• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kur`an-ı Kerim Kırık Meal Mukabelesine kadınlardan yoğun katılım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır İl Müftülüğü Ramazan ayı münasebetiyle Kur`an`ın mesajının anlaşılması için tüm cami ve Kur`an Kurslarında mukabele halkası oluşturuyor.

Diyarbakır Müftülüğü Aile Dini Rehberlik Bürosu tarafından bayanlara yönelik 2 yıldır başlatılan Kur`an-ı Kerim`in nüzul sırasına göre okunan Kırık Meal Mukabelesine yoğun katılım gösteriliyor. Karayolları 9`uncu Bölge Müdürlüğü Kur`an Kursunda yapılan Kırık Meal Mukabelesinde, Kur`an-ı Kerim`in nüzul sırasına göre okunan Arapça ayetler tercüme ediliyor.

Kırık Meal Mukabelesine katılım hakkında açıklamalarda bulunan Diyarbakır Müftülüğü Aile Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Fatime Kartı, Kur`an-ı Kerim`in hidayet rehberi olduğunu ve mealinin de okunması gerektiğini belirtti.

Kırık Meal Mukabelesine katılımın her geçen gün artığını ifade eden Diyarbakır Müftülüğü Aile Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Kartı, Kırık Meal Mukabelesi ile insanların Kur`an`ı daha iyi anladığını ve daha çok Kur`an`a yöneldiğini söyledi.

Ramazan ayında Kur`an ile olan diyaloğun had safhaya çıktığını hatırlatan Kartı, “Ramazan ayı Kur`an ayıdır. Biz Kur`an-ı Kerim`in ilk sayfasını açtığımızda Bakara Suresi'nde Allah Teâlâ Kur`an`ın indiriliş amacının muttakiler için hidayet rehberi olduğunu söylüyor. Ramazan ayını önemli kılan Kur`an-ı Kerim`in indiriliş sürecinin bu ayda başlamasıdır. Dolayısıyla bu ayda Kur`an-ı Kerim ile olan diyaloğumuz had safhaya ulaşıyor. Halkımızın Kur`an-ı Kerim`e olan teveccühü çok çok fazladır, bu ayda da doruk noktasına ulaşıyor.” dedi.

“İsteğimiz Kırık Meal Mukabelesinin Diyarbakır`da yaygınlaşmasıdır”

Kur`an-ı Kerim`i sadece lafzından okumanın Kur`an`ın indiriliş amacına uygun olmadığını dile getiren Kartı, “Çünkü o bir hidayet rehberidir. Bunu halkımıza zaman zaman söylüyor, meallerinden de okumalarını gerektiğini ifade ediyoruz. Bu anlamda evde yapılan çalışmaların yeterli olmadığını ve bu yönde rehberlik yapmayı düşündük. Zaten Kur`an Kursu hocalarımız Kur`an lafzına, manalarına hamdolsun vakıftırlar. Mukabelelerde zaman zaman birkaç ayette olsa bunun açıklamasını yapıyorlar ve halkımız bundan çok hoşlanıyor. Ancak biz bunları yeterli bulmadık, yoğun bir anlamlandırma çalışması başlatmak istedik. Böylece okuyucu bu bir ay süresince yoğun bir şekilde Rabbine, kendine, tarihe insanlığa ve ötelere yolculuk yapacaktır ve bu yolculuğun hazzını yaşayan insana artık Kur`an`ın sadece lafzını okumak yeterli gelmeyecektir. İnsan bir kere bunun hazzını yaşadın mı artık anlamları ile yolculuk yapmak isteyecektir diye düşündük ve geçen sene bu çalışmayı başlattık. Geçen sene çok az grupla yaptık bunu. Daha çok Kur`an Kursu hocalarıyla yaptık bunu ama bu sene çalışmamız biraz daha geniş bir halkaya yayıldı, çok güzel sonuçlar aldık. Katılan arkadaşlarımız diğer arkadaşları teşvik ettiler ve bu halka genişledi. Bu sene daha geniş bir halkaya hitap ediyoruz. İsteğimiz bunun Diyarbakır`da yaygınlaşmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“İnşallah anlamı ile Kur`an`ı okumak Diyarbakır`ımızda çok daha fazla bir teveccüh görecek”

Yapmış oldukları mukabelede Kur`an`ı nüzul sırasına göre okuduklarını söyleyen Kartı, “Kur`an-ı Kerim`in bir indiriliş süreci var. Bu indirilişin sürecini daha iyi kavramak ve Peygamber Efendimizin o mücadele sürecini daha iyi anlamak adına nüzul sırasına göre Kur`an`ın okunması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yöntemi tercih ettik ve hakikaten çok olumlu sonuçlarla karşılaştık. Bundan sonra çalışmamızın daha geniş bir şekilde devam edeceğini diğer arkadaşların da kendi cami ve kurslarında devam ettireceğine olan inancımız gittikçe kuvvetlendiriyor. İnşallah anlamı ile Kur`an`ı okumak Diyarbakır`ımızda çok daha fazla bir teveccüh görecek ve halkımız bu konuda bilinçlenecek diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Kur`an-ı Kerim`i anlamanın ardından insanın hayatında olumlu değişiklerin olduğuna vurgu yapan Kartı sözlerine şöyle devam etti:

“Allah Teâlâ ‘Size öyle Kur'an indirdim ki bütün şan ve şerefiniz ondandır` buyuruyor. Ona tam manasıyla sarılırsak şan ve şeref kazanacağımıza kesinlikle iman etmişiz. Çünkü Allah Teâlâ kendisi bizzat söylüyor. Biz insanlara aslında Ramazan boyunca Kur`an eğitiminin aslında ne olduğunu anlatamaya çalışıyoruz, pratik ile beraber. İşte sözlerimizle ‘Kur`an sadece lafızdan okunmamalı anlamıyla da okunmalı` söylemini icraate dökmeden söylemek bir anlam ifade etmiyor. İnsanları toplayıp bunu beraber yaptığımızda insanlar zaten bunun hazına ulaşıyorlar, Kur`an`ın hayatlarında nasıl bir değişime kadir olduğunu görüyorlar ve daha çok Kur`an`a yöneliyorlar. İnsanlarda şunun oluştuğuna ben bizzat şahit oldum; bir süre sonra hayatının Kur`an`a uymadığını kendisi itiraf ediyor ve hayatını, toplumu Kur`an`a göre inşa etme çalışmalarına daha büyük bir hız kazandırıyor. Ben bundan birkaç sene öncesine kadar camilerimizde kadınların çok mukabele okumadığını biliyorum ama son zamanlarda Kur`an Kursu hocalarımızın bu konuda yaptıkları bilinçli çalışmalar sayesinde hamt olsun hemen hemen bütün camilerimizde mukabeleler okunuyor ve anlam çalışmaları da yapılıyor.”

Kırık Meal Mukabelesine katılanlar ise Kur`an`ı anlamı ile beraber okumanın insanı mutlu ettiğini belirttiler.

Kursa katılanlardan Emine Dörgen ilk defa Kırık Meal Mukabelesine katıldığını ifade ederek, “Ben iki yıldır Diyarbakır`dayım,  Mersin`den geldim. Karayolları 9`uncu Bölge Müdürlüğü Kur`an Kursu ile tanıştım. İki yıldır buraya mukabeleye geliyorum. Çok memnunum, hocalarımız da çok iyi. Bu yılda ilk defa Kırık Meal Mukabelesine geliyorum. Kur`an sadece Arapça okumakla olmuyor anlamını öğrendiğimiz zaman daha da mutlu oluyoruz. Her şeye rağmen burada olmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

3 yıldır mukabelelere katıldığını ve bu sene ilk defa Kırık Meal Mukabelesine katıldığını söyleyen Bahriye Türker de duygularını şöyle ifade etti:

“Bu Kur`an kursunda yaklaşık 3 yıldır mukabele yapılmaktadır. Hem Kur`an dersini burada alıyoruz, hem de Ramazan ayında mukabele yapıyoruz. 3 yıldır aynı bu Kur`an kursunda mukabeleye katılıyorum. Buraya kurumda çalışanlar ve lojmanda kalanlarda geliyor. Herkesin Kırık Meal Mukabelesine katılmasını tavsiye ediyorum.”

Kur`an`ı mealiyle beraber okumanın sevindirici olduğunu dile getiren Hatice Bilenaytek ise Kur`an`ın mahiyetinin bu şekilde daha çok anlaşıldığını ve faydalı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Kırık Meal Mukabelesi Karayolları 9`uncu Bölge Müdürlüğü hizmet binasının bulunduğu yerleşkedeki Kur`an kursunda her gün saat 13.00`da yapılıyor. (M. Hüseyin Temel, M. Sıddık Bilge – İLKHA) 
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir