• DOLAR 32.585
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2457.692
  • ...
Gaziantep'te 'Domotex Halı Fuarı' açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’de makine halısı üreticilerinin en önemli buluşma noktası olan “Domotex Turkey Gaziantep Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı” Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 10’uncu kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Gaziantep Halıcılar Odası'nın işbirliğiyle Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen “Domotex Gaziantep-Turkey” halı fuarının 10’uncusu bu yıl yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 200’ün üzerinden firmanın katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezinde (OFM) düzenlenen törenle açıldı.

Halı fuarının açılış törenine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Selahattin Kaplan ile iş adamları ve davetliler katıldı.

Fuarda bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2016 yılını zor bir yıl olarak geçirdiklerini, ekonomideki 2.9’luk büyümeyi yeterli görmediklerini ve 2017 yılında bu rakamı yüzde 4,5'in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

2017 yılında Türkiye’nin yüzde 4’ün üzerinde bir büyümeyi yakalayacağını söyleyen Tüfenkci, “Biz 2.9 büyümeyi yeterli görmüyoruz. Yine 2017 yılında göreceksiniz inşallah bütün tahminleri alt üst ederek Türkiye yüzde 4’ün üzerinde bir büyümeyi yakalayacak. Bunu almış olduğumuz tedbir ve teşviklerin 2017 yılı içerisinde hayata geçmesi ile beraber onların yatırıma ve ihracata dönüşmesini sinyallerini aldığımız için söylüyoruz. Tarım ürünlerinden gelen büyüme rakamlarıyla söylüyoruz. Netice itibariyle 2017 yılında Türkiye yüzde 4,5 üzerinde inşallah bir büyümeyi hep birlikte yakalayacağız. Yeter ki biz istikrarı, milli birlik ve beraberliği yakalayalım. Bu Türkiye için aslında en önemli unsur.” dedi.

Türkiye’nin bundan sonra 2,5 yıllık bir zaman dilimini ekonomiye odaklanarak yeniden bir kalkınma hamlesi yapacaklarını ifade eden Tüfenkci, “16 Nisan’dan sonra halkın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini onaylamasıyla inşallah önümüzde daha fazla istikrarın yaşanacağı bir döneme girmiş olduk. Hükümet olarak şimdi yapacağımız işler var. Bir yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş uyum yasalarını çıkartırken ama en önemlisi de Türkiye’nin artık bundan sonra 2,5 yıllık bir zaman dilimini ekonomiye odaklanarak biz yeniden bir kalkınma hamlesini hep beraber başaracağız. Bunun sinyallerini ve teşviklerini aldık.” ifadelerini kullandı.

2016 yılını zor bir yıl olarak geçirdiklerini belirten Tüfenkci, “2016 yılı zor bir yıl olarak geçti. Biz orada çok önemli destekler verdik. Hiçbir sanayi kuruluşumuzun çarklarının durmasına müsaade etmedik. Kredi garanti fonunu devreye koyarak şu ana kadar 160 milyarın üzerinde zorda olan şirketlerimize kredi imkânı olarak sağladık. Özellikle de küçük esnafımıza can suyu olsun diye 7 milyar civarında KOSGEB aracılığıyla faizsiz kredi verdik.” şeklinde konuştu.

Sektörlerde fuarları çok önemsediğini de ifade eden Tüfenkci, “Bu fuarların sürekliliğinin yapılması kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Halı sektörü 10’uncu fuarı düzenliyor. Bu şunu gösteriyor: Sürekli yapılan bir fuar haline geldi. Bu hem sektörün kalkınması noktasında hem de sektöre ivme kazandırma noktasında önemli bir organizasyon. Ama bu şekilde düzenli yapılmasını ise sektörü geliştirme bakımından çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

Fuarda bir konuşma yapan GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep’in dünya halı ihracatında dünya ülkeleriyle yarışır konuma geldiğini söyleyerek, “Küçük el tezgâhlarından kilim dokuyarak başlayan bu başarı öykümüz elbette kolay yazılmadı. Gösterdikleri sabır ve özverili çalışmalarından dolayı ben tüm sektör temsilcilerini tebrik etmek istiyorum. Bugün Gaziantep dünya halı ihracatında ülkelerle yarışır konuma geldi. Türkiye yüzde 13.2’lik pay ile dünya halı ihracatında ikinci sırada yer almaktadır.” diye belirtti.

GAHİB Başkanı Selahattin Kaplan ise 10'uncu kez halı fuarı düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Bakan Tüfenkci ve protokol üyeleri daha sonra fuardaki stantları gezerek firmalara hayırlı satışlar diledi.

Fuarın, 25 Mayıs günü sona ereceği belirtilirken, fuarda yabancı firmalar da stant açtı. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir