımızın her biri bir adımdır. En derin kuyulardan bile yılmayarak, usanmayarak çıkabiliriz.

MUTLULUĞUN 5 BASİT KURALINI UNUTMAYINIZ

1. Kalbinizi nefretten arındırın - Affedin.

2. Düşüncelerinizi endişelerinizden arındırın - Çoğu zaten hiç gerçekleşmez.

3. Basit yaşayın ve elinizdekilerin kıymetini bilin.

4. Daha çok verin.

5. Daha az bekleyin.

RAMAZAN AYI NE DEĞİLDİR?

Sadece bir ay iyilik, doğruluk, ahlak üzere olup diğer aylar, günler için ise nefsin, şeytanileşenlerin, zalimlerin, çıkarların, korkuların esiri olmak değildir, Ramazan.

Beş yıldızlı otellerde, lüks restoranlarda, pahalı menüler ile iftar açmak değildir, Ramazan.

Kurum ve kuruluşların üyelerine güç gösterisinde bulundukları, kamuoyuna reklâm amaçlı verdikleri iftarlar değildir, Ramazan.

Gazeteler, televizyonlar, radyolar ve televizyonlar aracılığıyla sohbetin, nasihatin, tebliğin yapıldığı ama diğer aylarda bunların tamamen kaldırıldığı bir ay değildir, Ramazan.

RAMAZAN AYI NEDİR?

Ramazan; hayat boyu bir yaşam modelidir. Günlerimizi geçirirken hangi ölçülere, hassasiyetlere, algılara, değerlere göre yaparak ev yaşayarak bize gösterir. Bir ay boyunca ömrümüzün diğer günlerini nasıl geçirmemiz gerektiğini öğretir.

Ramazan; Peygamber`in yaptığı talepte olduğu gibi vahyi, hakikati talep etmektir. Hakikati arayanlar, insanlık için kurtuluş müjdesi vermek isteyenler, zulmün ortadan kalmasını dert edinerek kaygı taşıyan ve çözüm arayanlar, akıl-kalp ve nefis dengesini kurup tek bir ilaha- rabbe yönelenlere hakikate erme, yüklenme ve taşıma görevi verilen “Kadir” anlarının- gecelerinin- gündüzlerinin olacağını müjdesini görebilmektir.

ŞER-İ FETVALAR

220 km`lik yola gideceğim. 4 gün orada kalacağım. Seferiyim, orucumu bozmak istemiyorum. İftarımı gittiğim yerde açsam olur mu?

Hiçbir sakıncası olmaz. Giderken veya gittiğiniz yerde sıkışırsanız, tansiyonunuz düşerse veya benzeri bir zorlukla karşılaşırsanız açabilirsiniz.

RAMAZAN TATLISI

Kayısılı Yulaf Topları

MALZEMELER

15 adet kuru kayısı

6 adet hurma

1/2 su bardağı yulaf

2 çay kaşığı tarçın

NASIL YAPILIR?

Kuru kayısı ve hurmaları aynı kâsenin içine alın ve yumuşamaları için üzerine sıcak su ilave edin. Yaklaşık 10 dakika bu şekilde bekletin. Ardından kayısı ve hurmaları güzelce kurulayın, hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Bir blendera hazırladığınız hurma ve kayısıları ekleyin. Güzelce ezilene kadar blenderi çalıştırın. Ardından bu karışıma yulafı da dâhil edin. Bir süre daha blenderi çalıştırıp homojen hale gelen karışımı bir kaba alın. İçine tarçını ilave ederek bir süre de kaşık yardımıyla karıştırın. Son olarak karışımı küçük toplar haline getirin ve buzdolabında bir süre beklettikten sonra servis edin.

RAMAZAN SÖZLÜĞÜ

KAZA: Belli bir vakitte eda edilmesi gereken bir ibadetin, bu vakit haricinde ifa edilmesine kaza denilir. Ramazan ayında hastalık, yolculuk, hayız, nifas gibi bir özür sebebiyle yahut yanılarak veya kasıtlı olarak bir gün veya daha fazla oruç tutmayan kimse, daha sonra bunların kazasını tutması gerekir.

RAMAZANDA SAĞLIK

Kalp, Yüksek Tansiyon Hastalarına Tavsiyeler

Hipertansiyon hastalarının oruç tutması sakıncalı... Ancak tansiyon hastalığı kontrol altında olanlar ve ek komplikasyonları olmayanlar, doktor kontrolünde ilaç saatleri yeniden düzenlenerek oruç tutabilir. Eğer doktorunuz onay verdiyse, kurallara uymak kaydıyla oruç tutmanın huzuru ile tansiyon düzene bile girebiliyor.

NE YAPMALI?

• Tansiyonunuzu gün içerisinde daha sık kontrol edin ve herhangi bir sıkıntı hissettiğinizde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun.

• İlacınızı içmeyi ihmal etmeyin.

• Güneşe öğle saatlerinde çıkmayın, çıkarken şapka takın.

• İftar ile sahur arasında en az susamamış olsanız bile 2 litre su için.

• Tuzlu peynir, tuzlu zeytin, turşu, maden suyu, beyaz ekmek gibi besinlerden kaçının, tuzsuz ekmek tüketin.

DÜNYADA RAMAZAN

İSPANYA

İspanya`nın, -nüfus çoğunluğunu Faslı göçmenlerin oluşturduğu- güney şehirlerinde yoldan geçen herhangi biri, restoranlardan gelen ramazan yemeklerinin kokusu ile mübarek ayın geldiğini söyleyebilir. Oruçlu Müslüman müşterilerini ağırlamaya hazır restoran sahiplerinin çoğu sizi, orucunuzu dükkânlarında açmanız veya sahurunuzu orada yemeniz için ısrarla içeriye davet edeceklerdir. Ramazan pastaları, dini kasetler ve başı örtülü hanımlar Endülüs`ün izlerini hâlâ taptaze taşıyan Granada`da ramazan ayının doğal manzarasını teşkil eder. Bununla birlikte Kuzeyde Barselona ve Madrid gibi şehirlerde Müslümanlar, daha ziyade mescitlerde diğer Müslüman kardeşleriyle birlikte iftar açarak, iftar sonrası düzenlenen aktivitelere katılarak ve teravih için bir araya gelerek ramazan coşkusunu paylaşıyorlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir