• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
Türkiye halkının yüzde 75`i AB`ye katılımı desteklemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Ticaret Sanayi Odası (TSO), AB Bilgi Merkezi tarafından, kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarının katılım sağladığı, "Gelişmeler Işığında Medya Gözüyle AB-Türkiye İlişkileri" konulu bir toplantı düzenlendi.

Bir kahvaltı salonunda basınla bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Can Baydarol, "Türk halkı tam üyelik müzakereleri başladığı sırada, yüzde 75 seviyesinde AB'ye kalımı destekliyordu. Bugün ise yüzde 25'i AB'ye kalımı destekliyor." diye belirtti.

Küreselleşmenin dünya sorununu çözemediğine dikkat çeken Baydarol, "Küreselleşmenin dikte ettiği yeni dünya koşulları bana göre, küreselleşme dünya sorunlarını çözmedi ama küreselleştirdi. Böyle bir gerçekle karşı karşıyayız. Sovyet Sistemi'nden kopan merkez ve Doğu Avrupa ülkelerinin hepsi giderek AB çatısı altına girmesi ama Türkiye'nin bu süreçten dışlanması gibi bir süreç yaşadık. Bu da büyük bir hayal kırıklığı dönemiydi. AB Türkiye'ye, 'Tam üyeliği unutun ve Gümrük Birliği ile yetinin.' dedi. O Gümrük Birliği de başka bir tartışma konusu oldu. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin analizini yaparken 1989'a kadar olan dönemin ilişkisi çok farklı, 1989-2001 arasındaki yaklaşımlarımız çok daha farklı ve 2001 ile günümüze kadar gelen ilişkilerde çok daha farklı bir gözlükle değerlendirerek analizini yapmak zorundayım." dedi.

AB ile tam üyelik müzakerelerinin başladığı sırada halk desteğinin yüzde 75 olduğunu ancak günümüzde bu desteğin yüzde 25'e düştüğünü belirten Baydarol, "Türk halkı tam üyelik müzakereleri başladığı sırada, yüzde 75 seviyesinde AB'ye kalımı destekliyordu. Bugün ise yüzde 25'i AB'ye kalımı destekliyor. AB'ye tam üye olma konusundaki inanç yok olmuştur. Almanya ile Fransa Türkiye'nin tam üyeliğine karşı ise oradan siyasi karar nasıl çıkacak? Normal bir vatandaş olarak olayların seyrine bakıldığı zaman, bu koşullar altında buna ben de inanmam. Ortada bir inanç erozyonu var. Yoksa yarın hava değişsin Türkiye'deki siyasi otorite de 'Tamam giriyoruz' desin, Türk halkının yüzde 80'i AB'ye girmeyi tekrar destekler diye düşünüyorum." şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir