• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Ahiret ticaretinin kârlı pazarı: Ramazan-ı Şerif
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ

Ramazan-ı Şerif`te sevab-ı a'mal, bire bindir. Kur'an-ı Hakîm'in nass-ı hadîs ile her bir harfinin on sevabı var; on hasene sayılır, on meyve-i cennet getirir. Ramazan-ı Şerif`te her bir harfin, on değil bin ve Âyet-ül Kürsî gibi ayetlerin her bir harfi binler ve Ramazan-ı Şerif`in cum'alarında daha ziyadedir. Ve Leyle-i Kadir'de otuz bin hasene sayılır. Evet, her bir harfi otuz bin bâki meyveler veren Kur'an-ı Hakîm, öyle bir nuranîşecere-i tûbâ hükmüne geçiyor ki; milyonlarla bâki meyveleri, Ramazan-ı Şerif'te mü'minlere kazandırır.

KISA HAYATTA BÂKİ BİR ÖMRÜ KAZANMAK!

Ramazan-ı Şerif âdeta bir âhiret ticareti için gayet kârlı bir meşher, bir pazardır. Ve uhrevî hasılât için, gayet münbit bir zemindir. Ve neşvünema-i a'mal için, bahardaki mâ-i nisandır. Saltanat-ı rububiyet-i ilahiyeye karşı ubudiyet-i beşeriyenin resm-i geçit yapmasına en parlak, kudsî bir bayram hükmündedir… Evet, Ramazan-ı Şerif; bu fâni dünyada, fâni ömür içinde ve kısa bir hayatta bâki bir ömür ve uzun bir hayat-ı bâkiyeyi tazammun eder, kazandırır.

ORUCUN EKMELİ BÜTÜN DUYGULARA ORUÇ TUTTURMAKTIR!

Evet, bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür semeratını kazandırabilir. Leyle-i Kadir ise, nass-ı Kur'an ile bin aydan daha hayırlı olduğu bu sırra bir hüccet-i katıadır… Madem Ramazan o bayramdır; elbette bir derece, süflî ve hayvanî meşagılden insanları çekmek için oruca emredilecek. Ve o orucun ekmeli ise: Mide gibi bütün duyguları; gözü, kulağı, kalbi, hayali, fikri gibi cihazat-ı insaniyeye dahi bir nevi oruç tutturmaktır. Yani: Muharremattan, malayaniyattan çekmek ve her birisine mahsus ubudiyete sevketmektir. Meselâ: Dilini yalandan, gıybetten ve galiz tabirlerden ayırmakla ona oruç tutturmak. Ve o lisanı, tilavet-i Kur'an ve zikir ve tesbih ve salavat ve istiğfar gibi şeylerle meşgul etmek... Meselâ: Gözünü nâmahreme bakmaktan ve kulağını fena şeyleri işitmekten men'edip, gözünü ibrete ve kulağını hak söz ve Kur'an dinlemeğe sarfetmek gibi sair cihazata da bir nevi oruç tutturmaktır.

PEYGAMBER DUASI

Hazreti Nuh (aleyhisselam);

“Ey Rabbim! Senden hakkında bilgi sahibi olmadığım her hangi bir şeyi istemekten sana sığınırım. Çünkü beni bağışlamaz, beni acıyıp esirgemezsen şüphesiz kaybedenlerden olurum.” (Hûd / 11,47)

EFENDİMİZ (SAV) NASILDI?

Cömert Biriydi!

Peygamber Efendimiz (SAV) son derece cömert ve ikram sahibi idi. Hiç bir isteyene “yok” diyerek cevap vermezdi. Eğer yanlarında verilecek bir şey bulunmazsa, ya ashabından ödünç alarak verir yahut “yarın gel” gibi bir şey söylerdi.

Huneyn Savaşı`nda ganimet mallarından bir vadide toplanmış olan develer için, Ebu Süfyan;

– “Ne iyi develer!” demekle, Peygamber Efendimiz;

– “Öyle ise, onlar senin olsun” deyip bu yüz deveyi Ebu Süfyan`a bağışlamıştı. Ebu Süfyan bu ikramı görünce;

– “Bu kadar cömertlik ancak peygamberlerde bulunur” diyerek imanı artmıştır.

RAMAZAN MANİSİ

Sahur vakti emîndir.

Hoşaf suyu serindir.

Aman eli çabuk tut

Yetimi sen sevindir.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Kur'an-ı Kerim'de en çok tekarlanan ayet "Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?" ayetidir. Rahman Suresinde 31 defa tekrar edilmektedir.

KISSADAN HİSSE

Denizyıldızının Öyküsü

Adamın biri sahilde yürüyüş yaparken denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar. Biraz daha yaklaşınca bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını tekrardan denize attığını fark eder ve "Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsun?" diye sorar. Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi, "yaşamaları için" yanıtını verince, adama şaşkınlıkla; "İyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkân yok. Sizin bunları denize atmanız neyi değiştirecek ki?" der. Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi, "bak onun için çok şey değişti" karşılığını verir.

RAMAZAN AYI NE DEĞİLDİR?

Ramazan Yarım Ay Değildir!

İlk günlerini heyecanla karşılayıp, henüz onun bayramı gelmeden yarıda bırakıvermek, hız kesmek, ibadetleri ve kaçınılması gereken şeyleri sulandırmak en azından başlamak ama bitirememek Müslümana yakışmaz. Son günlerinde gevşemek, alışveriş gibi bir maksatla bile olsa, şeytanın en keskin tuzaklarının kurulu olduğu çarşılarda o mübarek saatleri tüketmek daha sonra esef edilecek hatalardır.

RAMAZAN AYI NEDİR?

Tamamı Bir Aydır!

Son on gününü ilk on gününden daha heyecanlı ve daha umutlu geçirmek esastır. Ne bayram alışverişine, ne de geziye feda edilebilecek bir tek saat olmamalıdır. Her gecesi yeni bir umut, her sabahı yeni bir güneş vaktidir. İlk gününe göre son demlerinde heyecan kaybını, içimizi istila eden günahlardan arınamamışlığımızın Ramazana etkisi olarak anlayabiliriz. İlla bir bayram alışverişi gerekli ise onu Ramazandan önce bitirmek akıllıca bir iş olur.

ŞER-İ FETVALAR

Oruçlu iken buruna sert su çekince genzimden boğazıma su kaçıyor, ben de burna hafif su veriyorum oruç bozmamak için, bu doğru mudur?

Oruçlunun, oruca zarar vermesinden endişe ederek ağzına ve burnuna dikkatli su vermesi gerekir. Yaptığınız doğrudur.

RAMAZAN TATLISI

Lokma Tatlısı

Malzemeler

(Hamuru)

1/4 yaş maya ( 1 tatlı kaşığı)

1 çay bardağı şerbet (1 yemek kaşığı şeker ve ılık su)

1 çay bardağı ılık su

1 çay bardağı kaynar su

4. 5 çay bardağı un

1/2 çay kaşığı tuz

(Şerbeti)

4 çay bardağı şeker

4 çay bardağı su

3-4 damla limon suyu

Nasıl Yapılır?

Bu tariften yaklaşık 70-80 adet lokma çıkıyor. Su ve şeker tencereye eklenip yaklaşık 15 dakika kaynatılır. Ocaktan almaya yakın limon damlatılır ve soğuması için kenara alınır. Diğer tarafta maya şerbet ile eritilir. Unun ortası açılır ve içine şerbetli maya ve tuz eklenip karıştırılır. Akabinde ılık su da eklenip karıştırılır. Boza kıvamına gelince kaynar su eklenip el ile hızlı hızlı çırpılır. Eğer hala koyu ise kek hamuru gibi olana kadar kaynar su eklenir ve 25-30 dakika dinlenmeye bırakılır, üzeri kabuk bağlayınca pişmeye hazırdır. Dinlenen hamur el ile hafif toplanır. Hamur çok cıvık bir yandan da sakız gibi olması lazım. Avuç içiyle fındık büyüklüğünde sıkılıp üzerine doğru çıkan hamur yağlanmış yemek kaşığı ile alınıp kızgın yağda kızartılır. Yağın çok kızgın olması lazım. Pişen lokmalar hemen şişip yağın üzerine çıkar. Pişmesi için kepçe ile lokmalar karıştırılır. Pişen ve kızaran lokmalar soğuk şerbete atılır ve şerbetin içine çekmesi sağlanır. Afiyet olsun.

RAMAZAN SÖZLÜĞÜ

FİDYE: Yaşlıların veya iyileşme umudu bulunmayan hastaların, Ramazan`da tutamadıkları oruçların bedeli olarak her güne karşılık bir fakirin bir günlük yiyecek ihtiyacını temin edecek miktarda verdikleri para veya iâşedir. Fidyenin meşruiyet şartı “oruç tutmaya güç yetirememek”tir. Bu durumda olan kişi daha sonra kaza etmeye gücü bulamıyorsa tutamadığı günler sayısınca fidye öder. Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakasına denktir. Bir fakiri bir gün doyuracak (iki öğün) yiyecek para veya mal olarak verilebilir.

RAMAZANDA SAĞLIK

Mide-bağırsak hastalarına öneriler!

Dr. Aytaç Karadağ, mide-bağırsak hastalığı olanlara özel uyarılar ve önerilerde bulundu. Karadağ, "Ben her sene tutuyorum, bir şey olmuyor" ya da "Riskli olduğunu söyleyenler abartıyor" demeyin; uzun yaz günlerinde oruç tutmak için doktorunuzun mutlaka onayını alın, uyarısında bulunuyor.

Mide-bağırsak problemi olan hastaların büyük bir kısmı iftarı açtıktan sonra hastane acillerine başvurmak zorunda kalıyor. Çünkü hızlı yemek, yemek sırasında bol su içimi, mideyi gerecek şekilde çok yemek iftarı açtıktan sonra mide-bağırsak şikâyetlerinin artmasına neden oluyor.

NE YAPMALI?

• Yemek sırasında aşırı su içmeyin. Su içimini saatlere yayın.

• Lifli, sulu, zeytinyağlı, sebzeli Akdeniz tipi beslenin.

• Hızlı yemeyin, besinleri iyi çiğnemeden yutmayın, yemekten sonra hemen yatmayın.

• Aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler ve şerbetli tatlılardan kaçının.

• Karnınızda şişkinlik ve gaz varsa; süt, süt ürünleri ve glutenden fakir beslenin.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir