• DOLAR 32.554
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2444.693
  • ...
Ağrı'da taşkın riski azaltılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla Ağrı'da taşkın riskinin azaltılması hedefleniyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen GÖLSU Projesi kapsamında Ağrı'nın da nasibini aldığını belirtti.

Acu, "Doğu Anadolu Gelişim Projesi (DAP) kapsamında bulunan Ağrı ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 197 bin dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 118 milyon TL gelir artışı sağlanması, 67 adet yerleşim yerinin ve 35 bin dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES'lerin kurulu gücünün 15 MW'a çıkarılması ve 40 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir." dedi.

Şehirde taşkın riskini azaltmak için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Acu, muhtelif bölgelerdeki dere yataklarında oluşan atıkların temizlik çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Taşkın tehlikesi oluşturabilecek kritik noktalarda dere yatağı tanzimi yapıldığını sözlerine ekleyen Acu, "2017 Makinalı Toplu Çalışma Programı kapsamında toplamda 20 civarındaki iş makinesi ile çalışmalara başlanılmış olup, yaklaşık 2,5 ay içerisinde Murat, Taşlıçay ve Körçay derelerinde taşkın tehlikesi oluşturabilecek kritik noktalarda dere yatağı tanzimi yapılmıştır. Ayrıca yine aynı çalışma programı dahilinde Doğubayazıt ilçesindeki Sağdiç, Meryemana, Kanisipi, Şalvar, Kara  ve  Zengizor yan dereleri ile Tutak ilçesindeki Maksut-1 ve Maksut-2  yan derelerinde olmak üzere toplamda 30 kilometrelik dere yatağında  yapılan çalışmalarla dere içerisinde biriken çöp, rusubat  ve çeşitli atıkların bulunduğu tüm kirlilikler temizlenmiş ve yöre halkına temiz bir yaşam ortamı sağlanmıştır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir