• DOLAR 32.483
  • EURO 34.843
  • ALTIN 2448.185
  • ...
HAMAS`ın belgesi yanlış yorumlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Sevgili  / Doğruhaber

HAMAS'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlediği basın toplantısında HAMAS'ın politikalarını belirleyecek yeni siyaset belgesi ve vizyonuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. 4 yılda hazırlanan siyaset belgesinin HAMAS'ın bütün liderlerinin, bütün kurumlarının ortak görüşünü yansıttığı açıklanmıştı. Bu belgede en çok gündem olan madde HAMAS`ın 67 sınırlarını kabul ettiği iddiası oldu. Bu konuyu Filistinli yazar Muin Naim gazetemize değerlendirdi. Bu maddenin yanlış anlaşıldığını belirten Naim, HAMAS`ın ilkelerinden taviz vermediğini, bunun siyasi bir oyun olduğunu ifade etti.

Siyaset belgesiyle, HAMAS`ın kendi görüşünü dünyaya net bir şekilde ifade ettiğini belirten Naim, “HAMAS 30 yıldır sözlü olarak dillendirdiği bazı konularda kendi görüşlerini bir belge haline getirmiştir. Dünyaya net bir şekilde özellikle tartışmalı olan konulardaki tavrını tartışmasız bir şekilde ortaya koymuştur. HAMAS`ın 67 sınırlarını tanıdığını söyleyen haberler yayılıp duruyor. Bunu söyleyenler maddeleri okumamış kişilerdir. Bu konunun geçtiği madde 20. Maddedir, iki bölümden oluşuyor. Birinci cümlesini okumadan ikinci cümle hakkında ahkâm kesmek anlamsızdır. İlk cümlede net bir şekilde; Filistin`in bir karış toprağından vazgeçmeyeceğini söyledikten sonra diyor ki; Filistin`de diğer örgütlerle birlikte alınan 67 toprakları üzerinde bir devlet kurulacaksa bizim karşı çıkmamamız için üç şartımız var. Birincisi; bu anlaşmayı kabul etmemek. Yani İsrail işgal devletinin 67 topraklarındaki varlığını kabul etmemek. Yani İsrail`i tanımamak.” dedi.

6 MİLYON FİLİSTİNLİ GERİ DÖNECEK

Hamasın ortaya koyduğu üç şartın kabul edilmesiyle Siyonist rejiminin sonunun geleceğini ifade eden Naim, “Filistin`lilerin evlerinden, topraklarından sürgüne gönderilen veya zorla çıkarılan mültecilerin çıkarıldıkları topraklara dönmesi şartı. Bu çok önemlidir. Yani bu ne demek dünyaya yayılmış 6 milyon Filistinlinin işgal devletinin kontrol ettiği yerlere dönmesi. Aslında HAMAS bunu söylerken anlaşma yapılsın ama içine ben dinamit koyayım diyor. Düşünsenize 5-6 milyonluk bir işgal devletine birden 6-7 milyonluk bir Filistinli yerleştirecek. O yüzden İsrail güvenlik konseyindeki kimi adamlar diyor ki HAMAS İsrail`i yok etmekten vazgeçmedi ama lafını değiştirdi. Cümlelerle kelimelerle oynuyor. Üçüncü şartı; Kurulacak Filistin devleti eğer kurulacaksa tam bağımsız, hem tam yetkili, her karış toprakta Kudüs de dâhil 67 topraklarıdır. Bu üç şart zaten gerçekleşse İsrail biter. Yani aslında bu şartları koşarken ben bu anlaşmayı kabul etmiyorum ama eğer yapacaksanız alın size böyle şartlar yapabilirseniz; gelin konuşalım. Tam bir siyasi zekâ. Daha önce HAMAS`a atılan suçlama şu; HAMAS`ın herhangi bir siyasi çözüm önerisi yok. HAMAS bütün çözümlere uzak duruyor. HAMAS da diyor alın size siyasi öneri. Bu bir siyasi oyundur, HAMAS`ın herhangi bir değişimi söz konusu değildir.” şeklinde konuştu.

HAMAS DÜNYAYLA İLETİŞİMİNİ GELİŞTİRİYOR

Siyaset belgesinin kamuoyuna açıklanmasının üzerinden saatler geçmeden, işgal rejiminin tepkisini ortaya koyduğunu belirten Naim son olarak şunları kaydetti:

“HAMAS`ın özellikle Yahudilere değil, Siyonistlere düşmanlık ediyoruz. Yahudilerin dinlerinden dolayı bir düşmanlığımız yok. Ve İhvan-ı Müslümin`in uluslararası bir örgüt olarak bağlantılarının olmadığı, sadece İhvan`ı Müslimin`in fikrini benimseyen bir Filistinli örgüt demesi; belki uluslararası camiada özellikle Avrupa Birliği ülkeleri arasında bazı ülkelerin HAMAS`la direk muhatap olması iletişim kurmasının önündeki engellerin kaldırılmasına da neden olabilecek kadar büyük bir iş işgal devleti için. Hamas artık uluslararası camiada terör listesinden belki çıkarılabilir. Belki çıkarılmadan en azından yüz yüze görüşülebilecek kadar iletişim kurabilir diye korkuyor işgal devleti. Tek başına HAMAS hakkında ahkâm kesip, bütün dünyanın İsrail gözünden Hamas`ı görmesini istiyor işgal devleti.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir